Kuka saa rahat Ruotsin ja Suomen hintaerosta

Flickr mikecogh CC BY

Kommenttina aiempaan artikkeliin sain lopultakin linkin tietoihin, mihin rahaa häviää, kun Suomen sähkö on paljon Ruotsia kalliimpi ja sähköä tuodaan paljon Ruotsista.

Erotus annetaan puoliksi Ruotsin ja Suomen kantaverkkoyhtiöille.

Eli kyllä tämä oikeaa rahaa on, vaikka sitäkin joku ehti epäillä.

Myös rahamäärät selviävät Fingridin sivulta.

Syyskuun 20 ensimmäisen päivän ”pullonkaulatulot” ovat

  • 14 934 779,25 euroa
Suomen kalliin sähkön vuoksi siis Ruotsin Svenska Kraftnätille annetaan 7,467 miljoonaa euroa ja kotimainen Fingrid saa yhtä paljon.

Päivää kohti tämä on tässä kuussa ollut keskimäärin 747 tuhatta euroa, joka siis jaetaan puoliksi Ruotsin ja Suomen välillä.

Tätä vauhtia Fingrid tienaa vuodessa 136 279 860,66 euroa siksi, että se tarjoaa huonoa palvelua. Jos huoltomies sattuisi rikkomaan  yhteyden Ruotsiin, Fingridillä alkaisi tulla rahaa sisään ovista ja ikkunoista. Jos Fingrid hoitaa työnsä hyvin, se ei saa mitään.

Yhtä paljon suomalaiset sähkönkuluttajat lahjoittavat Svenska Kraftnätille, koska sähkömarkkinat eivät toimi Suomessa.

Ilmankos Ilmarinen pisti hyvät rahat kiinni Fingridin osakkeisiin.

No, positiivisesti katsoen sivulta selviää myös, että Fingridin on EU-lainsäädännön mukaan kulutettava pullonkaulatulonsa rajakapasiteettia lisääviin investointeihin. Fingrid on kuluttanut 1998 – 2011 noihin investointeihin keskimäärin 16 miljoonaa euroa vuodessa. Syyskuun 20 ensimmäistä päivää toivat Fingridille jo puolet vuosikeskiarvosta kasaan. Odotamme siis jätti-investointeja ja lisää suomalaisia työpaikkoja.

Lämmitysöljyn hinnan olisi pitänyt pudota viikossa 8-9 senttiä, putosi 0,3 senttiä

Torstain alkuiltapäivän tilanne on se, että brent-raakaöljyn hinta on pudonnut vielä paljon lisää keskiviikosta, tasolle $107. Euro on pudonnut hieman, kuitenkin kurssi on pyöristettynä yhä sama 1,30.

Viikon pudotus on siis tähän mennessä kymmenen dollaria, yhdeksän prosenttia. Euro on pudonnut prosentin verran viikossa viime viikon suuren nousun jälkeen.

Lämmitysöljyn hinnan pitäisi siis tämän viikon perusteella pudota noin kahdeksalla sentillä tasolle 1,06€/l. Pudotusta on kuitenkin ollut vain 0,3 senttiä ja hinta on yhä 1,142 €/l

Näemme perjantaina. Viitehintana käytetyllä HOK-Elanto-ABC:lla on ollut riemastuttava tapa pudottaa hintaa perjantai-iltana, niin ettei tuolla hinnalla ole enää voinut tilata kuin hetken (tilaus auki arkisin kello 20:een). Hinnan sitten voi nostaa maanantaina ennen tilauspalvelun aukaisemista. Tilastoihin saadaan viikonlopusta monta halpaa päivää, vaikka öljyä ei ole voinut tilatakaan.

PS. Nesteen lämmitysöljyn hinta on 1,137 €/l, eli kerran Nestekin on halvempi kuin vertaluindeksi HOK-Elanto-ABC -5%. Yleensä Neste on vertailun kallein ja HOK-Elanto-ABC -5% halvempi yli prosentin erolla.