Marraskuun lopullinen hinta 3,695 c/kWh.

Marraskuun lopullinen sähkön pörssihinta on 3,695 c/kWh.(*) Tyypillisenä kuluttajahintana tämä on noin 9,8 c/kWh. Normikulutuskertoimilla korjattu yösähkön hinta kannattaa katsoa Helsingin energian sivulta parin päivän päästä.

Talouselämä pelottelee artikkelissaan suurilla hinnoilla lähiaikoina. Syinä olisi pakkaset, se, ettei lauhdevoima ole valmiudessa ja Venäjän vähentynyt tuonti.

Nämä selitykset ovat mahdollisia, mutta eivät täysin uskottavia. Hinnat ylittävät tammikuun tai maaliskuun tason. Taso on ylitetty vain helmikuussa, jolloin oli aivan oikeasti kylmä. Samoin yhteys Ruotsiin oli poikki ankkuriepisodin takia samalla tavalla kuin nyt Ruotsin tulipalon takia.

Lähemmäs todellista selitystä päästään, kun huomataan, että hinnat Ruotsissa ovat nousseet rajusti loppukuusta. Ruotsin hinnat eivät yleensä Suomen tapaan muutu kovin helposti.

Suomi imartelee turhaan itseään, jos väittää, Suomi voisi nostaa hintoja itsenäisesti. Kyseessä ovat Ruotsin ydinvoimalakatkokset ja kylmyys Ruotsissa ja Norjassa. Norjassa hinta on noussut identtisesti Ruotsin kanssa. Koko Ruotsin ja Norjan lämpötilat ovat alle nollan lähipäivät. Viro ja Latvia ovat samassa hinnassa kuin Suomi, mikä todennäköisesti tarkoittaa sitä, että Suomi on onnistunut vetämään Baltian hinnat mukanaan ylös.

Ero Ruotsiin ei ole muuttunut kovinkaan paljoa koko kuukautena. Ero on ollut viikonloppuja lukuunottamatta merkittävä. Koko kuukauden keskimääräinen ero on 0,32 c/kWh.

Kuukauden ennuste pysyi käyttökelpoisella tasolla koko kuukauden. Alussa annettu ennuste erosi lopullisesta vain 1,4%. Tosin kymmenennen päivän tienoilla näytti siltä, että hinta on jäämässä yli 4% toteutuneen alle, mutta sen kauempana ennuste ei kuukauden aikana ollut. Ennuste oli alle 2% päässä toteutuneesta kaksi kolmasosaa kuukaudesta, ja prosentin sisällä 10 päivää.

Kyllä tämänkin kuukauden ennusteen perusteella olisi voinut tehdä onnistuneita säästöpäätöksiä.

(*) Ruotsin ajassa. Suomen ajassa yksi tunti siirtyy eteenpäin, mikä voi aiheuttaa noin tuhannesosan eron sähkölaitosten ilmoittamaan kuukauden keskihintaan.

Säästäisikö pistämällä bensiiniä lämmitysöljytankkiin?

Etelä-Suomen Sanomat raportoi, että ST1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttosen mukaan bensiinistä on tulossa pysyvästi dieseliä halvempaa.

Lämmitysöljyhän on täsmälleen samaa ainetta kuin diesel vain väriaine lisättynä (ks. Moottoripolttoöljy ~ lämmitysöljy ~ Diesel).

Kannattaisiko siis kotilämmittäjän pistää lämmitysöljytankkiinsa bensiiniä?

Tämä lienee käytännössä supervaarallinen ajatus, niin että en laske sitä tässä loppuun asti. Bensiini on suunniteltu kaasuuntumaan ja räjähtämään ja lämmitysöljy palamaan. Samalla polttimella ei varmastikaan bensiiniä voi polttaa. Muutama huomio kuitenkin

Polttonesteiden verolaskurin ja tällä hetkellä tyypillisten halpojen hintojen mukaan:

Bensiini 95E10: verollinen hinta 1,55 €/l; veroton hinta 0,61 €/l
Diesel: verollinen hinta 1,50 €/l; veroton hinta 0,75 €/l

Eli diesel on todellakin verottomana bensiiniä kalliimpaa. Ero on merkittävä 10%.

Bensiinin ja kevyen polttoöljyn lämpöarvot eivät eroa kovin paljoa. Wikipedia antaa luvuiksi 43 MJ/kg ja 44 MJ/kg, bensiinille enemmän kuin polttoöljylle. Bensiini on kuitenkin kevyempää, joten vertailukelpoiset luvut ovat bensiini 9 kWh/l ja lämmitysöljy 10 kWh/l. Eli käytännössä tuohon tuo 10% hintaero katoaa.

Voisiko kuluttaja saada lämmitystarkoituksiin verotonta värjättyä bensiiniä? Käytännössä varmastikaan ei.

Kauppalaivat saavat käyttämästään E10-bensiinistä palautusta 0,62 €/l.

Tämä on mielenkiintoinen esimerkki siitä, että energia-alalla vanhat vakiintuneet säännöt eivät enää pidä paikkaansa.

Don’t try this at home
Kuva: Flicr Atomic Taco, CC BY

Lämmitysöljy 1,101 €/l, saisi olla 0,88 €/l, että olisi kilpailukykyinen sähkölle

HOK-Elanto-ABC vielä eilen illalla nosti lämmitysöljyn hintaa. Uusi vertailuhinta on 1,101 €/l. Nousua edelliseen hintaan on 0,4%.

Tämä on sikäli outoa, että kuten eilen kirjoitin, raakaöljyn hinta on ollut kymmenen päivää (nyt 11 päivää) käytännössä sama. Itse asiassa viime yön aikana raakaöljyn hinta euroissa on vielä tullut hiukan alas, joten hinta on sadasosalleen täsmälleen sama 85,45 €/tynnyri kuin 16.11.2012.(*)

Öljylämmityskattilan omistajana voin kuitenkin valitellen todeta, ettei lämmiysöljyn hinta ole kuitenkaan lähelläkään kilpailukykyinen pörssisähköllä tehtävälle lämmitykselle.

Jos oletamme öljylämmityksen hyötysuhteeksi 90% ja sähkölämmityksen 100%, lämmitysöljy saisi marraskuussa maksaa 0,88 €/l,(**) että sillä lämmittäminen on saman hintaista kuin sähköllä, jonka kuukauden keskipörssihinta on 3,63 c/kWh.

(*) Euro/USD 1,299, USD/tynnyri 111,00
(**) Vertailuhintana. HOK-Elanto-ABC:n ilmoittaman hinnan pitäisi olla 0,93 €/l, josta oletetaan kaikkien saavan 5% bonus.

Öljyn hinta pysynyt kymmenen päivää paikoillaan

Näinä epävarmoina aikoina öljyn hinta on pysynyt yllättävän kauan paikoillaan.

Vertailuhinta HOK-Elanto-ABC on viimeksi muuttunut 16.11. Kun välissä on ollut Gazan pienehko sotakin ja EU:n budjetin ja Kreikka-avun käänteet, on pieni ihme, ettei hinta ole muuttunut.

Takana on se, ettei raakaöljyn hinta ole euroissa muuttunut. Raakaöljyn (brent) hinta on noussut pari prosenttia, mutta samalla euron arvo on noussut täsmälleen yhtä paljon (kuten yleensä).

Raakaöljyn (brent) hinta euroissa oli 16.11. 85,5 €/tynnyri ja nyt 26.11. 85,6 €/tynnyri.

Öljyn hinta epävakaa

HOK-Elanto-ABC laski kaksi tuhannesosaa talvilaatuisen lämmitysöljyn hintaa maanantaina. Vertailuhintana kuitenkin käytetään kesälaatuista öljyn hintaa, joten tilastoihin ei tule merkintää.

Brent-öljyn hinta on noussut edellisen noston jälkeen 111,5 dollariin tynnyriltä, missä on nousua kolme dollaria. Nousua tasoittaa jälleen kerran euron kurssi, joka on noussut 1,270:sta 1,280:aan. Nousu raakaöljyn hinnassa tietänee kuitenkin lievää hinnnanousua lämmitysöljylle lähitulevaisuudessa.

Lämmitysöljyn hinnassa kosmeettinen hinnanousu

HOK-Elanto-ABC nosti lämmitysöljyn hintaa tuhannesosalla perjantaina.

Uusi vertailuhinta on 1,096 €/l.

Israelin hyökkäys Gazaan nosti hetkeksi öljyn hintaa, mutta tuo piikki peruuntui pian vanhalle tasolleen. Tänään perjantaina kuitenkin sekä euron kurssi että öljyn hinta ovat menneet puolisen prosenttia epäedulliseen suuntaan, joten juuri tänään raakaöljyn hinta näyttää olevan yllättävänkin korkealla.

Todennäköinen tilanne Gazassa on, että Israel joutuu perääntymään suunnitelmista hyökätä sinne. Gazassa on tänään käynyt Egyptin pääministeri ja Tunisian ulkoministeriä odotetaan sinne huomenna. Tässä tapauksessa öljyn hinta jatkanee lievää laskuaan.

Mikäli taas Israel päättää hyökätä Gazaan, tuloksena on todennäköisesti suursota. Egyptin uusi hallinto ei voi jättää kansalaismielipidettä huomiotta kuten edellisellä kerralla. Tässä tapauksessa öljyn hinta tulee nousemaan rajusti.

Tänään voisi olla hyyvä tilaisuus täyttää öljysäiliö, jos sen joutuu seuraavan kuukauden sisällä tekemään.