Talouselämä-lehti kysyy hyviä kysymyksiä: ”Vedättääkö Fortum sähkön hintaa?”

Meri-Porin voimala seisoo käyttökunnossa vain ja ainoastaan siksi, ettei pörssimeklarit ole antaneet käynnistymislupaa: [1, Intstreamin sähkökaupan asiantuntija Lauri Konsén]

”Viimeisen viikon aikana erityisesti Suomen markkinalla on ollut havaittavissa tilanne, jossa lauhdetuotanto on ollut minimaalista. Viikot ovat alkaneet varsin alhaisella spot-hinnalla, vuorokauden keskiarvo jopa alle 25 euroa. Lauhdelaitoksia ei ole käynnistetty tällä hinnalla viikon alussa. Hinnan päivä päivältä noustessa pitkin viikkoa, ei laitoksia ole edelleenkään käynnistetty. Edes viime viikon yli 40 euron keskihinnat eivät saaneet kaikkia tuotantolaitoksia pystyyn, vaikka UMM-viestien mukaan lähes kaikkien piti olla tuotantokuntoisia.”

”Onko lauhdesähkö hinnoiteltu rajakustannusten mukaan vai nostavatko yhtiöt vesivoiman hintaa ylöspäin rajoittamalla lauhdevoimaansa, kysynpä vain? 565 megawatin kokoisella laitoksella heiluttaa jo markkinahintaa ja pystyy nostamaan oman vesivoimalla tuotetun sähkön arvoa”

Kuten olen aiemminkin sanonut, samassa yhtiössä ei pitäisi sallia sekä vesivoimaa että lauhdevoimaa ja ydinvoimaa. Tämä mahdollistaa yhteiskunnan tappioksi tehtävän keinottelun.

Vaikka hintojen keinottelu ylöspäin on Suomessa maan tapa, Eu voi suhtautua asiaan erittäin kalliisti. Kannattaa muistella Enron-skandaalia ja tutustua mm. artikkeleihin [2] ja [3].

[1] http://www.talouselama.fi/uutiset/analyytikolta+kova+kysymys+vedattaako+fortum+sahkon+hintaa/a2276290
[2] http://www.bloomberg.com/news/2013-05-20/enron-no-lesson-to-traders-as-eu-probes-oil-price-manipulation.html
[3] http://www.nakedcapitalism.com/2014/05/enron-2-0-goldman-linked-investors-set-manipulate-east-coast-electricity-prices.html