Erittäin suositeltava artikkeli Talouselämässä

Nyt illalla Talouselämän webbisivulle ilmestyi artikkeli ”Sataa aina vaan, mutta muiden kuin suomalaisen sähkönkuluttajan laariin”.

Tässä hyvin ansiokkaasti epäillään suomalaisia sähköntuottajia kilpailun rajoittamisesta. Tätä ei ole ennen Suomen valtalehdistössä sanottu.

”Ikävästi nousee mieleen epäilys, että yhtiöt jarruttavat voimantuotantoaan – juuri pitääkseen hinnat korkeuksissa.”

Mielenkiintoista olisi tietää, koska artikkelin aineistokyselyt voimayhtiöille on tehty. Sähkön hinnan historiasta näkee, että viime kuun lopussa oli 29. ja 30. päivä ja tämän kuun 2. ja 3. päivä, jotka olivat tilastopoikkeuksia alaspäin ilman mitään sähkömarkkinasyytä. Hankalia kysymyksiä tekevä toimittaja saattoi olla tämä puuttuva markkinatekijä.

Outo asia tässäkin artikkelissa on, että siinä käsitellään vain ostajien näkökulmaa. Myyjiähän Suomessa on vain kaksi: Fortum ja Pohjolan voima. Tätä käsiteltiin aikaisemmassa blogiartikkelissa. Fortumin osuus Suomen pörssisähkön myynnistä on siis aikaisempien laskelmieni mukaan 47% ja PVO:n 35%. Erityyppisten voimaloiden yhdistelmillä näillä kummallakin on mahdollisuus asettaa Suomen sähkön hinta täsmälleen haluamalleen tasolle. Kysymys siis ei ole oligopolista vaan duopolista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *