Ennuste yhä 5,4 c/kWh, mutta hinta nousussa

Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 21.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 5,9 c/kWh, viimeisin hinta 4,6 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 5,4 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,3 – 5,5 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 5,2 – 5,8 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 27%

Suomen sähkön hintaa hallitsee nyt Fenno-Skan 2 -yhteyden hajoaminen. Suomen sähkön hinta on senttiä eli yli viidesosaa kalliimpaa kuin muissa Pohjoismaissa. Yhteyden korjaaminen kestää näillä näkymin koko kevään.

Tämä on tietysti lottovoitto niille, joilla sattuu olemaan oma ydinvoimala.

Me muut joudumme maksamaan kalliimmasta sähköstä.

Fenno Skan 2 -yhteyden omistaa Fingrid ja Svenska Kraftnät yhdessä [1]. Yhteyttä tuottajiin siis ei pitäisi olla. Paitsi tietysti se, että Fingridille todennäköisesti maksetaan provisiota sähkön hinnan perusteella, jolloin se hyötyy kalliimmasta hinnasta. Tuskin kuitenkaan niin paljoa, kuin sille maksettaisiin sähkön siirrosta Ruotsista.

Toistaiseksi noussut sähkön hinta ei nosta ennustetta vaan se on yhä oletetun vaihteluvälin sisällä. Sähkönhinta tulee kuitenkin tämän vuoksi vaihtelemaan enemmän kuin tammikuussa.

 Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä,
90% todennäköisyydellä keltaisten välissä,
tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti.

UPM on ilmoittanut sähköpörssiin parista lyhyehköstä seisokista tällä viikolla, jotka vähäntävät Suomen sähkönkulutusta 1-2 prosenttia. Tällä ei pitäisi olla hintaan erityisemmin vaikutusta.

Sääennuste (*) on tavanomainen leuto talvi: muutama suojapäivä, muutama kymmenen asteen pakkaspäivä. Sen ei pitäisi nostaa sähkön hintaa erityisemmin.

(*) yr.no, Tampereen sääennuste 10 vuorokautta.

Fenno-Skan 2 pois käytöstä kuukausia

Vielä Fingridin tiedote Fenno-Skan 2:n hajoamisesta:

”Suomen ja Ruotsin välinen uusi tasasähköyhteys Fenno-Skan 2 irtosi verkosta perjantaiaamuna 17.2.2012 klo 7:04. Tehtyjen testimittausten perusteella yhteyden vika on paikallistettu merikaapeliin. Vian tarkempi paikannus jatkuu yhdessä Svenska Kraftnätin kanssa. Yhteys on poissa käytöstä todennäköisesti useita kuukausia.”

http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/uutiset/ajankohtaista/?bid=1441