Marraskuun lopullinen hinta: 4,203 c/kWh

Marraskuun viimeisen päivän hinta on 3,5 c/kWh eli kuukauden kolmanneksi alin päivähinta ja kuukauden halvin arkipäivä.

Ennustetta tämä ei kuitenkaan heilauta vaan hinta on ennustettu 4,2 c/kWh, tarkkaan sanoen 4,203 c/kWh. Tyypilliselle kuluttajalle sähkö maksaa marraskuussa veroineen ja siirtomaksuineen noin 10,3 c/kWh.

Marraskuun hintaennusteen kehitys (musta).
Päivähinta violetilla. 50% ennuste vihreä, 90% ennuste keltainen.
(Klikkaa suuremmaksi)

Ennuste tiesi tällä kertaa lopullisen hinnan oikein viikko etukäteen.

Jos katsotaan ennustetta kuun alussa, näin alhaisen kuukausihinnan todennäköisyyttä pidin etukäteen vain noin 5% todennäköisenä. Kuukausi onkin ollut hyvin poikkeuksellinen loppukuun hinnanlaskuineen. Marraskuussa voimakas hinnannousu olisi paljon luonnollisempi. Syy on selvästi poikkeuksellinen sää. Lämpimän sään vuoksi lämmitystarve on ollut paljon tavallista pienempi, vesivarastot ovat yhä täynnä eivätkä ne ole jäätyneet, ja viimeisenä niittinä myrskyjen vuoksi Tanskan Jyllannin tuulivoimatuotanto on tuottanut enemmän sähköä kuin paikallisesti on tarvittu (*).

Kovin hyvin ennusteen ei voi sanoa menneen. Käytännön kannalta kuun puolivälin ennuste 4,7 c/kWh ei kuitenkaan ehkä ollut kovin huono arvaus. Ennustehan oli olennaisesti tuolla tasolla jo neljännestä päivästä lähtien. Silloin loppukuun sää ei ollut ennustettavissa. Ennuste oli siis suurimman osan kuukautta hieman yli kymmenen prosenttia liian korkea.

Öljylämmittäjän kannalta ennuste on ollut hyödyllinen. Jo 7. päivä ennusteessa oli selvää (75%), että sähkön hinta jää öljylämmityksen vertailutason 5,3 c/kWh alle. 18. päivä todennäköisyys oli enää 2% ja 20. päivä otsikoin ”nyt viimeistään öljylämmitys pois”, kun todennäköisyys oli laskenut arvoon 0,2%. Reilun viikon on ollut selvää, että hinta jää myös alle kaikkein optimistisimmalla hyötysuhteella lasketusta öljylämmityksen hinnasta 4,5 c/kWh.

Seuraavassa kuukaudessa yritän olla ottamatta niin paljon etunojaa hinnan nousun suhteen. Siivosin vasta 24. päivä selvästi epärealisisesti etunojaa hinnan nousuun ottavat tekijät, jolloin ennuste tulikin sitten kerralla oikein. Tämän siivouksen olisi voinut tehdä jo muutamaa päivää aikaisemminkin, koska siihen liittyvät tekijät olivat nähtävissä jo tuolloin.

(*) Jyllannin tuulivoimatuotannosta en ole löytänyt virallista tilastoa, mutta katsomalla eri aluiden sähkönhintoja, pidän aika varmana sitä, että hinnanalennuksen takana ovat juuri kova tuuli.