Nyt viimeistään öljylämmitys pois, sähkö marraskuussa halvempaa 99,8% todennäköisyydellä

Kuukaudesta on nyt jäljellä yksi kolmannes, ja tiedämme nyt kuukauden sähkön tulevan keskihinnan hyvin tarkasti. Hinta tulee olemaan hyvin lähellä 4,5 c/kWh. Jos hinta ei nousekaan odotetusti, hinta voi olla yhden kymmenyksen pienempi. Jos tapahtuu jotain todella yllättävää, hinta voi olla vielä toisen kymmenyksen pienempi, tai jos hinta nousee rajusti, hinta voi olla jopa 5,0 c/kWh. Mutta se ei voi olla kovin paljoa noiden rajojen ulkopuolella.

(klikkaa suuremmaksi)

Todennäköisyys sille, että sähkölämmitys kuukauden keskihinnalla nousee öljylämmityksen hintaiseksi on enää 0,2% eli häviävän pieni. Hinnan pitäisi nousta loppukuuksi 7,7 c/kWh tasolle eli +75%, jotta kuukauden keskihinta olisi 5,3 c/kWh.

Vaikka sähkön päivähinta käyttäytyisi loppukuun samalla tavalla lievästi nousevana kuin tähän asti, marraskuun keskihinta tulee olemaan 4,4 c/kWh. Mikäli se nousee selvästi tuota enemmän, hinnaksi tulee 4,6 c/kWh. 50% todennäköisyydellä hinta tulee olemaan kahden kymmenyksen haarukassa 4,4 – 4,6 c/kWh ja 90% todennäköisyydellä 4,3 – 5,0 c/kWh.

Yhteenvetona, kuukauden keskihinta tulee olemaan

  • 4,3 c/kWh, jos koko loppukuukausi päivähinta tulee olemaan kuukauden pienin 4,04 c/kWh
  • 4,4 c/kWh, jos koko loppukuukausi päivähinta tulee jatkumaan kuukauden tähänastisella keskiarvolla
  • 4,4 c/kWh, jos koko loppukuukausi päivähinta tulee nousemaan kuten tähän asti 0,02 c/kWh/päivä
  • 4,5 c/kWh, jos koko loppukuukausi päivähinta tulee olemaan tähänastisista suurin 4,83 c/kWh
  • 4,8 c/kWh, jos hinta pomppaa koko loppukuukaudeksi viimevuotiselle tasolle 5,66 c/kWh
  • 5,1 c/kWh, jos hinta pomppaa koko loppukuukaudeksi 50% korkeammaksi kuin alkukuussa
  • 5,3 c/kWh, jos hinta pomppaa koko loppukuukaudeksi 75% korkeammaksi kuin alkukuussa

Kymmenen päivän sääennuste on yhä keskimäärin nollan yläpuolella. Olen poistanut käsiennusteessa olleen hinnannousoletuksen, mutta sekään ei enää kovin paljoa ennustetta muuta.

Huomisen hinta on hieman ennustettua pienempi 4,5 c/kWh eli kovin suuria nousupaineita ei tällä hetkellä ole näkyvissä. Tässä kuussa on kuitenkin enää yksi viikonloppu, joten suurin osa loppupäivistä on kalliimpia arkipäiviä.

Tuonti Ruotsista tökkii

Ruotsin kantaverkkoyhtiön kuukauden vanha neljännesvuosiraportti on kiehtovaa luettavaa.

Siitä mm. selviää, ettei kolmen kuukauden tarkastelujaksolla heinä-syyskuu ollut yhtään tuntia, jolloin sähkön hinta olisi ollut Suomessa halvempi kuin Ruotsissa. (Taulukko 1)

Toinen havainto on se, että tuontia Suomeen oli rajoitettu Suomen verkkoyhtiön käskystä tuon kolmen kuukauden tarkastelujakson jokaisena päivänä. (Taulukko 3) Tuon rajoituksen määrä oli keskimäärin 13%.

Nuo rajoitukset tulivat suomalaisille sähkönkuluttajille kalliiksi. Suomen hinta oli tarkasteluaikana 4,340 c/kWh, kun Ruotsin vastaavan ajan hinta oli 3,807 c/kWh. Eroa on 14%. Uskon, että merkittävä osa tuosta erosta olisi kadonnut, jos tuonti Ruotsista olisi ollut tuon 13% suurempi.

Swedish interconnectors, report 7 (12.10.2011)