Ennuste 5,3 c/kWh vahvistuu, jäljellä kolme arkipäivää

Sunnuntain sähkön hinta on 3,3 c/kWh, mikä ei muuta ennustetta.

Ennuste odottaa nyt kolmeksi jäljelle jääväksi arkipäiväksi keskimäärin hintaa 4,1 c/kWh. Ennuste toteutuu kuitenkin kymmenyksen tarkkuudella vielä päivähinnoilla 4,5 c/kWh. Viime viikon arkipäivien keskihinta oli 4,25 c/kWh ja suunta on ollut laskeva.

Sunnuntaina Suomen hinta on sama kuin muissa Pohjoismaissa. Tanskassa sähkö on vaihteeksi merkittävästi kalliimpaa. Tämä johtuu Ruotsi-Tanska kaapelin 650 MW rajoituksesta tiistaihin asti.

Pohjois-Ruotsista Suomeen tuleva kaapeli palaa täyteen tehoonsa maanantaina kello 9.00. Tämä on kuitenkin vain 250 MW, kun Fenno-Skan kaapelista puuttuu 800 MW tuontikapasiteettia vielä pari kuukautta.

Sääennuste loppukuulle on pakkasta, yhtenä yönä jopa -15 astetta. Ilman Ruotsin verkon tukea tämä saattaa aiheuttaa hintapiikin tiistaille.

Hintavertailu: vasta pörssihinnalla 5,9 c/kWh öljylämmitys olisi sähkölämmitystä halvempaa

Tässä perusteellisempi laskelma siitä, millä sähkön pörssihinnalla suora sähkölämmitys muuttuisi öljylämmitystä kalliimmaksi. Laskelman perusteella pörssihinnan pitäisi olla 5,9 c/kWh, mitä hinta ei ole edes vuoden kylmimpänä kuukautena, helmikuussa.

Öljyn hinta HOK/ABC:n sivulla 1,172 e/l (kesälaatu 24.2.2012, sis. ALV)(*)
– HOK:n bonus 5% = 1,113 e/l
/ 10,0 kWh/l = 0,1113 e/kWh = 11,13 c/kWh
/ hyötysuhde 90% = 12,37 c/kWh

Öljyn hinnalla 1,113 e/l lämmitys maksaa tuotettua lämmityskilowattituntia kohden 12,37 c/kWh

Sähkön hinta pörssissä 5,90 c/kWh
+ ALV 23% 1,36 c/kWh = 7,26 c/kWh
+ Sähköyhtiön provisio 0,25 c/kWh = 7,51 c/kWh (Vattenfall, päiväsähkö, sis ALV)
+ Sähkön siirto 2,79 c/kWh = 10,30 c/kWh (Fortum sähkönsiirto, päiväsähkö, sis. ALV)
+ Sähkövero ja huoltovarmuusmaksu 2,09 c/kWh = 12,39 c/kWh (kiinteä, sis ALV)
hyötysuhde suorassa sähkölämmityksessä 100%

Pörssisähkön hinnalla 5,90 c/kWh lämmitys maksaa tuotettua lämmityskilowattituntia kohden 12,39 c/kWh

Öljylämmitys tulee olemaan kalliimpaa kuin suora sähkölämmitys kunnes öljyn hinta lähtee radikaaliin laskuun. Sormituntumalla raakaöljyn hinnan pitäisi laskea ainakin parikymmentä prosenttia. Oletettavasti edes kaikki kuukauden sisällä tapahtunut raakaöljyn hinnan nousu ei ole vielä hinnoissa mukana.

Muutamia huomioita öljystä:

  • Öljyn lämpöarvo 10,0 kWh/l voi vaihdella muutaman prosentin.
  • Kattilan hyötysuhde vaihtelee ja mukaan on otettava lämmityskierron muutkin lämpöhäviöt. Modernin, puhdistetun, samassa rakennuksessa olevan öljykattilan hyötysuhde voi olla jopa parempi kuin 90%.
  • HOK-bonus myös kasvattaa samana kuukautena tehtyjen muiden ostosten bonusta. Öljyä voi ostaa tuhannen litran erissä, jolloin samana vuonna voi saada bonusedun useana kuukautena. Tästä huolimatta HOK/ABC ei ole välttämättä halvin paikka ostaa öljyä eikä sitä ole halpuuden takia valittu vertailuhinnaksi.(*)
Muutamia huomioita sähköstä:
  • Sähköyhtiöiden provisio vaihtelee
  • Monet muut sähköyhtiöt kuin Vattenfall korjaavat sähkön pörssihinnan vastaamaan kuukauden sähkönkulutusprofiilia (ks. muut blogiartikkelit hakusanalla ”tyyppikuormituskäyrä”), jolloin sähkö on yleensä hieman kalliimpaa
  • Jos sähköllä todellakin lämmitetään ja kulutus päivällä on kohtuullista, sähkö on sekä edullisempaa pörssissä yöaikaan että sähkönsiirtomaksu on yöllä edullisempi (Fortum sähkönsiirrolla noin sentillä halvempi). Ei ole mahdollista saada yksiaikapörssisähköä ja kaksiaikasähkönsiirtoa (yritin).
  • Jos sähkölämmitys tehdään vastuksella öljykattilassa, huonompi hyötysuhde pitää ottaa huomioon.
(*) Tämä ei ole mitenkään suositus ostaa HOK/ABC:n öljyä, mutta he ovat ainoa öljyntoimittaja, joiden päivän hinta on avoimesti saatavissa suoraan webbisivulta kiinteänä koko toimitusalueelle toimitusmäärästä riippumatta. Teboililla, Shellilä (Lämpöpuisto) ja Nesteellä on kerrottava ensin tilattava määrä ja postinumero. HOK/ABC sattui tosin tarkastelupäivänä olemaan myös halvin. Teboililla halvimman kesälaadun tuhannen litran hinta 23.2.2012 oli muutaman sadasosan HOK/ABC:n hintaa (bonukset otettu huomioon) kalliimpi (1,119 e/l) ja Lämpöpuistolla hinta oli jo kaksi kymmenystä kalliimpi (1,133 e/l). Kallein oli kuitenkin Neste, 1,137 e/l.