190 MW biopolttoainevoimala seisokkiin – ei ole polttoainetta

Jyväskylässä tulee viileä syksy.

Juväskylän Keljonlahden voimalaitos on ilmoittanut sähköpörssiin ”The plant is not available for the market due to fuel shortage”. Kyseessä on noin lokakuun mittainen seisokki. Tämä tulee sen päälle, että yksikkö on ”vuosihuollossa” kesä-, heinä-, elo- ja syyskuun.

Keljonlahti on turvetta ja puuta polttava voimalaitos. Voimalaitos on kaksi vuotta vanha, ja sen rakentaminen maksoi 250 miljoonaa euroa. Voimalaitoksen teho on pörssi-ilmoituksen mukaan 190 megawattia sähköä ja Wikipedian mukaan lisäksi 240 megawattia kaukolämpöä. Kyseessä on siis iso voimala.

Kun asiaa tutkii hieman kauemmalta ajalta, selviää, että voimalaitos on suunniteltu ikuisen kasvun ja vihreisten tukiaisten toivossa. Tutkija analysoi vuonna 2010, että voimalaitos tuottaa tappiota, jos sähkön hinta on alle viisi senttiä kilowattitunnilta.

”Tässä on ehkä otettu sellainen kanta, että rakennetaan jotakin ja ajatellaan, että jossain vaiheessa sähkön hinta saa toiminnan kannattavaksi. Tietysti se on mielenkiintoinen kysymys, että missä vaiheessa sitten hyvät vuodet alkavat.”

Sanoo professori Esa Vakkilainen YLE:n haastattelussa vuonna 2010.

Hyvät vuodet ehkä loppuivat juuri nyt.

Tuleepa mieleeni, että seisokki saattaa olla painostustoimi, jolla yksikkö haluaa luvan polttaa myös kivihiiltä.

Kallis vihreä kokeilu.

Yksi ajatus artikkelista “190 MW biopolttoainevoimala seisokkiin – ei ole polttoainetta”

  1. Tämä saattaa olla ensimmäinen huomaamani esimerkki odotettavissa olevasta ilmiöstä: nollakorkojen aikaan mitään ei kannata pitää tappiolla päällä. Jyrkentää mukavasti lamaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *