Sähkön hinta vakaa, ennuste tarkentuu

Sähkön hinta on pysynyt hyvin vakaasti lauantaista asti vallinneella hieman aikaisemmasta kohonnella tasollaan 4,6 c/kWh. Ennuste laskee takaisin tasolle 4,8 c/kWh. Mahdollinen vaihteluväli supistuu pikku hiljaa.

Ennuste hinnaksi on taas 4,8 c/kWh.  50% vaihteluväli on 4,5 – 5,0 c/kWh ja 90% hintaväli 4,2 – 5,6 c/kWh. Todennäköisyys, että hinta on alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja) on 80%.

Näiden raja-arvojen vapaamielinen tulkinta:

  • 5%: mahdollinen vain, jos sähkön hinta todella yllättävästi laskee
  • 25%: jos sähkön hinta laskee mahdollisimman matalalle normaalitasolle
  • 50%: todennäköisin hinta
  • 75%: jos sähkön hinta nousee normaalisti odotettavissa olevalle ylärajalle
  • 95%: jos sähkön hinta nousee todella odottamattomasti

Oletan siis, että normaalitilanteessa hinta jää kuvan vihreän ja punaisen viivan välille. Olisi jo melko poikkeuksellista, jos kuun lopussa keskihinta on tämän alueen ulkopuolella.

Käyttämäni kaksi sääennustetta ovat ensi viikosta erimielisiä: toisen mukaan ensi viikolla tulee taas kylmän kauden jälkeen samanlainen lämmin sää kuin alkukuussakin. Toisen mukaan ensi viikolla sää jää pääsääntöisesti nollan alapuolelle. Yllättävää on, ettei tuolla ole enää kovin suura eroa ennusteen kannalta. Oletan yhä ”käsintekemässäni ennusteessa” kylmän alkavan tiistaina ja hinnan nousevan silloin 29%.

Mikäli ”käsintekemäni” ennuste toteutuu, automaattinen hintaennusteeni tulee käyttäytymään hieman huonosti. Ennuste tulee laskemaan 4,7:ään c/kWh maanantaina ja tämän jälkeen nousemaan jyrkästi ylös 5,0:aan c/kWh ja sitten taas laskemaan 4,9:ään c/kWh. Tämä on odotettavaa, koska ”käsintehty ennuste” on nimen omaan epäluonnollinen. Käsintehdyn ennusteen paino koko ennusteessa ei ole kuin yksi seitsemäsosa.

Toteutunut ja käsin ennustettu loppukuu,
keskiarvo 4,86 c/kWh
Ensi viikoksi oletettu kylmää säätä.

Lineaarinen trendi -ennustetta on nyt hieman muutettu, ja se ottaa nyt huomioon koko alkukuun lineaarisen trendin (viikonloput -10%) Aiemmin trendi otettiin täysistä viikoista, mutta siitä seuraa liikaa jyrkkiä muutoksia näin alkukuusta. Tein myös muutoksen niin, ettei lineaarisen trendin perusteella päivän hinnan ennuste voi nousta tai laskea enempää kuin korkeintaan 30%. Tämä alentaa tällä hetkellä kuun viimeisten päivien hinta-arvioita, mutta se ei vaikuta enää olennaisesti keskiarvoon.

Trendiennuste 1.-10. päivän perusteella,
keskiarvo 4,85 c/kWh.

Kosteutta harakoille

Usein ajattelemme ilmanvaihdolla vanhan ajan tuuletusta: saamme kodista hajut ja hiilidioksidit pois. Taloon tulee parempi hengittää. Totuus on kuitenkin, että nykyiaikaisissa taloissa ilma tulee vaihtaa ensisijaisesti kosteuden poistamiseksi.

Eläminen talossa aiheuttaa kosteutta. Ihminen hengittää kosteaa höyryä, hikoilee, käy suihkussa, tekee ruokaa, kastelee kukkia… Tämä kosteus on saatava talosta pois tai talo muuttuu paremmaksi asuinpaikaksi bakteereille kuin ihmisille.

Ilmastoinnin tarve on suunnilleen seruaava ((1) yksinkertaistettuna):

  • kosteuden poisto: kaiken ilman on vaihduttava kerran kolmessa tunnissa
  • hajujen poisto: kaiken ilman on vaihduttava kerran viidessä tunnissa
  • hiilidioksidin poisto: kaiken ilman on vaihduttava kerran kymmenessä tunnissa
Tämän lisäksi on erikoistapauksia, joissa ilmastoinnin on oltava vielä suurempi, esimerkiksi ilman radon tai suurten ihmisjoukkojen aiheuttaman haju. Tupakoinnin haittoja ei pysty poistamaan normaalilla ilmastoinnilla: ilman pitäisi vaihtua ainakin puolen tunnin välin.
Aikaisemmin puunpoltosta puhuessamme huomasimme, että vesihöyryn muodostumiseen sitoutuu paljon energiaa. Nyt siis huomaamme, että ilmastoinnin tärkein tehtävä on pumpata tuo energia ulos.
Pohdittavaa: monet pitävät paljon sisäkasveja ajatuksella, että niiden tuottama happi tekee ilmasta happipitoisempaa hengitettävää. Kukkien tuoma kosteus lisää kuitenkin ilmastoinnin tarvetta niin, että on todennäköisesti energiatehokkaampaa saada tuo happi ilmastoinnista.
(1) Energia- ja ekologiakäsikirja, Rakennustieto 2010, sivu 25.