Maanviljelijä lämmittää ruokaviljalla kolmanneksella öljyn hinnasta

Löysin amerikkalaisen artikkelin erityisistä viljanpolttokaminoista [1]. Sen mukaan kyseiset kaminat ovat laajassa käytössä amerikkalaisilla maatiloilla huonolaatuisen viljan polttamiseen kodin lämmitykseksi. Kyseinen kamina soveltuu myös puupelletin polttamiseen, mutta pellettikamina ei sovellu viljan polttamiseen viljan vesipitoisuuden vuoksi. Vilja, jonka kosteus on yli 14% ei pala ilman, että sen sekoittaa kuivempaan aineeseen. Kuivakaan vilja ei syty ennen kuin noin 600-asteisena.

Koska viljanpolttokamina-artikkelissa ovat yksiköt ovat vähintäänkin eksoottisia (mm. energiaa BTU per pauna). toistan tässä aiemmin laskemani [0] hintatiedot hieman tarkennettuna. Artikkelissa ilmoitettu viljan polttoarvo 9400 BTU/pound vastaa energiamäärää 6,1 kWh/kg, mikä on suomalaisten lähteiden mukaan meikäläiselle viljalle liian paljon. Lähde [3] antaa kaikille suomalaisille viljoille polttoarvoksi noin 4,5 kWh/kg. Myöskään artikkelin väite vähäisestä tuhkan määrästä (2%) ei saa tukea lähteestä [3], vaan sen mukaan tuhkan määrä on painosta noin 5%.

Viljan hinnaksi otan aikaisemminkin käyttämäni 0,16 €/kg. Se vastaa suurinpiirtein rehuohran hintaa, mutta lähteiden [2] ja [5] mukaan useimmat ruokaviljalaadutkin ovat alle 0,18 €/kg. Lisäksi Suomessa syntyy paljon viljaa, joka ei kelpaa edes rehuksi.

Pelletin ja viljan lämpöarvot ovat hyvin lähellä toisiaan (tässä käytettävissä olevalla tarkkuudella samat). Pellettien hinta on tällä hetkellä 500 kilon erissä noin 130 euroa eli 25 c/kg, joten jos viljaa saa 16 c/kg (+ ALV), vertailu väistämättä kallistuu viljan eduksi. Öljy puolestaan on kolme kertaa kalliimpaa.

Eri polttoaineilla kotona tuotetun lämmön hinnaksi kilowattitunnilta tulee:

  • Vilja: 4,0 c/kWh (4,5 kWh/kg, 0,16 €/kg, 90% hyötysuhde, itse käytettynä, ei sis. ALV)
  • Vilja 4,9 c/kWh (sis. ALV)
  • Pelletti 5,8 c/kWh (90% hyötysuhteella, 0,25 €/kg)
  • Koivu 9 c/kWh (ostetut valmiit klapit pienissä erissä, teollisuus maksaa kuitupuusta alle 3 c/kWh)
  • Sähkö 9,9 c/kWh (tammikuu 2012, vastaa verotonta tuottajahintaa 3,88 c/kWh)
  • Öljy 11,8 c/kWh (öljyn hinta 1,06 €/l)

Youtubesta löytyy video [4] maissinpolttokokeiluista, ja tästä voi ottaa mallia omiin viljanpolttokokeiluihin. Viljan poltto yksinään ei vaikuta olevan aivan helppoa.

Jos USA hyökkää Iraniin, öljyn hinta nousee sellaiselle tasolle, että viljantuottajamaiden kannattaa poltaa viljansa lämmöksi ja sähköksi ennemmin kuin ostaa öljyä. Seurauksena saattaa olla maailmanlaajuinen nälänhätä.

[0] Ohraa pannuun
[1] Grain-burning Stove
[2] Maaseudun Tulevaisuus: Rukiista, ohrasta ja kaurasta maksetaan liki viime talven huippuhintaa
[3] VTT tiedote T2045
[4] http://www.youtube.com/watch?v=OyHss7RDL58
[5] K-maatalous, viljan hintaseuranta