Lämmitysöljyn hinta nousee prosentin päähän kaikkien aikojen ennätyksestä

HOK-Elanto-ABC:n vertailuhintana käyttämäni hinta nousi reilusti maanantaina.(*) 1,43% nousu hintaan 1,144 €/l nostaa hinnan prosentin päähän kaikkien aikojen kalleimmasta hinnasta (21.8 – 30.8.2012, 1,158 €/l)(**)

Lämmitysöljyn hinta 2012 ja Brent-öljyn eurohinta

Kaaviossa on nyt uutena elementtinä brent-öljyn eurohinta elokuun lopun jälkeen niinä päivinä, kun HOK-Elanto-ABC muutti hintaansa. Kaaviosta näemme, että vaikka raakaöljyn hinta ei ole vielä noussut takaisin elokuun lopun tasolle, lämmitysöljyn hinta on.

Lämmitysöljyn hinnassa on luultavasti tällä hetkellä muutaman prosentin hintalisä sen vuoksi, että monet tankkaavat öljyä talvea varten. Kesällä öljy-yhtiöiden edustaja vakuutti, ettei tällaista lisää enää ole käytössä, vaikka ”aikaisempina vuosina sellaista saattoi esiintyä”. Kyllä lämmitysöljyn hinnoissa on kuitenkin muutama prosentti ilmaa tällä hetkellä.

Tämä on yksi hyvä syy viivästää öljyn tankkausta — mikäli ei pelkää Lähi-Idän sotaa. Lämmitysöljyn uusi hinta vastaa pörssisähköä lämmityksessä, jos pörssisähkön hinta olisi 6,0 c/kWh. Pörssisähkön hinta lokakuussa tullee jäämään alle 4,0 c/kWh, joten tämän kuun voi lämmittää huoletta kattilan lämmitysvastuksella.

Lainaan vielä loppuun heinäkuun puolivälin mietteitä, jotka ovat yhä ajankohtaisia:

Tärkeimmät öljyn hintaan vaikuttavat tekijät ovat:

  • Yhdysvaltain pullistelu Iranin rannikolla voi koska tahansa johtaa sotaa vaikkapa vain vahingossa, jolloin öljyn hinta nousee reilusti.
  • Brent-öljy on samaa öljyä kuin amerikkalainen WTI-öljy. USA:ssa on otettu käyttöön uusi öljyputki, jonka avulla on mahdollista edullisemmin kuljettaa WTI-öljyä Eurooppaan. On todennäköistä, että Brent- ja WTI-öljyn välillä oleva yli 10% hintaero pienenee ja Brent-öljy halpenee.
  • USA:n talous ei ole ollenkaan niin hyvässä kunnossa euroon verrattuna, kuin nämä stetsonia heilutellen atomipommilla ratsastavat jenkit haluavat antaa ymmärtää. Dollarin ja euron välinen kurssi muistuttaa vekkulan rappusia, joilla maanosat vuorotellen laskettelevat alaspäin. Nyt on USA:n vuoro painaa rahaa, mitä odotetaan koska tahansa. Euro saattaa nousta 10% dollaria vasten lyhyessä ajassa.

PS. Tänään tiistaina brent-öljyn hinta onkin sitten pompannut pari prosenttia ylöspäin, mutta sitä ei voitu vielä eilen tietää. Tavan mukaan nousua hillitsee se, että eurokin on noussut puolisen prosenttia. Todennäköisesti kuitenkin lämmitysöljyn hinta nousee pian uudelleen.

(*) Hinta on päivätty ”15.10.2012 alkaen”, mutta hinta on ilmestynyt webbisivulle joskus tuon päivän iltana.
(**) Virallisesta hinnasta on siis vanhan tavan mukaan otettu pois viiden prosentin bonus, jonka saa käytännössä jokainen tankkinsa täyttänyt S-kortin haltija. Hinta on vertailukelpoinen muiden toimittajien kanssa vasta, kun tämä bonus on poistettu.

Lisäys kello 12.33: Linkki Talouselämän suunnilleen yhtä aikaa asiaa julkaistuun jalostamomarginaaleja käsitelleeseen artikkeliin: http://www.talouselama.fi/uutiset/ja+seuraavaksi+kallistuu+diesel/a2150639