Ennuste ennallaan 4,5 c/kWh, mutta hinta yllättäen laskusuunnassa

Sähkön hinta on yllättäen ollut tällä viikolla edellisviikkoa alempana ja hinta on ollut jopa koko ajan selvästi laskeva: 4,5 -> 4,3 -> 4,1 c/kWh (ma->ti->ke). Tämän viikon arkipäivien keskiarvo on 7% alempana kuin viime viikon arkipäivien keskiarvo. Tämä on selvästi jotain, mitä en odottanut. Tämä muuttaa ennustettani siten, että 50% todennäköisyyden alaraja laajenee rumasti alaspäin ja on sama kuin 90% todennäköisyyden raja. Muuten ennusteen rajat jatkavat supistumistaan.

(klikkaa suuremmaksi)
(Kuva tuotettu: Google Docs + Inkscape)

Syitä hinnan alentumiseen olen kuitenkin luetellut jo aikaisemmin: lämpimät säät, lama, vesitilanteen jatkuminen vuoden korkeimpana ja Suomen suurimman vesivoimalaitoksen käynnistys Rovaniemellä. Ilmeisesti myös samaisen vesivoimalaitoksen sähkölinjojen remontin valmistuminen vaikutti siihen, että Ruotsista tulee sähköä täydellä volyymillä ja Suomen hinta on nyt sama kuin Ruotsin alueiden (Skoonea lukuunottamatta). Osa Pohjois-Ruotsista (SE1) tulevasta sähköstä jatkaa itse asiassa Suomen läpi Tukholman alueelle (SE3) ankkuroiden Suomen tehokkaasti Ruotsin hintaan.

Sähkön hintaennuste on yhä 4,5 c/kWh, mutta se lähenee 4,4 c/kWh:a. Tässä ennusteessa on yhä oletus sähkön hinnan noususta nykytasoltaan. Mikäli jostain ihmeellisestä syystä sähkön huominen taso jatkuu tai jopa trendinomaisesti jatkaa laskuaan alle 4 c/kWh, kuukauden keskihinta saattaa pudota jopa tasolle alle 4,3 c/kWh. Tuo tuntuu nyt mahdollisemmalta kuin vielä sunnuntaina. Tilanne on hieman hämmentävä, kun olen odottanut jyrkkää hinnan nousua koko kuukauden.

Mahdollisten vaihteluden vaikutus loppukuun hintaan on kuitenkin muutaman kymmenyksen sisällä.

Sähkölämmitys on tässä kuussa aivan varmasti halvempaa kuin öljylämmitys. Kaavan antama prosentti on 99.98%. Sähkön hinnan pitäisi koko loppukuuksi kaksinkertaistua.