Fingridillä uudet sivut

Fingrid on uusinut webbisivustonsa. Ajan hengen mukaisesti entiset tummasävyiset sivut on muutettu keveiksi vaaleiksi väreiksi.

Kertokaa nyt joku kuitenkin heidän webbiylläpitäjälleen, että sivu fingrid.fi on lakannut toimimasta. On kirjoitettava www.fingrid.fi. Jotkut selaimet vievät väkisin tuolle toimimattomalle sivulle.

PS. Pitäisikö tässä blogissa ottaa käyttöön Dashboard-sivulla olevat vaaleammat värin vai pitäytyä tässä mustapohjaisessa? Viime aikoina monet webbisivut ovat vaihtaneet kevyempään ulkoasuun.

Dashboard (Beta)

Ylämenuun on nyt lisätty ”Dashboard (Beta)”. Tämä näyttää joitakin tärkeimpiä arvoja erityisesti siitä, kannattaako lämmittää sähköllä vai öljyllä.

Sivun suurin ongelma on se, että silloin tällöin numeromittarit näyttävät arvoa ”#N/A”. Myöskään viisariin ei tällöin kannata luottaa — se näyttää silloin aina öljyä. Ongelmasta pääsee eroon lataamalla sivu uudelleen.

Sivun linkki ei todennäköisesti tule säilymään samana, joten linkkiä ei kannata laittaa vielä suoraan kirjanmerkkeihin.

Verrattuna aikaisempaa versioon värit ovat vaihtuneet vaaleammiksi ja aika paljon muutakin pikkuviilausta on tehty.

Energiamarkkinaviroston hupaisa tulossopimus 2012

Sattuipa silmiini Energiamarkkinaviraston tulossopimus 2012.

Virkamiehet ovat näköjään luvanneet melko mahdottomia:

”Siirtokapasiteetin riittävyyttä sekä siirtorajoitusten hallinnan optimaalisuutta markkinoiden kannalta mitataan sen perusteella, kuinka suuren osan ajasta Suomi muodostaa  sähkön tukkumarkkinoilla  oman  hinta-alueen. 

Tavoitteena on, että Suomi muodostaisi  vuonna  2012 oman hinta-alueen pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla korkeintaan 10 % ajasta. Tavoitteen saavuttamiseen vaikuttavat merkittävästi vesivoiman tarjonta pohjoismaisilla markkinoilla ja sähköjärjestelmän keskeisten siirtoyhteyksien käytettävyys.”

Ymmärtääkseni aina, kun Suomen ja Ruotsin sähkön hinta eroaa, Suomi on ”muodostanut tukkumarkkinoilla oman hinta-alueen”.

On siis luvattu, että Suomen ja Ruotsin hinta on sama 90% ajasta vuonna 2012!

Pikaisesti päivätasolla katsottuna näin oli viimeksi 29.7.2012. Jo yksinomaan tämä riittää polttamaan virkamiesten bonukset. Heinäkuussa hinta oli sama monina päivinä, mutta muuten tilanne on ollut todella harvinainen.

Syyskuussa ei olla kertaakaan oltu lähelläkään tilannetta, jossa Suomi olisi samaa hinta-aluetta muiden Pohjoismaiden kanssa. Yhtenä päivänä hinta on ollut jopa kaksinkertainen Ruotsiin nähden.

Se aika, jonka Suomi on ollut päivätasolla samaa hinta-aluetta muiden Pohjoismaiden kanssa on lähempänä kymmentä prosenttia kuin yhdeksääkymmentä prosenttia. Tosin virkamiehet laskevat öiden hiljaiset tunnit hyväkseen, jolloin päästään vähän lähemmäksi tavoitetta. Esimerkiksi ensi yönä on kaikesta huolimatta kolme tuntia, jolloin Pohjoismaiset sähkömarkkinat toimivat.

Niiden parin vuoden aikana, kun olen hintoja tarkemmin seurannut, en ole kertaakaan törmännyt edes yhteen tuntiin, jolloin Suomen hinta olisi Ruotsia halvempi.

Mitä ihmettä sähkömarkkinavirasto voi tehdä niin kauan, kun myyjänä on käytännössä kaksi yritystä, joista toinen on pörssin säännösten alainen voitontuottokone? Fingridinkin saama rahoitus tulee suurelta osalta pullonkaulatulosta, joka perustuu siihen, että Suomen ja Ruotsin hintaero on mahdollisimman suuri.

Lämmitysöljy hieman alas: 1,12 €/l

Tulihan se lämmitysöljyn hinta alas.

Johonkin aikaan eilen illalla HOK-Elanto-ABC-vertailuhintaa korjattiin pari prosenttia alaspäin. Uusi vertailuhinta on 1,118 €/l (keskiviikkona 1,147 €/l).

Laskunvaraa hinnassa on ainakin toinen mokoma ja ehkä vielä kolmaskin.

Raakaöljyn hinta tosin lähti taas nousuun. Perjantain brent-hinta on $110, mikä on paljon vähemmän kuin viime viikon $117, mutta ei aivan niin vähää kuin eilinen $107. Euron kurssi on taas heilunut, mutta on yhä pyöristettynä 1,30 (kävi 1,29 puolella, mutta palasi).

Kaikki raakaöljyn pudonnut hinta ei kuitenkaan ole vielä lämmitysöljyn hinnassa.

Kuka saa rahat Ruotsin ja Suomen hintaerosta

Flickr mikecogh CC BY

Kommenttina aiempaan artikkeliin sain lopultakin linkin tietoihin, mihin rahaa häviää, kun Suomen sähkö on paljon Ruotsia kalliimpi ja sähköä tuodaan paljon Ruotsista.

Erotus annetaan puoliksi Ruotsin ja Suomen kantaverkkoyhtiöille.

Eli kyllä tämä oikeaa rahaa on, vaikka sitäkin joku ehti epäillä.

Myös rahamäärät selviävät Fingridin sivulta.

Syyskuun 20 ensimmäisen päivän ”pullonkaulatulot” ovat

  • 14 934 779,25 euroa
Suomen kalliin sähkön vuoksi siis Ruotsin Svenska Kraftnätille annetaan 7,467 miljoonaa euroa ja kotimainen Fingrid saa yhtä paljon.

Päivää kohti tämä on tässä kuussa ollut keskimäärin 747 tuhatta euroa, joka siis jaetaan puoliksi Ruotsin ja Suomen välillä.

Tätä vauhtia Fingrid tienaa vuodessa 136 279 860,66 euroa siksi, että se tarjoaa huonoa palvelua. Jos huoltomies sattuisi rikkomaan  yhteyden Ruotsiin, Fingridillä alkaisi tulla rahaa sisään ovista ja ikkunoista. Jos Fingrid hoitaa työnsä hyvin, se ei saa mitään.

Yhtä paljon suomalaiset sähkönkuluttajat lahjoittavat Svenska Kraftnätille, koska sähkömarkkinat eivät toimi Suomessa.

Ilmankos Ilmarinen pisti hyvät rahat kiinni Fingridin osakkeisiin.

No, positiivisesti katsoen sivulta selviää myös, että Fingridin on EU-lainsäädännön mukaan kulutettava pullonkaulatulonsa rajakapasiteettia lisääviin investointeihin. Fingrid on kuluttanut 1998 – 2011 noihin investointeihin keskimäärin 16 miljoonaa euroa vuodessa. Syyskuun 20 ensimmäistä päivää toivat Fingridille jo puolet vuosikeskiarvosta kasaan. Odotamme siis jätti-investointeja ja lisää suomalaisia työpaikkoja.

Lämmitysöljyn hinnan olisi pitänyt pudota viikossa 8-9 senttiä, putosi 0,3 senttiä

Torstain alkuiltapäivän tilanne on se, että brent-raakaöljyn hinta on pudonnut vielä paljon lisää keskiviikosta, tasolle $107. Euro on pudonnut hieman, kuitenkin kurssi on pyöristettynä yhä sama 1,30.

Viikon pudotus on siis tähän mennessä kymmenen dollaria, yhdeksän prosenttia. Euro on pudonnut prosentin verran viikossa viime viikon suuren nousun jälkeen.

Lämmitysöljyn hinnan pitäisi siis tämän viikon perusteella pudota noin kahdeksalla sentillä tasolle 1,06€/l. Pudotusta on kuitenkin ollut vain 0,3 senttiä ja hinta on yhä 1,142 €/l

Näemme perjantaina. Viitehintana käytetyllä HOK-Elanto-ABC:lla on ollut riemastuttava tapa pudottaa hintaa perjantai-iltana, niin ettei tuolla hinnalla ole enää voinut tilata kuin hetken (tilaus auki arkisin kello 20:een). Hinnan sitten voi nostaa maanantaina ennen tilauspalvelun aukaisemista. Tilastoihin saadaan viikonlopusta monta halpaa päivää, vaikka öljyä ei ole voinut tilatakaan.

PS. Nesteen lämmitysöljyn hinta on 1,137 €/l, eli kerran Nestekin on halvempi kuin vertaluindeksi HOK-Elanto-ABC -5%. Yleensä Neste on vertailun kallein ja HOK-Elanto-ABC -5% halvempi yli prosentin erolla.