Marraskuun lopullinen hinta: 4,203 c/kWh

Marraskuun viimeisen päivän hinta on 3,5 c/kWh eli kuukauden kolmanneksi alin päivähinta ja kuukauden halvin arkipäivä.

Ennustetta tämä ei kuitenkaan heilauta vaan hinta on ennustettu 4,2 c/kWh, tarkkaan sanoen 4,203 c/kWh. Tyypilliselle kuluttajalle sähkö maksaa marraskuussa veroineen ja siirtomaksuineen noin 10,3 c/kWh.

Marraskuun hintaennusteen kehitys (musta).
Päivähinta violetilla. 50% ennuste vihreä, 90% ennuste keltainen.
(Klikkaa suuremmaksi)

Ennuste tiesi tällä kertaa lopullisen hinnan oikein viikko etukäteen.

Jos katsotaan ennustetta kuun alussa, näin alhaisen kuukausihinnan todennäköisyyttä pidin etukäteen vain noin 5% todennäköisenä. Kuukausi onkin ollut hyvin poikkeuksellinen loppukuun hinnanlaskuineen. Marraskuussa voimakas hinnannousu olisi paljon luonnollisempi. Syy on selvästi poikkeuksellinen sää. Lämpimän sään vuoksi lämmitystarve on ollut paljon tavallista pienempi, vesivarastot ovat yhä täynnä eivätkä ne ole jäätyneet, ja viimeisenä niittinä myrskyjen vuoksi Tanskan Jyllannin tuulivoimatuotanto on tuottanut enemmän sähköä kuin paikallisesti on tarvittu (*).

Kovin hyvin ennusteen ei voi sanoa menneen. Käytännön kannalta kuun puolivälin ennuste 4,7 c/kWh ei kuitenkaan ehkä ollut kovin huono arvaus. Ennustehan oli olennaisesti tuolla tasolla jo neljännestä päivästä lähtien. Silloin loppukuun sää ei ollut ennustettavissa. Ennuste oli siis suurimman osan kuukautta hieman yli kymmenen prosenttia liian korkea.

Öljylämmittäjän kannalta ennuste on ollut hyödyllinen. Jo 7. päivä ennusteessa oli selvää (75%), että sähkön hinta jää öljylämmityksen vertailutason 5,3 c/kWh alle. 18. päivä todennäköisyys oli enää 2% ja 20. päivä otsikoin ”nyt viimeistään öljylämmitys pois”, kun todennäköisyys oli laskenut arvoon 0,2%. Reilun viikon on ollut selvää, että hinta jää myös alle kaikkein optimistisimmalla hyötysuhteella lasketusta öljylämmityksen hinnasta 4,5 c/kWh.

Seuraavassa kuukaudessa yritän olla ottamatta niin paljon etunojaa hinnan nousun suhteen. Siivosin vasta 24. päivä selvästi epärealisisesti etunojaa hinnan nousuun ottavat tekijät, jolloin ennuste tulikin sitten kerralla oikein. Tämän siivouksen olisi voinut tehdä jo muutamaa päivää aikaisemminkin, koska siihen liittyvät tekijät olivat nähtävissä jo tuolloin.

(*) Jyllannin tuulivoimatuotannosta en ole löytänyt virallista tilastoa, mutta katsomalla eri aluiden sähkönhintoja, pidän aika varmana sitä, että hinnanalennuksen takana ovat juuri kova tuuli.

Lämmitystapojen suhteellinen hinta

Olen laskenut paljonko eri tavoilla lämmittäminen tällä hetkellä maksaa. Koska luvut vaihtelevat suuresti riippuen esim. hyötysuhteen arvioinnista, jätän yksityiskohdat myöhäisempiin artikkeleihin.

Tästä kuitenkin hieman suuntaa muidenkin arvioille.

Jos öljylämmitys maksaa 100%, muilla tavoilla lämmittäminen maksaa:

  • pörssisähköllä marraskuussa 93%
  • pörssiyösähköllä marraskuussa 84%
  • ostetuilla koivuklapeilla 84% (*)
  • piensäkeissä tarjouksesta ostettu pelletti 68%
  • lämpöpumpulla päiväsähköllä 47% (**)
  • nestekaasu 210% (***)
Sähkö on talvikautena yleenä öljyä kalliimpaa, mutta vielä marraskuussa hintaetu on selvä sähkön hyväksi.
Mitään kiinteitä kuluja ei ole otettu huomioon. Öljylämmityksen hyötysuhteeksi on oletettu 0,9.
(*) klapien hinnaksi on oletettu 65 euroa / irto-m3, hyötysuhteeksi oletettu 0,7 eli varaava leivinuuni
(**)  lämpöpumpulle oletettu hyötysuhde 2. Mainoksissa puhutaan jopa hyötysuhteesta 4.
(***) 6 kg pullon täyttö Puuilossa

Päivää vaille lopullinen: 4,2 c/kWh

Marraskuun melko lopullinen hintaennuste on 4,2 c/kWh. Yhden päivän tiedot siis vielä puuttuvat. Ennuste on nyt 90% todennäköisyydellä lopullinen hinta.

(klikkaa suuremmaksi)

Hinta nousi maanantaina paljon näköisesti, mutta tiistaina hinta taas alkaa pudota. Ilmeisesti Tanskan Jyllannissa (DK1) on halpaa tuulisähköä, koska siellä sähkö on poikkeuksellisesti ollut viimeiset viisi päivää halvempaa kuin Suomessa. Tämä selittänee halvan piikin Suomenkin hinnoissa.

Hinta voi olla jotain muuta kuin 4,2 c/kWh, jos viimeisen päivän hinta on alle 2 c/kWh tai yli 5 c/kWh. Tämä ei ole todennäköistä.

Öljylämmitys ei millään ylioptimistellakaan hyötysuhteella ole ollut halvempaa kuin pörssisähkön käyttäjän suora sähkölämmitys tässä kuussa.

Tanskassa pohjoismaiden halvin sähkö, mutta vain sunnuntaina

Täysin normaalin vastaisesti Tanskassa on sunnuntainan Pohjois-Euroopan halvin sähkö. Kaikkialla Pohjois-Euroopassa sähkön hinta on vuodenaikaan nähden halpa 3,190 c/kWh paitsi alueella DK1, jossa se on 3,091 c/kWh.

Yleensä Tanskan sähkön hinta on pohjoismaiden korkein. Viime aikoina se on ollut tyypillisesti puolitoistakertainen vesivoimaa tuottaviin maihin verrattuna. Kun muualla hinta on ollut 4 c/kWh, Tanskassa se on ollut 6 c/kWh.

Voiko tuulienergiaa tulla myrskyssä todella ylituotannoksi asti? Vai onko Saksassa yllättäen ylituotantoa? Onko tällä yhteys koko Pohjoismaissa viikon sisällä tapahtuneeseen voimakkaaseen hinnanlaskuun?

Valitettavasti en tiedä, mutta olisi mielenkiintoista tietää.

Marraskuun hinta melko varma 4,2 c/kWh

Sähkön hinta on jatkanut hurjaa laskuaan, mutta ennuste ei putoa. Marraskuussa on enää jäljellä kolme arkipäivää eivätkä ne helposti ehdi muuttaa marraskuun hintaa 4,2 c/kWh.

Kuukauden päivähinta (violetti)
ja ennusteen kehitys
(klikkaa suuremmaksi)

Mikäli loppupäivien keskiarvo on:

  • 2,7 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,10 c/kWh
  • 3,1 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,15 c/kWh
  • 4,2 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,25 c/kWh
  • 4,9 c/kWh, kuukauden keskiarvo on 4,30 c/kWh

Sunnuntain hinta 3,190 c/kWh vastaa arkihintaa 3,53 c/kWh (tässä kuussa arkihinta on ollut 11% viikonloppuhintaa korkeampi). Tämä on melko keskellä haarukkaa 3,1 – 4.2 c/kWh eli todennäköisyys, että hinta olisi jotain muuta kuin 4,20 c/kWh puolen sentin tarkkuudella on pieni. Mallin antama 50% vaihteluväli on 4,18 – 4,26 c/kWh.