Fenno-Skan-yhteyden hajoaminen nostaa Suomen hinnan Pohjoismaiden korkeimmaksi

Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 20.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 5,9 c/kWh, viimeisin hinta 4,9 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 5,4 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,2 – 5,5 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 5,1 – 5,8 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 35%

Suomen sähkön hinta laski lopultakin viikonloppuna takaisin tammikuun leutojen säiden tasolle. Sunnuntain hinta oli 3,3 c/kWh. Maanantaina kuitenkin hinta nousee odotettua korkeammalle, tasolle 4,9 c/kWh. Suomi on tässä hinnanousussa yksin, sillä koko muu Pohjola pysyy senttiä matalammalla hintatasolla.

Ensimmäistä kertaa seuratessani sähkön hintaa on käynyt näin. Suomen hinta on täysin erkaantunut kaikkien muiden Pohjoismaiden hintatasosta. Vironkin hinta on melkein Suomen tasolla, mutta sen merkitys tässä kuviossa on melko olematon.

Sähkön hinta maanantaina 20.2.
Suomen hinta on irtautunut täydellisesti
muiden Pohjoismaiden hintatasosta.

Sähköpörssistä löytyy UMM, urgent market message, että Fenno-Skan-yhteydestä on löytynyt vika, ja että seuraavat kaksi kuukautta kapasitetti on pudonnut 1350 MW:sta 550 MW:iin (julkaistu lauantaina 18.2 kello 20.19). Tämä edustaa halvinta (melkein) kymmenystä Suomen sähkönkulutuksesta. Tämä on melkoinen katastrofi Suomen sähkön kuluttajille.

Mikäli korjaus olisi siirrettävissä, seuraavat kaksi kuukautta ovat sähkön kuluttajalle äärimmäisen huonot korjata yhteyttä Ruotsista Suomeen. Norjassa ja Ruotsissa on valtavat vesivarat, jotka on kulutettava seuraavan kahden kuukauden kuluessa ennen kevättulvia.

Toisaalta nyt sähkön tuottajat Suomessa saavat kymmeniä prosentteja paremman hinnan sähköstään eli ainakin omistajat ovat tyytyväisiä.

Venäjä on myös rajoittanut ennalta kertomatta sähkön tuontia [2]. Tästä voi tullakin melkoinen katastrofikevät Suomen sähköverkolle.

Ennusteessa ei ole vielä otettu muuttunutta tilannetta täysin huomioon. Ennuste on yhä 5,4 c/kWh ja sunnuntaina ennuste kävi jopa 5,3 c/kWh puolella.

Mikäli sähkön hinta vakiintuu maanantain viime viikkoa korkeammalle tasolle, kuukauden hinta tuleekin olemaan 5,5 – 5,6 c/kWh, eli kovin valtavia korotuksia ennusteeseen ei kovin helposti enää tule.

 Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä,
90% todennäköisyydellä keltaisten välissä,
tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti.

Ennuste 5,4 c/kWh toteutuu, jos loppukuun sähkön keskihinta on 4,06 – 4,38 c/kWh.

Sääennuste (*) on tavanomainen leuto talvi: muutama suojapäivä, muutama kymmenen asteen pakkaspäivä. Sen ei pitäisi nostaa sähkön hintaa erityisemmin.

(*) yr.no, Tampereen sääennuste 10 vuorokautta.