Kuun puolivälin sähkönhintaennuste: 4,7 c/kWh

Sähkön hinta on ollut koko alkukuun hyvin hyvin loivasti nouseva. Viimeisen viikon hinta on ollut tasainen tai jopa hieman laskeva. Kuun puolivälissä mahdollisen hinnan radikaalinkin nousun vaikutukset alkavat olla jo pieniä, ja hinta tulee hyvin todennäköisesti olemaan muutaman kymmenyksen sisällä 4,7 c/kWh. Todennäköisyys, että sähkön hinta pysyy alle öljylämmitysrajan 5,3 c/kWh on jo lähes 95%.

50% hintarajat ovat 4,4 – 4,8 c/kWh. 90% hintarajat ovat 4,2 – 5,3 c/kWh.

Huominen hinta sivuaa kuukauden korkeinta: 4,7 c/kWh. Huominen on myös ennusteen mukaan ensimmäinen kunnon pakkaspäivä. Tämän jälkeen odotetaan kuitenkin taas lauhtuvaa.

Ensimmäistä kertaa tässä kuussa sähkön päivähinta on noussut samalle tasolle kuin ennustettu kuukauden keskihinta. Näin tietysti kuukauden puolivälissä pitää ollakin, jos nousun oletetaan olevan tasaista.

Käyn läpi muutaman skenaarion osoittaakseni, että vaikka hintahaarukat ovat jo aika pieniä, hinnan jääminen 50% ja 90% rajojen ulkopuolelle vaatii luonnottoman näköisen hinnan kehityksen. Voimme siis luottaa noihin hintahaarukoihin melko hyvin.

Alkukuun keskihinta on tähän mennessä ollut 4,4 c/kWh ja trendi nouseva 0,03 c/kWh/päivä.

Trendimalli – alkukuun lievä nousu jatkuu.
Tämä tuottaa kuukauden keskihinnaksi 4,6 c/kWh.

Pessimistinen skenaarioni siitä, että hinta tulee radikaalisti nousemaan jossain vaiheessa kuuta, alkaa näyttää epätodennäköiseltä ja toisaalta se menettää merkitystään. Vaikka hinta nousisi tasaiseen 5,7 c/kWh loppukuuksi (viime vuoden marraskuun keskihinta, mistä viimeiset pari kuukautta on oltu kaukana alapuolella), hinta nousee vain tasolle 5,0 c/kWh. Tämä on 50% ennusteeni ulkopuolella, mutta ei kovin paljoa – eikä se ole lähelläkään 90% ennusteen ulkopuolella.  Öljylämmitysrajalle 5,3 c/kWh nousu vaatisi, että loppukuun hinta on lähes 50% kalliimpi kuin alkukuun. Tämä on tällä hetkellä 90% ennusteen yläraja.

Toinen skenaario on, että hinta pysyy viimeviikkoisella tasollaan loppukuun. Tässä tapauksessa lopullinen hinta jää vielä 1-3 kymmenystä nykyisen ennusteen alapuolelle, 50% ennusteen alarajalle.

Sähkön hinnan olennaista laskua loppukuussa pidän niin epätodennäköisenä, että sitä en käytännössä odota. 90% ennusteen alaraja 4,2 c/kWh on tällä hetkellä sama kuin jos koko loppukuukauden hinta olisi sama kuin kuukauden tähänastisista matalin hinta.

Kuukauden loppu hinnalla, joka on alkukuun minimihinta.
Tämä tuottaa (sattumalta) kuukauden hinnaksi 90% ennusteen alarajan: 4,2 c/kWh.

Seuraavan kymmenen päivän sääennuste on yhä nollan pinnassa. Yr.no ja Foreca ovat erimielisiä siitä, minä päivinä on kylmää ja minä lämmintä, mutta silti kaikkien päivien lämpötilan keskiarvo on kummallakin +0,1 C. Tämän ei vielä pitäisi aiheuttaa kovin ihmeellistä hinnan nousua. Päivitän käsimalliin nykyisen hintatason 4,7 c/kWh jatkuvan 22. päivään asti ilman aiempaa suurta hinnankorotusta. Käsimalli tuottaa tällä muutoksella kuukauden keskiarvoksi samaisen 4,7 c/kWh.

Käsimalli, joka perustuu voimakkaaseen hinnanousuun 23. päivä
Tämä tuottaa kuukauden keskihinnaksi saman kun keskiarvoennuste: 4,7 c/kWh

Uusin tieto pohjoismaiden vesitilanteesta on yhä nouseva. Tieto on 6.11. loppuneelta viikolta. Muina vuosina vesitilanne on jo kääntynyt tässä vaiheessa laskuun. Tämäkin pitää hinnan alhaalla.

Ruotsissa saattaa viikon sisällä käynnistyä kaksi seisoksissa ollutta atomivomalaa. Tämäkään ei viittaa hinnan nousuun. Suomessa ovat käynnistyneet ensimmäiset kesäseisokilla olleet hiilivoimalat, jotka pidetään todennäköisesti käynnissä vaikka hinta olisi alhainen. Tämä viittaa lievään ylitarjontaan.

Tässä kuussa viikonloput ovat olleet 7% halvempia kuin arkipäivät. Käytän tässä ennusteessa tuota seitsemää prosenttia pitkäaikaisen keskiarvon 10% sijaan. Muutos ei olennaisesti vaikuta ennusteen lopputulokseen.

Mallin kehityksessä näkyy, että olen ollut hieman pessimistinen alkukuussa ja toteutuneet hinnat ovat vetäneet hintaa alaspäin pessimistiseltä tasolta. Pessimismi on myös osittain tarkoituksellista, mutta pyrin siitä tulevaisuudessa pois. Ensi kuuksi aion tasapainoittaa pessimistisiä ja optimistisia ennusteita paremmin. Tässä kuussa ennusteen pessimistisyys on tosin ollut perusteltua, koska toteutunut hinnannousu on ollut selvästi ennalta odotettavissa olevaa maltillisempaa.

Tutkahiljaisuus laskeutuu Suomen rajoille – tuulivoiman takia?

Tuulivoimaloita Japanin rannikolla
Kuva: yellow_bird_woodstock (Flickr, CC BY)

On ollut jo kauan tunnettua, että tuulivoimalat häiritsevät tutkia. Muistan ensimmäisen kerran lukeneeni aiheesta jo 70-luvulla.

Onkohan kukaan tutkinut, mitä Suomen tutkaliikenteelle ja rajavalvonnalle seuraa, jos kaikki mahdolliset Suomen rannikon tuulivoimakohteet rakennetaan? Näemmekö enää ulkomaille ollenkaan? Toimiiko säätutka?

Fox News: Wind Farms Disrupting Radar, Scientists Say