Joulukuun lopullinen hinta 3,334 c/kWh

Joulukuu loppui melko täsmälleen kuukauden keskihinnalla. Viimeisen päivän hinta oli 3,36 c/kWh ja koko kuukauden keskihinta 3,33 c/kWh. Tämä oli luonteenomaista joulukuulle. Hinta oli koko kuun tasaisen alhainen lukuunottamatta joulun vielä alhaisempia hintoja.

Sähkön hinta on ollut viimeksi näin alhainen toukokuussa 2009, maaliskuussa 2008 ja suurimman osan vuotta 2007.

Tyypilliselle pörssisähkön käyttäjälle sähkö tulee maksamaan joulukuussa noin 9,23 c/kWh, kun mukaan lasketaa arvonlisäverot, sähköverot, huoltovarmuusmaksu, siirtomaksu ja sähkön myyjän provisio.Sähköllä lämmittäminen joulukuussa on noin viidenneksen halvempaa kuin öljyllä lämmittäminen.

Kuukauden hintaennustetta ei voi pitää onnistuneena, koska lopullinen hinta oli vielä ennen joulua 90% ennusteen alapuolella. Hintaennuste jälleen odotti hinnannousua, mutta sähkön hinnassa totetutuikin voimakas lasku.

Hintaennuste musta,
50% ennustte vihreä,
90% ennuste keltainen,
toteutunut päivähinta, sininen,
 Klikkaa suuremmaksi.

Suositeltava lehtiartikkeli

Kerrankin lehtiartikkeli, jota voi suositella. Toimittaja tällä kertaa on ainakin pikaisesti katsoen saanut laskutoimitukset oikein.

Tosin, kilojen, megojen, gigojen ja terojen melko vapautunut yhdistely pudottaa aika nopeasti tarkkaamatomamman lukijan kärryiltä.

Tekniikka ja Talous: Olkiluodosta piisaisi sähköä kaikille Suomen kotitalouksille

Kuukauden hinta putoaa vielä kymmenyksen

Joulukuu 2011, perustuu hintatietoihin 27.12. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,4 c/kWh, viimeisin hinta 2,7 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,4 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,3 – 3,5 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,2 – 3,5 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%Tiistain eli ensimmäisen arkipäivän hinta on yllättäen senttiä joulua edeltäviä arkipäiviä alempi eli 2,7 c/kWh. Tämä tarkoittaa sitä, että jo ”viimeisen kerran alennettu” ennuste laskee vielä yhden kymmenyksen 3,4:ään senttiin kilowattitunnilta.

Mikäli sähkön hinta yllättäen pysyy koko lopuukuukauden tiistaisella tasolla, lopullinen kuukausihinta tulee olemaan 3,3 c/kWh. Nykyinen ennuste perustuu tasolle, jossa arkipäivien hinta on 3,7 c/kWh (kuten ennen joulua) ja uudenvuoden aaton hinta 2,7 c/kWh.
Se, että kuukauden hinta nousisi yli 3,5 c/kWh edellyttäisi, että loppukuun hinta on yli viisi senttiä kilowattitunnilta. Sen todennäköisyys on hyvin pieni.

Joululahjana halpaa sähköä, ennuste laskee vielä yhden kymmenyksen

Joulukuu 2011, perustuu hintatietoihin 25.12. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,5 c/kWh, viimeisin hinta 1,7 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,5 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,4 – 3,6 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,2 – 3,7 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%


Jouluaaton sähkön hinta on 2,6 c/kWh ja joulupäivän 1,7 c/kWh. Näin halpaa sähkö on ollut pikaisesti katsoen vain viitenä päivänä aikaisemmin tänä vuonna.

Joulun sähkönhinta oli ennustettu tavalliseksi sunnuntaihinnaksi. Hinta on kuitenkin jäänyt vielä paljon senkin alle. Ennustetta tämä pudottaa yhden kymmennyksen tasolle 3,5 c/kWh.

Hinnan lasku sotkee tähän asti kauniin tasaisena ollutta sähkön hintaa. Mahdollisuus hinnanlaskulle loppukuussa on kasvanut. 90% alaraja on enää 3,2 c/kWh. Todennäköisesti kuitenkin hinta on jo yhden kymmenyksen tarkkuudella lopullinen.

Jos viimeaikainen kehitys jatkuu, hinta on loppukuussa arkisin tasolla 3,7 c/kWh ja pyhäisin tasolla 2,7 c/kWh. Tämä tuottaisi keskiarvoksi ennustetun 3,5 c/kWh.

Jotta kuukauden hinta ylittäisi 3,6 c/kWh, loppukuun keskihinnan tulisi olla 4,5 senttiä kilowattitunnilta.

Tampereen sääennuste loppuvuodeksi on keskilämmöltään puolen asteen tarkkuudella +1 C. Sähkönkulutus on tuskin tämän vuoksi ainakaan nousussa.


Hyvää joulua!


Ennuste laskee toivottavasti viimeisen kerran: 3,6 c/kWh

Joulukuu 2011, perustuu hintatietoihin 22.12. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,6 c/kWh, viimeisin hinta 3,6 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,6 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,6 – 3,8 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,4 – 4,0 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%


Hinnassa eikä ennusteessa ei ole olennaista muutosta. Hinta on pysynyt yllättävän vakaasti 3,6 – 3,7 c/kWh tasolla, mikä on myös kuukauden keskiarvo tähän mennessä. Huominen hinta on hauskasti tuhannesosan tarkkuudella kuukauden tähänastinen keskiarvo: 3,607 c/kWh. Ei ole mitään syytä olettaa, etteikö tämä olisi myös tämän kuukauden lopullinen hintataso.

Kuukauden hinta nousee 90% rajalle neljään senttiin kilowattitunnilta, jos loppukuun hinta on viisi senttiä kilowattitunnilta. Tämä ei sääennuste tai joulun pyhät huomioon ottaen tunnu mahdolliselta. Talvipäivän seisauskin on huomenna, joten kevättä kohden mennään.

Hinta tasainen, ennuste 3,7 c/kWh.

Joulukuu 2011, perustuu hintatietoihin 20.12. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 3,6 c/kWh, viimeisin hinta 3,7 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 3,7 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 3,6 – 3,8 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 3,3 – 4,0 c/kWh
todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 100%

Hinta on jatkanut tasaista ja ennustettavaa käyttäytymistään. Ennuste on yhä 3,7 c/kWh, mutta jos mitään erikoista ei tapahdu, hinta tulee laskemaan nykyiseen keskiarvoon eli 3,6 c/kWh. Ennuste tällä hetkellä on hyvin lähellä 3,6:n ja 3,7:n c/kWh rajalla.

50% todennäköisyydellä joulukuun keskihinta on 0,1 c/kWh tarkkuudella ennustettu 3,7 c/kWh. Kuuta on jäljellä nyt noin kolmannes.

Tampereen tulevan 10 vuorokauden keskilämpötila yr.no:n ennusteen mukaan on +0,5 C. Kunnon pakkasista ei siis ole vielä merkkiäkään.