Lämmitysöljyn hinnanousu taittui ainakin hetkeksi

Lämmitysöljyn vertailuhinta HOK-5% (*) laski ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Hinnanousu on ollut lähes jatkuvaa heinäkuun alusta asti.

Vertailuhinta on nyt 1,148 €/l. Laskua on vajaa prosentti.

Pidän kuitenkin vertailuissa käytetyn keskihinnan ennallaan 1,17 €/l, joka lämmityksessä vastaa sähkön kuluttajahintaa 13,0 c/kWh. Pörssihintana tämä vastaa sähkön hintaa 6,3 c/kWh.

(*) Vertailuhinta on HOK-Elanto-ABC, josta on otettu pois viiden prosentin S-bonus. Hinta on tällöin yleensä sama tai hieman alempi kuin muilla toimittajilla 1000 litran täytössä. Hinta on sama kaikilla täyttömäärillä, minimitankkaus 1000 litraa. Toimitus vain pääkaupunkiseudulle. Hinta näkyy suoraan verkkosivulla.

Mobiilisivut

Olethan huomannut, että tätä blogia voi lukea myös puhelimella erittäin hyvin luettavalla ulkoasulla.

Ei tarvitse muuta kuin kirjoittaa mobiiliselaimeen URL www.sahkolamppu.com. Taustalla oleva Blogger-ohjelmisto valitsee suoraan mobiilitemplaten sivulle.

Huomaa myös, että vasemmassa yläkulmassa on valikko pages, josta pääsee eri alisivuille, mm. kuvassa näkyvälle sähköennustesivulle.

Lämmitysöljyn keskihinta 1,17 €/l, mikä vastaa sähkön pörssihintaa 6,3 c/kWh

Kaikkien toimittajien lämmitysöljyn keskihinta on nyt 1,17 €/l. Tämä vastaa sähkön kuluttajahintaa 13,0 c/kWh. Pörssisähkön hintana se on 6,3 c/kWh.

Vaikka pörssisähkön hinta on noussut lähelle neljää senttiä kilowattitunnilta, se ei ole vielä lähelläkään sen hintaista, että öljy olisi halvempi lämmityksessä.

Eri toimittajien lämmitysöljyn hinnat olivat 26.8.2012:

  • HOK/ABC 1,219 e/l – bonus 5% = 1,158 e/l (*) 
  • Shell (Lämpöpuisto) 1,159 e/l 
  • Teboil 1,164 e/l 
  • ST1 1,168 e/l 
  • Neste 1,177 e/l

Nämä hinnat ovat halvimman tuhannen litran tankkauksen hinnat. Kylmänkestävyys on huonoin ja toimitusosoitteeksi on annettu pääkaupunkiseutu. Maksuerien määräksi on valittu yksi. Kuten aikaisemmin on tutkittu, kaikki toimittajat HOK/ABC:tä lukuunottamatta lupaavat saman öljyn käyvän myös EN590-normin mukaisesti moottoripolttoöljyksi.

Toimittajat ovat edullisuusjärjestyksessä tuhannen litran tankkaukselle. Järjestys on muuten sama kuin kuukausi sitten tehdyssä vertailussa paitsi että Shell on halventunut pari sijaa. Neste on jälleen kallein aivan omilla lukemillaan.

Toimittajien keskihinnaksi tulee 1,17 €/l. Lämmityksen kilowattitunnin hinnaksi tulee silloin 13,0 c/kWh. Yksi litra öljyä vastaa 10,0 kilowattituntia. Suoran sähkölämmityksen hyötysuhde on 100%, mutta tyypillisen öljylämmitysjärjestelmän hyötysuhde on 90%.

Pörssisähkön hintana kuluttajahinta 13,0 c/kWh vastaa pörssisähkön hintaa 6,3 c/kWh:

Sähkön hinta pörssissä 6,3 c/kWh

+ ALV 23% = 7,75 c/kWh
+ Sähköyhtiön provisio 0,25 c/kWh = 8,00 c/kWh (Vattenfall, päiväsähkö, sis ALV)
+ Sähkön siirto 2,93 c/kWh = 10,93 c/kWh (Fortum sähkönsiirto, päiväsähkö, sis. ALV)
+ Sähkövero ja huoltovarmuusmaksu 2,09 c/kWh = 13,02 c/kWh (kiinteä, sis ALV)

Tarkemmat tiedot Lämmitysöljy-sivulla.

Suomi voi valita sähköntuonnissa neljältä eri aikavyöhykkeeltä: säästöä kymmenisen prosenttia

Suomi on loistavassa tilanteessa, kun meillä on eri aikavyöhykkeessä olevia naapureita, joiden sähköntarve sijoittuu 1-2 tuntia eri aikaan kuin meillä. Silloin me voimme ostaa heiltä kulutuspiikin ulkopuolelta halpaa sähköä pienentääksemme omaa kallista kulutuspiikkiämme. Ainakin teoriassa.

Lähdin tarkastelemaan, näkyykö tämä tämänviikkoisessa Venäjän tuonnissa. Lyhyesti vastaus on ehkä.

Seuraavassa kuvassa on arkipäivän hintaprofiili Suomessa (torstai, 23.8.2012) ja sama siirrettynä Venäjälle ja Ruotsiin. Oletamme siis, että Venäjällä olisi sama hintaprofiili, ja kun Suomessa on hintapiikki kello 7 – 8, niin Venäjällä se oli samaan paikalliseen aikaan, mutta Suomen aikaa jo tuntia aikaisemmin, kello 6 – 7.

(Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täydessä koossa)

Aikaero Venäjälle on yleensä kaksi tuntia, mutta koska he eivät enää käytä kesäaikaa, ero on tällä hetkellä yksi tunti.

Kuinka paljon voimme siis säästää, jos voimme ostaa sähkömme joko omasta hintaprofiilistamme tai naapuriaikavyöhykkeen hintaprofiilista? Teoriassa kymmenisen prosenttia.

Seuraavassa kuvaajassa on säästö, jos voimme ostaa sähkön naapurialueelta aina silloin, kun se on edullisempaa kuin oma sähkömme. Kaikkein suurin yksittäinen säästö tulisi silloin, jos voisimme ostaa sähkön Ruotsista kello 7.00 – 8.00, silloin, kun Ruotsissa kello on 6.00 – 7.00. Mutta myös Venäjän suuntaa säästöt olisivat suurimmat juuri samana tuntina.

Venäjän suuntaan etu olisi matalampi, mutta pidempikestoisempi. Yhden tunnin aikaerolla säästö olisi sama Ruotsiin ja Venäjälle: megawatin kulutuksella vuorokaudessa säästäisi 47 euroa. Vuorokauden yhden megawatin kulutus (24 MWh) maksaa 1083 euroa, eli säästö jää alle viiteen prosenttiin.

Kahden tunnin aikaerolla säästö on hieman korkeampi, 68 euroa eli hieman yli kuusi prosenttia.

Jos voimme aina valita halvimman Suomesta, Ruotsista tai Venäjältä, säästämme kymmenisen prosenttia sähkölaskussa.

Suurin osa säästöistä Venäjän suuntaa tulee illalla, jolloin sähkön hinta on jatkuvassa laskussa.

Jos aikaero Venäjälle olisi kaksi tuntia, 68 euron säästö jakautuu siten, että miltei kaksi kolmannesta säästöistä tulee kello 20 ja kello kolmen välisenä aikana. Illan säästöistä puolet tulee vain kahtena tuntina: 21.00 – 23.00. Ruuhkatunti seitsemästä kahdeksaan edustaa viidennestä vuorokauden tuotoista. Lopputuotot tulevat iltapäiväaikaan 13.00 – 18.00, mutta ne jäävät aika laihoiksi, yhteensä viidennes päivän tuotoista eli vain yhtä paljon kuin yhtenä ainoana aamun ruuhkatuntina. Tuottoja ei tule ollenkaan aamuyöstä keskipäivään ruuhkatuntia lukuun ottamatta. Myös illan kaksi tuntia kuudesta kahdeksaan jäävät täysin ilman tuottoja.

Ruotsin tuonnin tuotot tulevat sen sijaan selvästi aamupäivillä. yli puolet tuotoista tulee yhden aamupäivän ruuhkatunnin aikana 7.00 – 8.00 ja lähes kaikki loputkin viiden ja yhden välisenä aikana. Hajatuottoja tulee iltapäivällä ja alkuillasta, mutta iltakahdeksan ja aamuviiden välissä tuottoja ei heru.

Tällä hetkellä, kun Venäjä on yhden tunnin aikaerolla, tuotot tulevat yhdestä tunnista 7.00 – 8.00 ja pidemmästä yöjaksosta: 21.00 – 5.00. Lisäksi iltapäivästä 12.00 – 18.00 tulee neljännes tuotoista. Tuottoja ei tule ollenkaan aamuviidestä keskipäivään ruuhkatuntia lukuun ottamatta. Myöskään illalla kuudesta yhdeksään on turha odottaa tuottoja.

Näkyykö aikavyöhykkeen aiheuttama kulutusero Suomen tuonnissa Venäjältä?

(Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen täydessä koossa)

Kuvaajassa on tuonti tunneittain 20.8 – 25.8.2012. Värit vastaavat suunnilleen edeltävän piirakan värejä. Tunnit, joiden ei luulisi olevan erityisen mielenkiintoisia ovat keltaisia. Siirrot tuntuvat keskittyvän iltayhdeksän ja aamukolmen väliseen aikaan, mikä on teoriamme mukaan järkevää. Selvää tulosta kuvaaja ei kuitenkaan kerro.

Eli yhteenvetona kun sähkön tuntihinta on laskussa, sähköä kannattaa tuoda Venäjältä. Näin on illasta aamuyöhän ja iltapäivällä. Kun tuntihinta on nousussa, sähköä kannattaa tuoda Ruotsista. Näin on aamyöstä keskipäivään ja jonkin verran töistälähtöaikaan. Ruuhkatuntina seitsemästä kahdeksaan sähköä kannattaa tuoda kummastakin suunnasta. Jos naapureidemme tuntihinnat olisivat samat, säästäisimme tällä tavalla kymmenisen prosenttia sähkölaskussamme.

Olemme onnekkaita, kun naapureidemme ero aikavyöhykkeissä on neljäkin tuntia.

Lämmitysöljyn hinta uuteen ennätykseen 1,16 €/l

Lämmitysöljyn hinta on taas tehnyt uuden ennätyksen. Vertailuhinta ABC-5% on nyt 1,158 €/l.

Jälleen kerran vastoin öljyteollisuuden edustajien vakuutteluja, euro on noussut dollaria vastaan heinäkuun loppupuolen alimmasta lukemasta 1,2045 (24.7.2012) tasolle 1,2541 eli nousua on yli 4%.

Dollareissa noteerattava brent-öljyn hinta on noussut suunnilleen samassa ajassa 104:stä dollarista 114 dollariin (käynyt välillä 116 dollarissa). Nousua on siis kymmenisen prosenttia.

Lämmitysöljy on tänä aikana kallistunut hinnasta 1,085 hintaan 1,158 eli seitsemän prosenttia. Nousu on siis melko hyvin linjassa euromääräisen maailmanmarkkinahinnan kanssa.

Mikäli alkaa näyttää siltä, ettei Israel hyökkää Iraniin, öljyn hinta voi laskea hyvinkin nopeasti. Suunta on jo alaspäin. Dollarin hintaa painaa tällä hetkellä eniten se, että USA:n keskuspankin odotettua rahanpainamisoperaatiota ei ole tullutkaan.

Talouselämä pelkää, että lämmitysöljyn tilaukset nostavat dieselin hintaa:
TE: Nyt joudut tankkaamaan kaikkien aikojen kalleinta bensaa

Lämmitysöljy kaikkien aikojen kalleinta

HOK-Elanto-ABC nosti lämmitysöljynsä hinnaksi 1,205 €/l, mikä on vuoden ja todennäköisesti kaikkien aikojen kallein hinta.

”Normaalihinnaksi” tuo hinta muuttuu, kun siitä vähennetään viiden prosentin S-bonus: 1,145 €/l.

En vieläkään ole laskenut sähkön uutta vertailuhintaa, mutta nykyinen vertailuhinta 5,6 c/kWh on laskettu viisi prosenttia pienemmällä öljyn hinnalla. Öljylämmitys siis kannattaa vasta, kun sähkön pörssihinta on noin kuusi senttiä kilowattitunnilta. Vaikka sähkö on noussut rajusti kuun alussa, sähkön hinta ei ole ollut lähelläkään kuutta senttiä kilowattitunnilta ja todennäköinen kuukausikeskiarvo on 3,7 c/kWh.

Ei ole siis epäilystäkään, ettei öljylämmitys ole kalliimpi kuin suora sähkölämmitys tai öljykattilassa oleva sähkövastus. Tilanne saattaa jatkua tällaisena lähes koko talven.