Kuinka paljon energiaa höryttää ihmisen atomeiksi?

Aiemmin pohdiskelimme sitä, että bensiinitankin energiasisältöinen 500 kWh superkondensaattori voi räjähtää 43 telamiinan teholla. Tästä tuli vastaväitteitä, että kondensaattori voi puhauttaa energiansa pihalle hitaasti eikä räjähtää hetkessä.

Asian voi kyllä nähdä näinkin.

Mutta 500 kWh:n vapautuminen lämmöksi on kaikilla tavoin tuhovoimainen tapahtuma.

Yksi mielenkiintoinen vertailukohta on Scientific Americanin blogi [1] siitä, voiko säde höyryttää ihmisen ilmaan kuin scifi-elokuvan laserase konsanaan. Artikkeli päätyy siihen, että ihmisen täydelliseen höyryttämiseen tarvitaan kolme gigajoulea. Silloin jokainen ihmisen molekyylisidos on pilkottu. Tämä vastaa energiaa, jolla sulattaa 5000 naulaa rautaa (2270 kg, iso maastoauto). Jos halutaan vain höyryttää ihmisessä oleva vesi, tarvitaan 0,142 gigajoulea. Tätäkin pidetään paljona, koska se on suunnilleen yhtä paljon energiaa kuin oli maailman suurimmassa ei-atomipommissa.

Tästä vielä jatketaa Quora-keskustelussa [2] siitä, voisiko salama höyryttää ihmisen ilmaan. Salaman energiaksi todeltaan 0,03 gigajoulea, joten siinä ei ole kuin prosentti ihmisen täydelliseen höyrystämiseen tarvittavasta energiasta.

Mutta 55 litran bensatankkia vastaava 500 kWh superkondensaattori on kaksi gigajoulea!

Tankillinen bensiiniä on kaksi kolmasosaa energiasta, joka höyryttää yhden ihmisen atomeiksi, tai se voi höyryttää 14 ihmisen kaiken veden, tai sulattaa 1500 kilon auton. Täyttääksesi auton tankin, sinun pitää vangita 67 salaman kaikki teho.

En laittaisi autoni takapenkin alle sellaistakaan superkondensaattoria, joka ei räjähdä.

Kuva: Flickr Vanessa Pike-Russell CC BY

[1] http://blogs.scientificamerican.com/but-not-simpler/2013/09/12/excerpts-from-the-mad-scientists-handbook-so-youre-ready-to-vaporize-a-human/
[2] http://www.quora.com/How-strong-would-lightning-need-to-be-to-disintegrate-a-human
[3] http://www.sahkolamppu.com/2014/11/superkondensaattori-autossa-on-kuin-43.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *