Tanskassa pohjoismaiden halvin sähkö, mutta vain sunnuntaina

Täysin normaalin vastaisesti Tanskassa on sunnuntainan Pohjois-Euroopan halvin sähkö. Kaikkialla Pohjois-Euroopassa sähkön hinta on vuodenaikaan nähden halpa 3,190 c/kWh paitsi alueella DK1, jossa se on 3,091 c/kWh.

Yleensä Tanskan sähkön hinta on pohjoismaiden korkein. Viime aikoina se on ollut tyypillisesti puolitoistakertainen vesivoimaa tuottaviin maihin verrattuna. Kun muualla hinta on ollut 4 c/kWh, Tanskassa se on ollut 6 c/kWh.

Voiko tuulienergiaa tulla myrskyssä todella ylituotannoksi asti? Vai onko Saksassa yllättäen ylituotantoa? Onko tällä yhteys koko Pohjoismaissa viikon sisällä tapahtuneeseen voimakkaaseen hinnanlaskuun?

Valitettavasti en tiedä, mutta olisi mielenkiintoista tietää.

Marraskuun hinta melko varma 4,2 c/kWh

Sähkön hinta on jatkanut hurjaa laskuaan, mutta ennuste ei putoa. Marraskuussa on enää jäljellä kolme arkipäivää eivätkä ne helposti ehdi muuttaa marraskuun hintaa 4,2 c/kWh.

Kuukauden päivähinta (violetti)
ja ennusteen kehitys
(klikkaa suuremmaksi)

Mikäli loppupäivien keskiarvo on:

  • 2,7 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,10 c/kWh
  • 3,1 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,15 c/kWh
  • 4,2 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,25 c/kWh
  • 4,9 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,30 c/kWh

Sunnuntain hinta 3,190 c/kWh vastaa arkihintaa 3,53 c/kWh (tässä kuussa arkihinta on ollut 11% viikonloppuhintaa korkeampi). Tämä on melko keskellä haarukkaa 3,1 – 4.2 c/kWh eli todennäköisyys, että hinta olisi jotain muuta kuin 4,20 c/kWh puolen sentin tarkkuudella on pieni. Mallin antama 50% vaihteluväli on 4,18 – 4,26 c/kWh.