Sähkön lopullinen hinta lokakuussa 3,857 c/kWh

Ennusteen kehitys

Kuukauden lopullinen sähkön hinta pörssisähkön kuukausitilaajille on lokakuussa 3,857 c/kWh.

Arkipäivät olivat lokakuussa 21% kalliimpia kuin viikonloput. Tämä oli hieman vähemmän kuin syyskuussa.

Ruotsiin verrattuna Suomessa oli suuret satunnaiset päivävaihtelut, mutta taso pysyi hyvin lähellä samana koko kuukauden. Ruotsissa erot peräkkäisien päivien välillä oli pienet, mutta hinta vaihteli loppujen lopuksi enemmän kuin Suomessa. Ruotsin hinta oli nousussa koko kuukauden. Suomessa sähkö oli keskimäärin 0,4 c/kWh kalliimpaa kuin Ruotsissa. Hinta oli täsmälleen sama Suomessa ja Ruotsissa kolme kertaa kuukauden aikana ja noista kolmesta päivästä kaksi oli sunnuntaita. Nyt ei, kuten ei koskaan aikasemminkaan, Suomen hinta ole ollut kertaakaan alempi kuin Ruotsissa.

Lämmitysöljyn hinta kuukauden aikana vastasi keskimäärin sähkön pörssihintaa 5,9 c/kWh  (kuluttajahintana 12,5 c/kWh). Öljylämmitys ei siis ollut lokakuussa lähelläkään kannattavaa pörssisähköön verrattuna.

Tyypillinen sähkön kuluttajahinta kuukauden pörssihinnalla on 10,0 c/kWh:

Sähkön hinta pörssissä 3,86 c/kWh + ALV 23% 0,89 c/kWh
 + Sähköyhtiön provisio 0,25 c/kWh (Vattenfall, päiväsähkö, sis ALV)
 = 4,9 c/kWh (sähköyhtiön ilmoittama kuluttajahinta)
 + Sähkön siirto 2,93 c/kWh (Fortum sähkönsiirto, päiväsähkö, sis. ALV, nousi 1.7.2012)
 + Sähkövero ja huoltovarmuusmaksu 2,09 c/kWh (kiinteä, sis ALV)
 = 10,0 c/kWh

Ennuste oli koko kuukauden hyvin tarkka. Vain yhtenä päivänä ennuste oli yli viisi prosenttia väärässä (5,8%). Pysyvä kolmen prosentin tarkkuus saavutettiin 10. päivä ja ennuste oli monena päivänä sitäkin ennen alle kolmen prosentin päässä. Itse asiassa vain neljänä päivänä ennuste oli kauempana kuin kolmen prosentin päässä lopullisesta hinnasta. Yhden prosentin tarkkuus saavutettiin pysyvästi 21. päivä ja kaikkiaan kuutenatoista päivänä tarkkuus oli alle yhden prosentin. Puolen prosentin tarkkuus saavutettiin pysyvästi 26. päivä ja ennuste oli puolen prosentin tarkkudella oikein kymmenenä päivänä.

Jo 9.10. pystyimme raportoimaan, että oli 100% varmaa, että sähkön hinta jäi alle öljylämmityksen hinnan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *