Suora sähkölämmitys voittaa öljyn syyskuussakin (todennäköisyys 96%)

Lämmitysöljyn hinta lähti takaisin nousuun. Keskiviikon puolen prosentin nousu ei kuitenkaan aivan riitä nostamaan hintaa takaisin viikon takaiselle ennätystasolle.

Eipä silti, että asialla olisi paljon väliä. Vertailuhinta sähköön on yhä 6,4 c/kWh.

Sähkön hinta on pysynyt hyvin alkukuun ennusteessa 4,0 c/kWh. Suunta on myös kääntynyt ennustetusti lievään laskuun. Syyskuun hintaa tulee pudottamaan täydet viisi viikonloppua.

Todennäköisyys, että sähkön hinta tulee olemaan öljyä kalliimpi on enää neljä prosenttia. Sähkön arkihinnan tulisi loppukuuksi nousta tasolle 7,4 c/kWh, että öljy olisi suoraa sähkölämmitystä halvempi. Torstaina sähkö maksaa 3,9 c/kWh.

Maakaasusta kivihiileen

Maakaasun tilanne Suomessa on valitettava.

Maakaasu on ekologinen ja halpa tapa tuottaa energiaa. Poliitikot ovat vain kämmänneet.

Suurin syyllinen on se, että venäläisillä on monopoli Suomeen tuotavaan maakaasuun. Venäläiset ovat tunnetusti tehokkaita hyödyntämään monopoleja gogolilaisella perusteellisuudella. Suomeen tuotavan maakaasun hintataso verrattuna maailmanmarkkinahintaan on täysin absurdi.

Suomeen tuotavan maakaasun hinta on sidottu öljyn maailmanmarkkinahintaan eikä kaasun maailmanmarkkinahintaan.

Toinen syyllinen on suomalainen verottaja, joka verottaa kaikkea niin suurella innolla, ettei reaalimaailmalla ole enää mitään ohjausvaikutusta.

Kaukolämpövoimalat ovat perinteisesti käyneet ympäristöystävällisesti maakaasulla. Maakaasu palaessaan tuottaa lähinnä vettä. Nyt voimalat joutuvat etsimään halvempia vaihtoehtoja. Halvin realistinen vaihtoehto on kivihiili.

Kivihiiltä ei voi pitää millään perusteella ympäristöystävällisenä.

http://yle.fi/uutiset/kalliista_maakaasusta_luovutaan_kaukolammon_tuotannossa/6280729