Suomi Pohjoismaiden ja Baltian tehottomin sähköntuottaja

Eipä kannata maanantainakaan paperintuotanto Suomessa. Merkittävä osa kustannuksista puun rusentamisessa paperiksi on sähköä ja tuon sähkön saisi Ruotsissa puoleen hintaan. Halvemmalla pääsee missä tahansa muualla Pohjoismaissa tai Baltiassa. Norjassa yhdellä alueella selviäsi viidenneksen kustannuksilla. Eipä tuo ennusta kovin valoisaa tulevaisuutta Suomen paperiteollisuudelle. Eikä tarvitse haaveilla tietokonekeskusinvestoinnistakaan.

Hinnat ovat rupukategoriasta alkaen (17.9.2012):

  • Suomi: 5,1 c/kWh
  • Liettua: 5,0 c/kWh
  • Latvia: 4,9 c/kWh
  • Tanska: 4,7 c/kWh
  • Viro: 4,3 c/kWh
  • Ruotsi: 2,7 c/kWh
  • Norja: 1,0 – 2,6 c/kWh
Kuinka paperitehdas kilpailee viiden sentin sähkön hinnalla yhden sentin hintaa vastaan?
Pörssihinnat kuvastavat erittäin hyvin maan kykyä tuottaa kilpailukykyistä energiaa, koska kansainvälisen tavan mukaan voimalaitosten raaka-aineita ei veroteta. Pörssihinta on suoraan raaka-aineiden hinta + työn hinta + kate ilman valtion vääristävää vaikutusta. Vain tuulivoimaa ja biopolttoaineita tuetaan, jotta ne selviäisivät pörssimarkkinoilla — tuulivoimaa jopa moninkertaisesti pörssihintaan nähden.
Kalliiseen hintaan ei ole mitään syytä. Yksi ydinvoimala on vuosihuollossa (496 MW) ja tuonti Ruotsista on osin huollossa (550 MW huollossa, 2270 MW käytössä)(*) — mutta hintaan tällä ei oikeasti ole vaikutusta. Voitaisiin käynnistää pari reilua hiilivoimalaa, ja ne voisivat alemmallakin sähkön hinnalla tuottaa sähköä oikein mukavalla voitolla. Tällä sähkötuottajat eivät ehkä saisi yhtä paljon rahaa, mutta ne saisivat pidettyä teollisuuden Suomessa. Kun paperitehdas sammutetaan kalliin sähkön vuoksi, se sammutetaan lopullisesti.
Flickr renaissancechambara, CC BY
Mutta kaikkein hulluita on se, ettei merkittävä osa keinotekoisesti ylhänä pidetystä hinnasta edes päädy tuottajille. Neljännes sähköstä tuodaan halvalla hinnalla Ruotsista ja myydään kalliilla hinnalla Suomessa. Mihin tuo hintaero häviää, on minulle vielä arvoitus. Todennäköisesti se menee pohjoismaisten verkkoyhtiöiden yhteiseen kahvikassaan, eikä hyödytä Suomea tippaakaan. Kysymys on yli miljoonasta eurosta päivässä!
Suomalaisten voimalaitosten pyörittäjät tuntuvat olevan niin tyhmiä, että jonkinlainen pakkohoitojärjestely lienisi paikallaan. Ehkä tässäkin otetaan Amerikasta mallia, mutta oppikirjat ovat hieman vanhoja. Tiedoksi: Enron meni jo konkurssiin! Pääjohtaja istuu 24 vuoden tuomiotaan vankilassa.
(*) Maanantain odotettavissa oleva yhden tunnin kulutushuippu on luokkaa 9500 MW ja minimi noin 2000 MW pienempi.