Hintaennuste laskee: 4,6 c/kWh

Hinnan nousun tasaantuminen ja kuukauden lopun hintanousun muuttuminen epätodennäköisemmäksi laskee ennusteen hintaan 4,6 c/kWh. 50% ennusteen vaihteluväli hieman nousee, koska alaraja laskee yhden kymmenyksen. 90% ennusteen vaihteluväli puolestaan pienenee. Todennäköisyys, että sähkön hinta nousee öljylämmitysrajalle 5,3 c/kWh on enää 2%.

(Klikkaa suuremmaksi)

Suomen suurin vesivoimala on palannut huoltoseisokilta entistä tehokkaampana, mikä saattaa alentaa hinnannousupaineita (1). Sääennusteet loppukuuksi ovat pikemminkin lämmenneet kuin kylmenneet.

Suomen sähkön hinta vaikuttaa kiinnittyvän samaksi Ruotsin hinnan SE3 kanssa. Ruotsin alueet SE1 ja SE2 ovat hieman halvempia, mutta vastaavasti Etelä-Ruotsin SE4 paljon kalliimpi (2). Minusta tilanteen on muutaman kerran voinut tulkita siten, että Pohjois-Ruotsi myy Suomen läpi sähköä Keski-Ruotsiin. Tutkin asiaa lisää myöhemmin.

(1) Tekniikka & Talous: Imatra ei ole enää tänään klo 15 jälkeen Suomen tehokkain vesivoimala
(2) Tekniikka & Talous: Sähköuudistuksen seuraus: hinta nousi pilviin Skoonessa

Yksi ajatus artikkelista “Hintaennuste laskee: 4,6 c/kWh”

  1. Vielä huomautus, että kaikki toteutuneeseen tilanteeseen perustuvat ennusteet ovat jo sitä mieltä, että hinta tulee olemaan 4,5 c/kWh. Muutama pessimistinen malli nostaa ennusteen tasolle 4,6 c/kWh. Uudemman kerran harkittuani pidän tällä hetkellä todennäköisempänä tasoa 4,5 c/kWh.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *