Sähkön hinta vakaa, ennuste tarkentuu

Sähkön hinta on pysynyt hyvin vakaasti lauantaista asti vallinneella hieman aikaisemmasta kohonnella tasollaan 4,6 c/kWh. Ennuste laskee takaisin tasolle 4,8 c/kWh. Mahdollinen vaihteluväli supistuu pikku hiljaa.

Ennuste hinnaksi on taas 4,8 c/kWh.  50% vaihteluväli on 4,5 – 5,0 c/kWh ja 90% hintaväli 4,2 – 5,6 c/kWh. Todennäköisyys, että hinta on alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja) on 80%.

Näiden raja-arvojen vapaamielinen tulkinta:

  • 5%: mahdollinen vain, jos sähkön hinta todella yllättävästi laskee
  • 25%: jos sähkön hinta laskee mahdollisimman matalalle normaalitasolle
  • 50%: todennäköisin hinta
  • 75%: jos sähkön hinta nousee normaalisti odotettavissa olevalle ylärajalle
  • 95%: jos sähkön hinta nousee todella odottamattomasti

Oletan siis, että normaalitilanteessa hinta jää kuvan vihreän ja punaisen viivan välille. Olisi jo melko poikkeuksellista, jos kuun lopussa keskihinta on tämän alueen ulkopuolella.

Käyttämäni kaksi sääennustetta ovat ensi viikosta erimielisiä: toisen mukaan ensi viikolla tulee taas kylmän kauden jälkeen samanlainen lämmin sää kuin alkukuussakin. Toisen mukaan ensi viikolla sää jää pääsääntöisesti nollan alapuolelle. Yllättävää on, ettei tuolla ole enää kovin suura eroa ennusteen kannalta. Oletan yhä ”käsintekemässäni ennusteessa” kylmän alkavan tiistaina ja hinnan nousevan silloin 29%.

Mikäli ”käsintekemäni” ennuste toteutuu, automaattinen hintaennusteeni tulee käyttäytymään hieman huonosti. Ennuste tulee laskemaan 4,7:ään c/kWh maanantaina ja tämän jälkeen nousemaan jyrkästi ylös 5,0:aan c/kWh ja sitten taas laskemaan 4,9:ään c/kWh. Tämä on odotettavaa, koska ”käsintehty ennuste” on nimen omaan epäluonnollinen. Käsintehdyn ennusteen paino koko ennusteessa ei ole kuin yksi seitsemäsosa.

Toteutunut ja käsin ennustettu loppukuu,
keskiarvo 4,86 c/kWh
Ensi viikoksi oletettu kylmää säätä.

Lineaarinen trendi -ennustetta on nyt hieman muutettu, ja se ottaa nyt huomioon koko alkukuun lineaarisen trendin (viikonloput -10%) Aiemmin trendi otettiin täysistä viikoista, mutta siitä seuraa liikaa jyrkkiä muutoksia näin alkukuusta. Tein myös muutoksen niin, ettei lineaarisen trendin perusteella päivän hinnan ennuste voi nousta tai laskea enempää kuin korkeintaan 30%. Tämä alentaa tällä hetkellä kuun viimeisten päivien hinta-arvioita, mutta se ei vaikuta enää olennaisesti keskiarvoon.

Trendiennuste 1.-10. päivän perusteella,
keskiarvo 4,85 c/kWh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *