21.11.2014 Lämmitysöljyn vertailuhinta laskee, 94 c/litra, sähköpörssin vertailuhinta 3,9 c/kWh

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetty HOK-Elannon hinta -5% laskee tasolle 0,938 €/litra. Se on yhä eilisen kaikkien toimittajien vertailun kallein hinta myös tuhannen litran kategoriassa. Ero toiseksi kalleimpaan Nesteeseen ei ole enää kuitenkaan suuri.

Raakaöljyn hinta on itse asiassa nyt nousussa. Nousua maanantain jälkeen on ollut euroissa pari prosenttia ja perjantaina nousua on tullut reilu prosentti lisää (vertailussa on aina käytetty edellisen päivän päätöskurssia). Tuleva kehitys ratkeaa ensi viikon OPECin kokouksessa, jonka tulos on vielä arvailujen varassa. On esitetty arveluja sekä maltillisen nousun että jatkuvan laskun puolesta.

Suomen lämmitysöljyn hinta on yhä aivan liian kallis verrattuna raakaöljyn hinnanlaskuun. Vertailuindeksi litra lämmitysöljyä Suomessa / litra Brent-raakaöljyä on yhä mittaushistorian kolmanneksi korkein 2,48 (pitkäaikainen keskiarvo 2,17 nousee nyt 2,18:aan). Reilu hinta lämmitysöljylle Suomessa olisi tämänpäiväisen hinnan perusteella 82 senttiä litralta. Tästä on 12 senttiä matkaa päivän hintaan 94 senttiä litralta.

Sähkön vertailuhinta laskee kuluttajahintana tasolle 10,4 c/kWh ja pörssihintana 3,9 c/kWh. Tuon rajan alapuolella suora sähkölämmitys on edullisempaa kuin öljylämmitys. Ennusteeni mukaan 90% todennäköisyydellä marraskuun pörssisähkön keskihinta on tuonkin rajan alapuolla (todennäköisesti 3,6 c/kWh).

Kuinka paljon energiaa höryttää ihmisen atomeiksi?

Aiemmin pohdiskelimme sitä, että bensiinitankin energiasisältöinen 500 kWh superkondensaattori voi räjähtää 43 telamiinan teholla. Tästä tuli vastaväitteitä, että kondensaattori voi puhauttaa energiansa pihalle hitaasti eikä räjähtää hetkessä.

Asian voi kyllä nähdä näinkin.

Mutta 500 kWh:n vapautuminen lämmöksi on kaikilla tavoin tuhovoimainen tapahtuma.

Yksi mielenkiintoinen vertailukohta on Scientific Americanin blogi [1] siitä, voiko säde höyryttää ihmisen ilmaan kuin scifi-elokuvan laserase konsanaan. Artikkeli päätyy siihen, että ihmisen täydelliseen höyryttämiseen tarvitaan kolme gigajoulea. Silloin jokainen ihmisen molekyylisidos on pilkottu. Tämä vastaa energiaa, jolla sulattaa 5000 naulaa rautaa (2270 kg, iso maastoauto). Jos halutaan vain höyryttää ihmisessä oleva vesi, tarvitaan 0,142 gigajoulea. Tätäkin pidetään paljona, koska se on suunnilleen yhtä paljon energiaa kuin oli maailman suurimmassa ei-atomipommissa.

Tästä vielä jatketaa Quora-keskustelussa [2] siitä, voisiko salama höyryttää ihmisen ilmaan. Salaman energiaksi todeltaan 0,03 gigajoulea, joten siinä ei ole kuin prosentti ihmisen täydelliseen höyrystämiseen tarvittavasta energiasta.

Mutta 55 litran bensatankkia vastaava 500 kWh superkondensaattori on kaksi gigajoulea!

Tankillinen bensiiniä on kaksi kolmasosaa energiasta, joka höyryttää yhden ihmisen atomeiksi, tai se voi höyryttää 14 ihmisen kaiken veden, tai sulattaa 1500 kilon auton. Täyttääksesi auton tankin, sinun pitää vangita 67 salaman kaikki teho.

En laittaisi autoni takapenkin alle sellaistakaan superkondensaattoria, joka ei räjähdä.

Kuva: Flickr Vanessa Pike-Russell CC BY

[1] http://blogs.scientificamerican.com/but-not-simpler/2013/09/12/excerpts-from-the-mad-scientists-handbook-so-youre-ready-to-vaporize-a-human/
[2] http://www.quora.com/How-strong-would-lightning-need-to-be-to-disintegrate-a-human
[3] http://www.sahkolamppu.com/2014/11/superkondensaattori-autossa-on-kuin-43.html