Ennuste putoaa, 5,3 c/kWh; torstain hinta kuukauden alhaisin arkihinta

Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 23.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 5,7 c/kWh, viimeisin hinta 3,3 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 5,3 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,3 – 5,4 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 5,2 – 5,6 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 35%

Suomen sähkönhinta on toipumassa Fenno-Skan 2 -yhteyden hajoamisesta. Ilmeisesti joku halvempi hiilivoimala on käynnistetty kallimman varavoiman sijaan – en tosin pienellä etsimisellä löytänyt tälle varmistusta. Suomen sähkön hinta on torstaina enää 3,3 c/kWh. Se on enää muutaman kymmenyksen kalliimpaa kuin muualla Pohjoismaissa. Pudotus torstaihin on tasan sentti. Mielenkiintoista on, että pudotus on tasan sentti kolmen desimaalin tarkkuudella (4,337:sta 3,337:ään: hinta oli myös 1.2. 8,337, mikä ei jostain syystä herätä luottamusta desimaalien satunnaisuuteen).

Ennuste laskee kymmenyksellä tasolle 5,3 c/kWh. Tämä on myös taso, jolla öljylämmitys ja sähkölämmitys on suunnilleen saman hintaista. Sähköyhtiöiden myymät 1-2 vuoden sähkösopimukset ovat myös tällä hetkellä tasolla 5,4 c/kWh, eli jopa vuoden kylmimmän kuukauden sähkön pörssihinta tullee olemaan halvempi kuin kiinteä vuosihinta.

 Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä,
90% todennäköisyydellä keltaisten välissä,
tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti.

Mikäli torstain arkihinta jää voimaan koko loppukuuksi, kuukausihinta voi vielä pudota tasolle 5,2 c/kWh, mutta tämä ei ole kovin todennäköistä. Takaisin tasolle 5,4 c/kWh palataan, jos loppukuun hinta on keskimäärin (sis. kaksi viikonloppupäivää) 4,3 c/kWh, mikä sekään ei tunnu kovin todennäköiseltä.

UPM:llä on loppukuun kaikkina arkipäivinä tuotantoseisokkeja tehtaillaan. Nämä vähentävät Suomen sähkönkulutusta pari prosenttia.

Sääennuste (*) ennustaa loppukuuksi pikkupakkasta. Sen ei pitäisi nostaa sähkön hintaa erityisemmin.

(*) yr.no, Tampereen sääennuste 10 vuorokautta.