Se on nyt virallista: aurinkosähköä ei saa kytkeä talon verkkoon

Sain omalta sähköyhtiöltäni kirjeen uusista verkkopalveluehdoista. Nämä ovat yleiset Energiateollisuus ry:n ehdot. Muutoksia vanhaan on vähän, oikeastaan vain yksi todella merkittävä.

Ohjeissa lukee nyt selvästi (kohta 4.3):

Sähköä syöttävien laitteistojen kytkeminen kiinteistön sähköverkkoon, kun kiinteistän sähköverkko on kytkettynä jakeluverkkoon, on kielletty ilman erillistä sopimusta.

 Jos joku ei heti tajunnut, tässä kielletään aurinkopaneeleiden ja tuulivoimaloiden käyttö.

Jos haluaa käyttää aurinkopaneeleita, talo on joko kytkettävä kokonaan irti valtakunnanverkosta tai sähköyhtiön kanssa on tehtävä ”sopimus”. Sopimuksen hyväksyminen ja hinnoittelu on täysin auki.

No, on toinenkin muutos, tämä on ilmeisesti viimeinen kerta, kun sähköyhtiö lähestyy kirjeellä ehtojen muutoksista. Tämän jälkeen ehdot ovat ”linkki yleisten ehtojen tallennettavissa olevaan versioon”.

Tarkennus 24.11.2014: Huomatkaa, että tämä kieltää aurinkopaneeleiden kytkemisen talon verkkoon vaikka sähköä ei ikinä siirtyisi sähköyhtiölle päin.

4 vastausta artikkeliin “Se on nyt virallista: aurinkosähköä ei saa kytkeä talon verkkoon”

  1. Jakeluverkkoyhtiö kyllä tällä sopimuskäytännöllä pelaa sen niin, että tiedetään laitteet mitä jakeluverkossa on. Verkkoon liitettävät mikrotuotantolaitokset, kun tarvitsevat hieman oikosulkutehoa liittymispisteeseen, että ne asiakkaan laitteet toimivat. Kyllä noita vehkeitä on tasaisesti tulossa asiakkaille, se on vain hyvä tietää mitä vehkeitä sielä on ja missä päin.

  2. Tietenkin täytyy tehdä sopimus. Eikä se todellakaan tarkoita, että verkonhaltija voisi kieltää tuotantoa liittämästä.

    Sähkömarkkinalaissa lukee: "Verkonhaltijan tulee pyynnöstä ja kohtuullista korvausta vastaan liittää sähköverkkoonsa tekniset vaatimukset täyttävät sähkönkäyttöpaikat ja voimalaitokset toiminta-alueellaan. Liittämistä koskevien ehtojen ja teknisten vaatimusten tulee olla tasapuolisia sekä syrjimättömiä, ja niissä on otettava huomioon sähköjärjestelmän toimintavarmuus ja tehokkuus.Verkonhaltijan tulee julkaista liittämistä koskevat tekniset vaatimukset sekä kohtuullinen aika, jonka kuluessa verkonhaltija käsittelee liittymistä koskevat tarjouspyynnöt."

    Energiavirasto valvoo, että tätä lakia myös noudatetaan.

  3. Jakeluverkkoyhtiöllä on sekä liiketaloudelliset että tekniset perusteet tehdä aurinkopaneeleiden liittämisestä mahdollisimman vaikeaa. Lisäksi nuo sopimukset luovat perustan verottaa ihmisten omia aurinkopaneeleja – siis myös niitä, jotka eivät syötä koskaan sähköä takaisin jakeluverkkoyhtiön verkkoon. Tuo laki ei mitenkään estä jakeluverkkoyhtiötä kieltämästä tai tekemästä mahdollisiman vaikeaksi – tasapuolisesti ja syrjimättömästi – aurinkopaneeleiden käytön. Valitettavasti en jaa optimismianne. No, jos ehdot eivät tyydytä, voit luopua sähköliittymästäsi kuluitta, jos ilmoitat siitä 30 vuorokauden kuluessa uusista ehdoista kertomisen jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *