Ennuste yhä 6,4 c/kWh

Helmikuu 2012, perustuu hintatietoihin 11.2. asti:
Keskiarvo alkukuussa: 7,4 c/kWh, viimeisin hinta 4,3 c/kWh
Ennuste koko kuulle: 6,4 c/kWh
50% todennäköisyydellä: 5,8 – 7,7 c/kWh
90% todennäköisyydellä: 5,4 – 9,0 c/kWh
Todennäköisyys hinnan jäämiselle alle 5,3 c/kWh (öljylämmitysraja): 14%

Lauantain hinta laski pitkästä aikaa kunnolla alas, 4,3 c/kWh. Kuitenkaan tälläkään hinnalla ei päästä vielä viime kuun tasolle, jolloin arkihinta oli (viimeistä päivää lukuunottamatta) korkeintaan tällä tasolla. Kehitys lähinnä vahvistaa jo edellisen ennusteen hinta-arvauksen 6,4 c/kWh. Ennusteeseen päästään, jos arkihinta laskee tasolle 5,5 c/kWh loppukuun aikana. Mikäli alkukuun kylmyyspiikki uusiutuu vielä tässä kuussa, hinta nousee kuitenkin paljon korkeammalle.

 Ennuste mustalla, 50% todennäköisyydellä vihreiden välissä, 90% todennäköisyydellä keltaisten välissä, tähän mennessä toteutunut päivähinta violetti. Ennusteenantopäivänä (kello 13.30 jälkeen) tiedetään seuraavan päivän sähkön hinta, ja siksi toteutunut hinta on yleensä yhtä päivää ennustetta pidemmällä.

Jotta sähkön hinta jäisi alle perinteisen sähkölämmitysrajan 5,3 c/kWh, loppukuun keskihinnan olisi laskettava keskimäärin hintaan 4,0 c/kWh. Lasken tämän todennäköisyydeksi enää 14%. Ennuste 6,4 c/kWh on tosin aika lähellä rajaa, jolla yösähköllä kannattaa lämmittää, mutta minulla ei ole tarkempaa arviota yösähkölämmityksen hinnasta tällä hetkellä. Tässä kuussa sähkö on ollut yhä melko halpaa öisin ja hintaa ovat vetäneet ylös päiväsähkön hintapiikit.

Tässä kuussa sähkö on ollut arkisin miltei kaksi kertaa kalliimpaa kuin viikonloppuina. Keskimääräisenä kuukautena ero on vain 10%. Hintaa nostavat siis poikkeukselliset hintapiikit, jotka esiintyvät vain arkisina kuormitushuippuina. ”Normaali” sähkön hinta ei ole noussut ollenkaan niin paljon.

Kymmenen päivän sääennuste (*) ennustaa leutoa viikonloppua ja sen jälkeenkin keskimäärin selvästi alle kymmenen asteen pakkasia. Tuollaisella säällä voisi toivoa arkilukemien pysyvän kuuden c/kWh alapuolella.

(*) 10-päivän sääennuste yr.no Tampereelle, joka oletetaan Suomen ”asutuskeskipisteeksi”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *