Ennuste romahtaa lähelle öljylämmitysrajaa, 5,4 c/kWh

Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 15.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 6,5 c/kWh, viimeisin hinta 4,0 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 5,4 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,3 – 6,4 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 5,3 – 7,9 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 25%

Jos oletetaan, että alkukuun pakkaskauden aiheuttama poikkeuksellinen hinnannousu on takana, mallissa olevat alkukuun keskiarvon painottaminen on harhaanjohtavaa. Siksi ennusteessa on nyt hieman uskottavammalla tavalla painotettu uusinta tilannetta, ja ennusteeseen tuli melko kova korjaus alaspäin, pudotus 5,8 kWh:sta 5,4 kWh:iin. Tämä on takaisin kuun alussa ennustetulla tasolla.

 Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä, 90% todennäköisyydellä keltaisten välissä, tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti. Ennusteenantopäivänä (kello 13.30 jälkeen) tiedetään seuraavan päivän sähkön hinta, ja siksi toteutunut hinta on yleensä yhtä päivää ennustetta pidemmällä.

Ennuste toteutuu, jos loppukuun sähkön keskihinta on 4,2 c/kWh eli viimeisen viiden päivän tasolla. Lyhytkin kova pakkaskausi riittää nostamaan tuota reilusti, mutta sääennusteessa näitä ei ole näkyvissä.

Öljylämmitysrajan alittaminen on hyvin lähellä. Noin neljänneksen todennäköisyydellä alitamme vielä tason 5,3 c/kWh, jolloin sähköllä lämmittäminen muuttuu öljyllä lämmittämistä halvemmaksi.

Painetta hinnan pudottamiselle on yhä, sillä Suomen keskiviikon hinta on Pohjoismaiden korkein (Viron jälkeen).