Hintaennuste ennallaan, 5,3 c/kWh, öljy yhä nousussa

Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 25.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 5,55 c/kWh, viimeisin hinta 3,15 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 5,30 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,30 – 5,35 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 5,20 – 5,50 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 39%

Näin loppukuusta ennuste annetaan puolen kymmenyksen tarkkuudella.

Suomen sähkön hinta on lauantaina 3,14 c/kWh, mikä on kuukauden alhaisin hinta. Hinta ei pudonnut alle kolmen sentin missään Pohjoismaassa, kuten olin hieman odottanut. Suomen sähkön hinta oli tällä kertaa vain puoli kymmenystä muita Pohjoismaita kallimpi.

Ennuste pysyy puolen sentin tarkkuudella 5,30 sentissä kilowattitunnilta.

 Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä,
90% todennäköisyydellä keltaisten välissä,
tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti.

Kuukauden keskihinta putoaa ennusteesta kymmenyksellä tasolle 5,2 c/kWh (kymmenyksen tarkkuudella), jos loppukuun päivien keskiarvo on alle 3,8 c/kWh. Ennuste nousee tasolle 5,4 c/kWh, jos loppukuun päivien keskiarvo on yli 4,5 c/kWh. Mikäli sähkön hinta on viime viikon tasolla loppukuun ajan, ennuste toteutuu kymmenyksen tarkkuudella.

Öljylämmitysrajana käytetään vielä tämän kuukauden hintaa 5,3 c/kWh, vaikka todellisella eilisellä öljyn hinnalla raja on 5,9 c/kWh ja tänään öljyn hinta nousi vielä lisää (HOK/ABC 1,172 e/l).

Myös Pohjois-Ruotsista Tornioon kulkevassa sähkönsiirtoyhteydessä on rajoituksia 20-27.2. Kyseessä ei ole kuin 250 MW, mutta se on Suomen halvin kaksi prosenttia kulutuksesta. Yhdessä Fenno-Skan 2 -linjan rikkoutumisen kanssa, puuttuva kapasiteetti on Suomen halvin 15% sähköä. Puuttuva sähkönsiirtokapasiteetti on 1800 MW (normaalista 2850 MW:sta käytössä vain 1050 MW). Voimme yhä odottaa, että Suomen sähkö on ainakin neljänneksen muita Pohjoismaita kalliimpaa.

UPM:llä on loppukuun kaikkina arkipäivinä seisokkeja, jotka vähentävät hieman sähkön kulutusta.

Sääennuste (*) ennustaa loppukuuksi pari päivää pikkupakkasta ja pari päivää, jolloin lämpötila laskee yöksi -10 asteen tienoille. Sen ei pitäisi nostaa sähkön hintaa poikkeuksellisesti.

(*) yr.no, Tampereen sääennuste 10 vuorokautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.