Sähkön hinta nousussa, ennuste 4,9 c/kWh

Sähkön hinta oli lauantaina sama kuin perjantainakin, mikä käytännössä tarkoitti sitä, että se nousi kymmenisen prosenttia. Tämä uusi hintataso on jatkunut myös tiistaihin asti. Mitään varsinaista syytä en hinnan nousulle ole löytänyt, mutta oletettavasti syy oli sateiden loppuminen ja vesivoimavarastot ovat alkaneet vuotuisen pienenemisensä. Vettä ei tarvitse juoksuttaa ellei sähköstä saa kunnon hintaa.
Ennuste nousee nyt takaisin perjantaina alentamaltani tasolta takaisin ylemmäksi. Perjantain ennuste oli 4,7 .. 4,8 c/kWh ja torstain 5,0 c/kWh. Nyt palaan torstain ja perjantain ennusteen puoleenväliin eli 4,9 c/kWh.
Useampi kymmenen päivän sääennuste (yr.no ja Foreca) on sitä mieltä, että pakkaset alkavat Suomessa viikon päästä maanantaina, 14.11. Käsin tehty ennusteeni on nyt, että nykyinen hinta 4,6 c/kWn jatkuu kolmanteentoista päivään ja sen jälkeen hinta on 5,4 c/kWh. Viikonloput ovat 10% halvempia. Näillä oletuksilla kuukauden keskihinta on 4,9 c/kWh.
Samaan 4,9 c/kWh päätyy seitsemällä tavalla tehdyn automaattiennusteen keskiarvo. 90% todennäköisyydellä hinta on välillä 4,2 .. 5,7 c/kWh. 50% todennäköisyydellä välillä 4,4 .. 5.2 c/kWh. Todennäköisyys, että hinta on alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja) on noin 75%.

Ruoko-help

Ruokohelpi (kuva: Wikipedia)

Olen lyhyesti kommentoinut tätä jo kesäkuussa, mutta kerrataanpa vielä ettei unohtuisi. Kaikki merkit viittaavat siihen, että joitakin vuosia sitten innokkaasti lanseerattu ruokohelpi on ollut täydellinen epäonnistuminen. Sen piti olla nopeakasvuinen paljon energiaa tuottava pellolla viljeltävä kasvi.

Lehdet viittaavat viljelijän huonoon tulotasoon ja soveltumattomuuteen erityisesti vanhempiin kattiloihin. Toimiakseen kuljettimilla ruokohelpi pitää sekoittaa muihin polttoaineisiin, mikä tekee sen käytön liian kalliiksi. Lisäksi sen kuljettaminen on kallista koska se ei pysy hyvin kasassa, ja se on kevyttä eli toisin sanoen paljon tilaa vievää.

Uusilla innovaatioilla on yleensä vain yksi mahdollisuus. Ehkä ruokohelpi olisi onnistunut, jos se olisi esim. silputtu ja tiivistetty korjattaessa. Jos tuo olisi pienimuotoisesti kokeiltu kuntoon, sillä olisi vielä mahdollisuus. Nyt valtion tuella lähdettiin liian suurisuuntaisesti liikkeelle, eikä ruokohelpi tule saamaan enää uutta mahdollisuutta. Vapo ei tule ostamaan peltojaan takaisin.

Maaseudun Tulevaisuus: Vapo myy peltojaan
Yle Perämeri: Vapo myy tuhat hehtaaria ruokohelpipeltoa
Tekniikka & Talous: ”Yle: Vapo luopuu ruokohelvestä”