Shell tällä kerralla halvin lämmitysöljyn toimittaja, lämmitysöljyn keskihinta 1,13 €/l

Edellisestä kaikkien lämmitysöljyn toimittajien vertailusta on jo yli kuukausi, joten on aika käydä toimittajat taas läpi.

Toimittajien hinnan keskiarvo perjantaina 5.10.2012 on 1,13 €/l.

Edellisissä vertailuissa yleensä halvin hinta on ollut HOK-Elanto-ABC:n hinta, jos hinnasta saa viiden prosentin bonukset. Tällä kerralla kuitenkin halvin on Shell eli Lämpöpuisto. Hinta on 1,20 €/l. ABC on toiseksi halvin hinnalla 1,125 €/l. Muuten järjestys on sama kuin viime kerralla — ja yleensä sitä aikaisemminkin. Lähellä ABC:n takana ovat Teboil ja ST1 (1,127 €/l ja 1,130 €/l). Neste on jälleen kallein aivan omilla lukemillaan, 1,148 €/l.

Vertailussa on siis kysytty verkkosovelluksilta tarjousta halvimmasta laadusta, tuhat litraa pääkaupunkiseudulle.

Lämmitysöljyn hinta 2012

Jatkuvassa seurannassa käytetään hintaa ABC-5%, koska se on suoraan verkkosivulla ilman lomakkeen täyttämistä. Tämä hinta seuraa hyvin keskiarvohintaa, ja se on yleensä hieman keskiarvohintaa halvempi.

Keskiarvohinta 1,13 €/l vastaa sähkön kuluttajahintaa 12,6 c/kWh.

Linkit löytyvät lämmitysöljy-sivulta.

Lämmitysöljyn vertailuhinta nousee hiukan: 1,125 €/l

Lämmitysöljyn hinta 2012

Perjantai-illan kunniaksi HOK-Elanto-ABC taas muutti lämmitysöljyn hintaa. Edellisestä muutoksesta onkin jo viikko, eli sekin sijoittui perjantai-iltaan. (Näin öljyä ei tarvitse myydä oikeasti tähän hintaan, jos hinta alkaa kaduttaa ennen maanantaita.)

Muutos on:

                       Vastaa sähköä  Vastaa sähköä 
                       kuluttajahinta pörssihinta
         €/l   €/l-5%  c/kWh          c/kWh
28.9.    1,179 1,120   12,4           5,8
5.10.    1,184 1,125   12,5           5,9

Tässä on kuitenkin valitettavasti jotakin pielessä. Lämmitysöljyn hinta siis nousee 0,4%. Lämmitysöljyn pitäisi seurata hyvin tarkkaan raakaöljyn brent-laadun hintaa euroissa (noteerataan dollareissa). Viikossa sekä euron arvo on noussut dollaria vastaan että brent-raakaöljyn hinta on halventunut.

         EURUSD brent   EUR/bbl muutos
28.9.    1,2852 112,2   87,30
5.10.    1,3032 111,8   85,76   -1,8%

Lämmitysöljyn olisi siis pitänyt halventua 1,8% eikä nousta 0,4%. Eroa on 2,2 prosenttiyksikköä!

Toivottavasti tämä tosiaan tällä kertaa korjataan maanantaina ennen kuin joku pahaa-aavistamaton erehtyy ostamaan tähän hintaan lämmitysöljyä.

Erittäin suositeltava artikkeli Talouselämässä

Nyt illalla Talouselämän webbisivulle ilmestyi artikkeli ”Sataa aina vaan, mutta muiden kuin suomalaisen sähkönkuluttajan laariin”.

Tässä hyvin ansiokkaasti epäillään suomalaisia sähköntuottajia kilpailun rajoittamisesta. Tätä ei ole ennen Suomen valtalehdistössä sanottu.

”Ikävästi nousee mieleen epäilys, että yhtiöt jarruttavat voimantuotantoaan – juuri pitääkseen hinnat korkeuksissa.”

Mielenkiintoista olisi tietää, koska artikkelin aineistokyselyt voimayhtiöille on tehty. Sähkön hinnan historiasta näkee, että viime kuun lopussa oli 29. ja 30. päivä ja tämän kuun 2. ja 3. päivä, jotka olivat tilastopoikkeuksia alaspäin ilman mitään sähkömarkkinasyytä. Hankalia kysymyksiä tekevä toimittaja saattoi olla tämä puuttuva markkinatekijä.

Outo asia tässäkin artikkelissa on, että siinä käsitellään vain ostajien näkökulmaa. Myyjiähän Suomessa on vain kaksi: Fortum ja Pohjolan voima. Tätä käsiteltiin aikaisemmassa blogiartikkelissa. Fortumin osuus Suomen pörssisähkön myynnistä on siis aikaisempien laskelmieni mukaan 47% ja PVO:n 35%. Erityyppisten voimaloiden yhdistelmillä näillä kummallakin on mahdollisuus asettaa Suomen sähkön hinta täsmälleen haluamalleen tasolle. Kysymys siis ei ole oligopolista vaan duopolista.

Viikon puheenaiheet 40/2012

Tässä on koottuna viikon kuluessa (26.9.2012 jälkeen) keräämäni linkit mielenkiintoisista energia-alan artikkeleista lehdissä.

Ehdoton viikon suosikkini on uutinen, jonka mukaan ympäristömääräykset pakottavat laivaamaan jätepaperi Kiinaan. (En löytänty alkuperäistä Maaseudun Tulevaisuuden artikkelia verkosta.)

T&T: Vihreää? MT: Suomessa kiristetään ympäristömääräyksiä – keräyspaperia aletaan kuljettaa Kiinaan


Sähkömarkkinat

Lehdistön ja viranomaisten jatkuva teema on se, ettei kuluttajien tule käyttää halpaa sähköä vaan heidän on käytettävä mitä tahansa muuta kallista energianlähdettä. Tälläkin kertaa kuluttajille kerrotaan, ettei sähkön kilpailutus kannata, sähkön siirtokustannukset kaksinkertaistuvat, sähkölämmitteisille taloille suunnitellaan kaikenlaisia rangaistusmaksuja jne.

Demari mustamaalaa sähkön kilpailutusta. Varmastikaan kerrostaloperheelle asialla ei ole paljoa väliä, mutta omakotisähkölämmittäjälle kyse on sadoista euroista.

Demari: Perhe kilpailutti sähkön — säästöä 2,61€ vuodessa — paljon melua tyhjästä

Kuluttajia on peloteltu kallistuvalla sähköllä sen vuoksi, että sähkönsiirtoyhtiöt joutuvat rakentamaan  maakaapelointeja. En ole ehtinyt laskea todellista merkitystä, mutta voi todeta, että jos sähkönsiirtomaksut kaksinkertaistuvat, sähkön tuotantohinnan vihreä ohjausvaikutus häviää kyllä täydellisesti eikä kenelläkään ole enää mitään merkitystä kuinka tuotettua sähköä he ostavat. Tällä hetkellä sähkön kuluttajahinnasta menee pyöreästi kolmannes sähkön tuottajalle, kolmannes valtiolle ja kolmannes sähkön paikalliselle siirtäjälle. Jos sähkön siirtohinta kaksinkertaistuu, sähkön tuotantohinnan merkitys kuluttajahinnassa putoo 25%:iin kuluttajahinnasta. Tällä on melko varmasti negatiivisia lieveilmiöitä.

Uusi Suomi: Jopa +300 €: Sähkölasku kallistuu Suomessa
Yle: Sähkölasku kallistuu jopa sadoilla euroilla

Sähkölämmitystalojen kiinteistöveroa suunnitellaan korotettavaksi, ja kyllä tämänkin blogin mielestä sitä on kyllä aika vaikea perustella ympäristö- tai millään muillakaan syillä.

Viranomaisten ja lehdistön aiheuttaman kiusan lisäksi epärehellisesti asiakkaille sähköä markkinoivat sähkökauppiaat ovat takaisin uudella nimellä:

TE: Hämärät sähkökauppiaat yrittävät nyt ihan uudella yrityksellä

Mutta positiivinen uutinen sähkön hinnasta on sveitsiläispankin arvio, että sähkön hinta puolittuu ensi vuonna. Emme pidä tuota mahdottomana.

Talsa: Pankki: Sähkön hinta ensi syksynä vain puolet nykyisestä?

Yksi viikon teema on kuitenkin ollut, ettei ydinvoimaa voi enää rakentaa niin halvalla, että sillä tuotettu sähkö olisi kilpailukykyistä. Talouselämä väittää, että ydinsähköstä olisi saatava 5-6 c/kWh (tämänhetkinen hinta n. 4 c/kWh).

TE: Uuden ydinvoimalan kannattavuus ei kestäisi ensi talven sähköhintoja

Yksi syy, miksi sähkön hinta on ollut laskussa ja todennäköisesti tulee olemaankin, on se, että teollisuus käyttää yhä vähemmän sähköä. Jos metsäteollisuus jättää Suomen kuten nyt näyttää, sähkön hinta romahtaa.

T&T: TS: Teollisuus nielee entistä vähemmän sähköä

Ruotsissa pohditaan ydinvoimaloiden uusimista ja uusien rakentamista. (Eikö niiden pitänyt olla lopullisesti poissa pelistä…? Ja vielä kannattamattomia?)

T&T: Vattenfall investoi ruotsin ydinvoimaloihin 12 miljardia euroa
The Local: Vattenfall: new Swedish nuke plant ’years away’

Metsäteollisuus taas ei pidä yhtään ajatuksesta windfall-verosta.
TE: Puree kuin windfall-vero

Windfall-vero olisi karvas ja kallis kalkki nieltäväksi

Yhdysvaltain energiaministeriö näyttää mallia avoimesta datasta ja laittaa kaikki tilastonsa nettiin käytettäväksi millä tahansa tietokonesovelluksella. Joitain hyviä ideoita sovelluksiksi löytyy kilpailun tulosluettelosta.

U.S. Energy Information Administration (EIA)
Apps for Energy

Ja sitten vielä hieman kuluttajavalistusta. Vähiten sähköä kuluttava kodinkone on älykännykkä ja eniten Xbox 360 ja Plasma-TV. Ero on yli satakertainen.

TE: Luuletko, että kännykän lataaminen on kallista? Lue tämä


Öljy- ja kaasumarkkinat

Tärkein öljyuutinen on se, että viikon päästä USA:n sotavoimat Persianlahdella saavuttavat huippunsa, ja Obamalla on elämänsä tilaisuus tulla uudelleenvalituksi sotaa käyvänä presidenttinä.

Zerohedge: Naval Update: T-Minus One Week Until Arabian Sea Destination Reached

Kuten olemme jo vuosi sitten tästä blogista voineet lukea, öljyliuskeen kerääminen todennäköisesti aiheuttaa maanjäristyksiä. Todisteet siitä alkavat olla aika selvät. Tämä on sikäli ajankohtaista, että lähimmät öljyliuske-esiintymät ovat Itämerellä, ei kovin kaukana Utöstä.

Earthquakes Correlated With Texan Fracking Sites

Öljyn hinta on heilunut pari viikkoa aika rajusti alas ja takaisin melko ylös. Tämä mahdollistaa aidon kilpailutilanteen ja antaa mahdollisuuden kuluttajalle etsiä parasta tarjousta. Hauskaa tässä on se, että lehtiuutiset ovat yleensä olleet pari viikkoa perässä — eli varoittavat kalliista öljystä, kun maailmanmarkkinahinta on juuri romahtanut ja päinvastoin.

TE: Nyt räjähti hirmuinen bensa- ja dieselsota

Hyvä tietopaketti nesteytetystä maakaasusta.

The Cold Facts About a Hot Commodity: LNG

Euro nousi kaksi viikkoa sitten voimakkaasti dollaria vastaan ja sitten rekyylinä putosi hiukan. Nyt suunta on taas ylöspäin. Näyttää siltä, että pitkän ajan suunta olisi ylöspäin. Eurooppalaisten öljy siis toivottavasti hieman halpenee.

City Index: Shift in Euro Cycle?

Uusiutuvan energian tuotanto

Uutisia uusiutuvan energian tuotannosta hallitsivat konkurssit. Biokaasua Kouvolassa tuottava yritys on menossa konkurssiin aiheuttaen Kouvolan kaupungille miljoonatappiot.

Kouvolan sanomat: Kymen Bioenergian konkurssiuhka herättänyt kiivasta keskustelua

Kiina joutuu tekohengittämään aurinkopaneelituottajia.

ZeroHedge: China Bails Out World’s Largest Maker Of Solar Panels

Ja tuulivoiman rakentaminen on romahtanut Yhdysvalloissa.

T&T: Tuulivoiman rakentaminen romahtaa Yhdysvalloissa

Ruotsissa sentään vielä jaksetaan yrittää.

Pohjolan sanomat: Piteån tuulipuisto sai rakentamisluvan

Ja Euroopassa on nyt tuulivoimaa sata gigawattia (teoriassa noin kymmenen kertaa Suomen sähkönkulutus).

T&T: Tuulivoimaa Euroopassa yli sata gigawattia

Optimistisella puolella Amerikassa keksittiin aurinkopaneelitötterö. Tässä blogissahan aikoinaan pohdittiin, ettei litteä aurinkopaneeli ole varmaankaan paras mahdollinen muoto — luonnossa ei paljon litteää muotoa näy eikä luonto ole useinkaan väärässä. Tämän innovaation idea on se, että aurinkopaneelit toimivat paremmin, kun niiden annetaan välilä jäähtyä.

T&T: Pyörivä aurinkopaneeli tuottaa 20 kertaa enemman sahkoa kuin tavallinen

Ja Suomessakin jaksetaan haaveilla biokaasulaitoksista.

Arvopaperi: Taaleritehtaan Biotehdas osti biokaasuasiantuntijan Sitralta

WWF luonnollisesti haukkuu Suomen energiapolitiikan.

T&T: WWF: Suomen uusiutuvan energian politiikassa pahoja virheitä

Suomenmaa taas räksyttää päinvastaisesta suunnasta.

Suomenmaa: Häkämies vilautti hiilestä luopumista 2025

Puu on yhä halvimpia tapoja lämmittää asuntoja. Pohjoisessa ollaan huolissaan klapin hinnan nousupaineesta, mutta hinnat ovat yhä aika paljon edullisempia kuin etelässä.

Koillissanomat: Klapin hinnassa nousupainetta

Sahatavaran hinnassa kympin alennusta vonkaavat sahat voisivat miettiä myös sitä, kuinka paljon puun lämpöarvosta saa rahaa, jos öljyn hinta lähtee nousuun. Ei ole itsestään selvää, että puuta kannattaa sen jälkeen höylätä ennen polttoa.

MT: Sahat tinkivät jopa kymppiä havutukin hinnasta

Rakentaminen

Katsoin jokin aikaa sitten TED-esitelmän, joka pohtii urbaania rakentamista. Vihreässä kaupungissa ei ole mitään vihreää — ihmiset on sullottava mahdollisimman pienelle alueelle eikä energiatehokkaassa kaupungissa ole turhia puistoja. Aihetta pohtii 3T-lehti.

3T: Tiukemmalla kaavoituksella energiasäästöjä

Kohtuuton lämpöeristysvaatimus johtaa siihen, ettei Suomessa voi enää tehdä taloja, joihin ei rakennettaisi jäähdytystä!

SS: Energian säästäminen lisää jäähdyttämisen tarvetta

Ja asuntomessuilla vieraille aivopestiin aurinkoenergiaa.

3T: Aurinkoenergia kiinnosti asuntomessuväkeä 

Autot

Toissaviikon ykkösuutinen oli se, että EU on kääntänyt kelkkaansa alkoholibensiinistä ja selvästi on kieltämässä liiallisen alkoholin lisäämisen bensiiniin. Ja syynä on tämä: biopolttoaineet rasittavat ympäristöä enemmän kuin bensiini. Tässä tosin sujuvasti unohdetaan se, että bensiini vielä joskus loppuu.

TE: Biopolttoaineet rasittavat ympäristöä enemmän kuin bensiini

Uusimmat Tesla-sähköautot myydään ilmaisella latauksella. Monet asiat ovat muuttumassa tavaroista palveluiksi, ja siinä on järkeä, että sähköautokin ostattaisiin enemmän palveluna kuin tuotteena. Sähköauton kuluttama energia onkin hyvin pieni osa auton käyttökuluista.

The Verge: Tesla provides free charging for $100,000 Model S

Ja tässä on linkki, josta löytyy näppärästi Suomesta saatavat sähköautot.

EkoTrafi

Liikenteessä verottajan pomppoilu ja kiinnostus vain rahan saamisesta ilman muita kriteerejä näkyy selvästi. Kaasuautoille tulee vuoden vaihteessa dieselvero — tosin toistaiseksi hieman pienennetty — eikä sähköautoille tule odotettua veroalea.

Kauppalehti: Sähköautojen veroale kuopattu

Iltasanomat teki vertailun, mikä on edullisin polttoaine: bensiini, diesel, alkoholi vai kaasu. Vertailu tosin muuttuu heti vuodenvaihteessa, kun uudet verot tulevat voimaan.

IS: Bensiinillä ajaminen on selvästi kalleinta verrattuna etanoliin, dieseliin ja maakaasuun – lue jättivertailu!

Länsiväylä kertoo biokaasun tankaamisesta. Tämä biokaasuhan on sitä, mistä aiemmin kerroin valmistajan olevan menossa konkurssiin.

Länsiväylä: Biokaasu suhisee jo automiehen tankkiin

Espoossa vihittiin Suomen ensimmäinen sähköauton ”tankkiasema”. Pikalataus tässä tarkoittaa 80% latausta puolessa tunnissa. Vaikka tankkaus on vielä ilmainen, ei tuolla pääse tuntipalkoille.

HS: Sähköautojen pikalataus laajenee Etelä-Suomeen

Valaistus

Vantaa selvittää, voisiko se säästää vaihtamalla koulujen valaistus LED-valoiksi. Rehelliselle konsultille tämä olisi nopea keikka: ei. Todennäköisesti selvityksen tulos on kuitenkin kalliisti ostettu ehkä. (Olen jatkuvasti saanut palautetta sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat siirtyneet aikaisin kalliisiin LED-lamppuihin: ne hajoavat paljon nopeammin kuin on luvattu.)

Vantaan sanomat: Vantaa selvittää, paljonko led-valoihin vaihtamalla voi säästää

Mutta toivoa pitää yllä mm. suomalaiset firmat.

TE: Suomalainen led-valovalmistaja uutuudestaan: ”Tämä on valotehokkuuden uusi ennätys”

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutoksen innokkaat kannattajat voivat ällistellä, miten Suomea pohjoisempana olevalla Kanadan saarella on joskus kasvanut tammia.

T&T: Kanadan arktisella saarella muinoin kasvanut metsä ällistyttää tutkijoita