21.11.2014 Lämmitysöljyn vertailuhinta laskee, 94 c/litra, sähköpörssin vertailuhinta 3,9 c/kWh

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetty HOK-Elannon hinta -5% laskee tasolle 0,938 €/litra. Se on yhä eilisen kaikkien toimittajien vertailun kallein hinta myös tuhannen litran kategoriassa. Ero toiseksi kalleimpaan Nesteeseen ei ole enää kuitenkaan suuri.

Raakaöljyn hinta on itse asiassa nyt nousussa. Nousua maanantain jälkeen on ollut euroissa pari prosenttia ja perjantaina nousua on tullut reilu prosentti lisää (vertailussa on aina käytetty edellisen päivän päätöskurssia). Tuleva kehitys ratkeaa ensi viikon OPECin kokouksessa, jonka tulos on vielä arvailujen varassa. On esitetty arveluja sekä maltillisen nousun että jatkuvan laskun puolesta.

Suomen lämmitysöljyn hinta on yhä aivan liian kallis verrattuna raakaöljyn hinnanlaskuun. Vertailuindeksi litra lämmitysöljyä Suomessa / litra Brent-raakaöljyä on yhä mittaushistorian kolmanneksi korkein 2,48 (pitkäaikainen keskiarvo 2,17 nousee nyt 2,18:aan). Reilu hinta lämmitysöljylle Suomessa olisi tämänpäiväisen hinnan perusteella 82 senttiä litralta. Tästä on 12 senttiä matkaa päivän hintaan 94 senttiä litralta.

Sähkön vertailuhinta laskee kuluttajahintana tasolle 10,4 c/kWh ja pörssihintana 3,9 c/kWh. Tuon rajan alapuolella suora sähkölämmitys on edullisempaa kuin öljylämmitys. Ennusteeni mukaan 90% todennäköisyydellä marraskuun pörssisähkön keskihinta on tuonkin rajan alapuolla (todennäköisesti 3,6 c/kWh).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *