Sähkönhintaennuste marraskuulle 4,7-4.8 c/kWh

Sähkön halvahko hinta on jatkunut koko viikon ja joudun jo nyt pudottamaan toissapäiväistä ennustettani (5,0 c/kWh). Seitsemällä eri tavalla laskemani arvaus tuottaa nyt keskiarvon 4,7 c/kWh ja käsin tehty arvaus 4,8 c/kWh. Hintaennuste on nyt olennaisesti erilainen siinä, että nyt on melko todennäköistä, että sähkölämmitys on öljylämmitystä halvempaa marraskuussakin. Tulee kuitenkin muistaa, että käytettävissä on vasta viiden päivän hinta ja marraskuussa tavallisesti hinta nousee porrasmaisesti vaikeasti ennakoitavana päivänä.


Lämpimät säät jatkuvat, ja nytkään kymmenen päivän sääennusteessa ei ole muutosta kylmään suuntaan. Siksi oletan, että sähkön hinta jatkaa entisellään kolmanteentoista päivään asti. Tämän jälkeen odotan 29% hinnankorotusta sekä kylmenevän sään että vesivoimavarastojen huipun ylittämisen vuoksi. 29% on ehkä hieman pessimistinen arvio, mutta hyvä niin. Viikonloppuhinta on yhden päivän perusteella käytännössä sama kuin arkihinta. Oletan kuitenkin, että myöhemmin viikonloppusähkö on 10% arkisähköä halvempaa. Näillä oletuksilla kuukauden sähkönhinnaksi saadaan 4,8 c/kWh.

Hinta-arvaus viiden ensimmäisen päivän perusteella.

Seitsemällä tavalla laskettujen arvioiden keskiarvo on 4,7 c/kWh:

  1. ”Käsin tehty” hinta-arvaus 4,8 c/kWh
  2. Alkukuun keskiarvo 4,2 c/kWh
  3. Loppukuu tähänastisella maksimihinnalla 4,4 c/kWh
  4. Loppukuu tähänastisella minimihinnalla 4,1 c/kWh
  5. Loppukuu viimevuotisella hinnalla 5,4 c/kWh
  6. Loppukuun hinnaksi arvioitu alkukuu + 50% 5,9 c/kWh
  7. Alkukuun lievästi nouseva trendi jatkuu loppukuun, 4,4 c/kWh

Nämä mallit ottavat huonosti huomioon sen, että marraskuussa on ollut tapana olla hinnan jyrkkä nousu jossain vaiheessa.

Melko epätieteellisesti näistä ennusteista saadaan keskiarvo 4,7 c/kWh ja 90% arvaus 4,1 .. 5,7 c/kWh ja 50% arvaus 4,3 .. 5,1 c/kWh.

Mikäli öljyn hintana käytetään aikaisemmassa kirjoituksessa lasketun optimistisen ja pessimistisen arvion puoliväliä eli 5,3 c/kWh, sähkölämmitys on öljylämmitystä halvempaa tässä kuussa 80% todennäköisyydellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.