Neljän gallonan sääntö

On yleismaailmallista, miten hallinnot paikkaavat huonoja säännöksiä aivan uskomattomilla säännöksillä. Tämä tarina on tosi.

USA:ssa tuotetaan maissia ylen määrin, joten ylijäämästä tehdään alkoholia polttoaineeksi. Maissiteollisuuden kovan lobbauksen jälkeen myyntiin on tullut 15% alkoholia sisältävää E15 bensiiniä.

15% on selvästi sen rajan yli, että useimmat moottorit kärsivät ja pienkoneet voivat jopa syttyä tuleen.

Virallinen varoitus USA:ssa E15-pumpuissa
[1] (public domain)

Tästä sitten tietenkin tehtiin varoituslappu: tämän polttoaineen käyttö on laitonta pienkoneissa, ennen vuotta 2007 tehdyissä autoissa jne.

Sitten osoittautui, ettei tämä riitä. Ihmiset tankkasivat halvinta bensaa. Ja polttivat ruohonleikkurinsa.

Bensiiniasemat myös käyttivät innovatiivisuutta ja kehittivät pumpun, josta saa kaikkia alkoholipitoisuuksia. Alkoholi lisätään bensiiniin vasta pumpussa, jolloin asiakas voi valita E10 tai E15 samasta pumpusta.

Kun pumpun letkussa on 15%:sta bensiiniä ja siitä tankataan viiden litran jerrykannu, lopputulos on yli 10% alkoholillista bensiiniä, vaikka tankkaaja pyytäisikin E10:tä. Ihmiset laittoivat tätä ruohonleikkureihinsa ja polttivat ne.

Tätä korjaamaan kehitettiin ”neljän gallonan sääntö”. Sellaisten huoltoasemien, jotka myyvät E15:ta on laitonta antaa tankata mitään laatua vähempää kuin neljä gallonaa — 15 litraa.[2]

Jos joku alieni — tai suomalainen — joskus vierailee USA:laisella bensiiniasemalla, hänen voi olla aika vaikea keksiä, miksi hän ei voi tankata alle 15 litraa tavallista bensiiniä.

(Alkuperäistä säädöstä en verkosta löytänyt, mutta lähde [4] on senaattorin blogi. Tosin tässä kuten useimmissa muissakin yhteyksissä tätä säädöstä käytetään haukkumaan Obaman hallinnon idiottimaisuuksia presidentinvaalin alla, joten ehkä totuus on hieman värittynyt.)

[1] http://www.epa.gov/otaq/regs/fuels/additive/e15/420f10054.pdf
[2] http://www.motherjones.com/kevin-drum/2012/09/whats-behind-epas-new-4-gallon-minimum-purchase-mandate
[3] The ”Four-Gallon Rule”: Another Unintended Consequence of Ethanol Policy | The Energy Collective
[4] http://thehill.com/blogs/congress-blog/energy-a-environment/249857-epas-four-gallon-minimum-mandate

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *