Raakaöljyn hinta pysyy alhaalla ja todennäkösesti vieläkin halpenee – ei taida koskea Suomea?

Jännitys kohoaa OPEC-kokouksen aattona. Suomen lehdissä on jo kovasti toppuuteltu, ettei se bensiinin hinta laske, koska dollarin hinta on noussut. Mutta se ei ole totta.

Dollarin hinta on noussut, mutta se ei todellisuudessa ole erityisemmin vähentänyt raakaöljyn hinnan pudotusta euroissa.

Voidaan pitää aika epätodennäköisenä, että OPEC pääsee yhteisymmärrykseen olennaisesta tuotannon supistamisesta. OPEC ei nykyään edusta yhtä suurta osaa öljyn tuotannosta kuin 70-luvun ”öljykriisissä”. Vähentämällä tuotantoa, OPEC vain vähentää omaa vaikutusvaltaansa.

Kun tämä asia tulee selväksi kaikille, raakaöljyn hinta tulee jatkamaan laskuaan. Jotkut asiantuntijat odottavat jopa 60 dollarin tasoa. Nyt hinta on vakaantunut 80 dollarin tasolle, ja laskua kesäkuun 115 dollarin tasosta on kolmanneksen verran.

Jos OPEC pääsee yhteisymmärrykseen öljyn tuotantorajoituksista, odotettavissa on hidasta hinnan nousua.

Vuoden lopussa Suomessa on veronkorotus, joka nostaa esimerkiksi lämmitysöljyn hintaa kolme senttiä litralta. Hinnanlasku, joka ei ole vielä päätynyt lämmitysöljyn hintaan on paljon tuota kolmea senttiä enemmän, lähempänä kymmentä senttiä.

Kesäkuussa eurolla sai 1,36 dollaria, nyt 1,25. Onhan tuokin jonkinlainen pudotus, mutta silti tynnyrin saa nyt 63 eurolla, kun kesäkuussa hinta oli 84 euroa. Pudotusta öljyn hinnassa euroissa on neljännes.

Enpä kehtaisi sanoa julkisuudessa tällaista: [1]

Teboilin huoltoasema- ja automaattiliiketoiminnan johtajan Henrik Tuuloksen mukaan yksi syy siihen, miksi bensa ei halpene raakaöljyn malliin, on valuutta. Bensiini ja diesel myydään kuluttajille euroilla.

Punainen: raakaöljyn hinnanlasku euroissa
Sininen: Suomessa toteutunut lämmitysöljyn hinnanlasku (sama skaala)

[1] http://www.tekniikkatalous.fi/energia/raakaoljy+halpenee+mutta+se+ei+juuri+nay+tankatessa++miksi/a1031424