Heinäkuun 2013 historiatietojen mukainen hintaennuste 3,5 c/kWh

Vuoden 2000 – 2012 sähkö on heinäkuussa maksanut keskimäärin 3,1 c/kWh.

Viime vuonna sähkö oli erityisen halpaa, 1,4 c/kWh. Tänä vuonna hinnat ovat kuitenkin olleet selvästi viimevuotisia kalliimpia, joten ei ole kovin todennäköistä, että tuo poikkeuksellinen hinnanalennus toistuisi.

Neljän viime vuoden keskiarvo heinäkuulle on 3,5 c/kWh.

Sähkön hinta on pudonnut kesäkuusta heinäkuuhun keskimäärin 7,4% eli 0,16 c/kWh. Hinta oli kesäkuussa 3,86 c/kWh eli prosentin perusteella odotettavissa olisi 3,6 c/kWh.

Kesäkuun viiden viimeisen päivän keskihinta (kaksi viikonloppupäivää, kolme arkipäivää) oli myös 3,6 c/kWh.

Nämä huomioon ottaen pelkän historian perusteella paras arvaus heinäkuulle 2013 on 3,5 c/kWh.

Kesäkuun 2013 lopullinen hinta 3,863 c/kWh

Kesäkuun lopullinen keskihinta on 3,863 c/kWh.

On jälleen muistettava, että Nordpoolin ilmoittama kuukauden keskihinta perustuu Ruotsin aikaan olevaan vuorokauteen. Jos kuukauden ensimmäisen ja viimeisen tunnin siirtyiminen toiselle kuukaudelle otettaisiin huomioon, hinta voisi olla muutaman tuhannesosan eri. Ilmeisesti kuitenkin Ruotsin ajassa oleva kuukausihinta on se, jota suomalaiset sähköyhtiöt käyttävät asiakashinnan laskemisessa.

Kuukaudessa huomioitavaa oli alkukuun yllättävän korkea sähkön hinta ilman mitään erityisen hyvää syytä, suuri hintaero Ruotsiin – erityisesti edellisten kuukausien pienien erojen jälkeen – ja viikonloppujen halpuus verrattuna arkipäiviin.

Sähkön hinta noin viidennen ja kymmenen päivän välissä oli erittäin kallis eikä siihen ole helppo osoittaa mitään syytä. Sähkö oli monena päivänä kalliimpaa kuin öljylämmitys.

Hintaero Ruotsiin oli keskimäärin 13%, 0,44 c/kWh. Toukokuussa ero oli 1%, huhtikuussa 0% ja maaliskuussa 1%. Siirtokapasiteetti ei ole muuttunut, joten ero voi olla lähinnä vain siinä, että Suomessa on pistetty tarpeettoman paljon tuotantokapasiteettia kesäksi kiinni. Saksassa sähkö oli niin paljon halvempaa koko kuukauden, etten uskalla eroa laskeakaan.

Arkipäivät olivat kesäkuussa puolitoista kertaa kalliimpia kuin viikonloppupäivät. Viikonloppupäiviä oli tämän vuoden kesäkuussa maksimimäärä, joten tavallisessa kesäkuussa sähkö olisi ollut vielä kalliimpaa.

Tämän vuoden kesäkuun hinta on keskimääräinen vuosiin 2005-2012 verrattuna. Viime vuoden hinnasta ollaan kuitenkin paljon ylempänä.

Kuukauden alun historiatietojen mukainen ennuste oli 3,6 c/kWh eli yli pari senttiä ylemmäksi hinta nousi. Jo kuitenkin ensimmäisen päivän hintatiedon perusteella hintaennuste nousi tasolle 3,8 c/kWh eli ennuste oli jo parin prosentin tarkkuudella oikein ennen kuun alkua. Tästä kuitenkin kallis alkukuun jakso nosti ennusteen pahimmillaan 22% liian korkeaksi. Viiden prosentin tarkkuuteen palattiin vasta 14. päivä. Kolmen prosentin tarkkuudella ennuste oli oikein 16. päivästä lähtien. Ennuste kävi vielä lähes 3% liian alhana 23. päivä, joten lopullinen yhden prosentin tarkkuus saavutettiin vasta 26. päivä.

24.6.2013 Lämmitysöljyn hinta laski

Lämmitysöljyn vertailuhinta laski 24.6.2013 hintaan 1,023 €/l.

Viime päivinä euron arvo on pudonnut reilusti, mutta raakaöljyn hinta on laskenut vielä enemmän. Raakaöljyn hinta on laskenut euroissa sitten viimeisen hinnantarkastuksen 2,2% ja lämmitysöljyn hinta laski 1,6%. Epätasapaino hinnassa on siis yhä kasvanut.

Kerroin lämmitysöljy / raakaöljy on noussut tasolle 2,23. Alkuvuoden reilulla tasolla 2,14 lämmitysöljy maksaisi enää 0,98 €/l.

Lämmitysöljyn vertailuhinta putoaa hiukan, 1,03 €/l eli 5,0 c/kWh

Vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC lämmitysöljyn hinta putosi hiukan torstaina. Vanha hinta oli 1,097 €/l ja uusi 1,084 €/l. Vertailukelpoinen hinta saadaan vähentämällä tuosta 5% bonus, jolloin tyypillinen toimittajan hinta tällä hetkellä on 1,030 €/l.

Tämä suunnilleen noudattelee raakaöljyn hinnan kehitystä. Erityisesti viimeisenä viikkona on vaikuttanut euron nousu dollaria vastaan. Viimeksi suhde oli 1,308, mutta nyt 1,334. Brent-öljyn hinta on kuitenkin noussut niin, että raakaöljy euroissa on halventunut vain 0,3%.

Öljyntoimittajien katetta kuvaava indeksi on laskussa, mutta on yhä selvästi alkuvuoden tason yläpuolella. Tyypillisellä kertoimella 2,14 öljyn ”reilu” hinta olisi 1,01 €/l. Kerroin on tällä hetkellä 2,19.

Sähkölämmityksen pörssivertailuhinta putoaa kymmenyksen tasolle 5,0 c/kWh. Tällä hetkellä sähkön kuukausihinta jää tuon alapuolelle 93% todennäköisyydellä.

Viimeisin uutinen raakaöljymarkkinoilta on se, että Syyrian levottomuuksia odotettaessa hinnat ovat jyrkässä nousussa. Toisaalta kuitenkin raakaöljymarkkinoilla puhutaan tällä hetkellä paljon siitä, että öljyn hinta on saavuttanut sellaisen tason, että myös Kiinan ja Intian kysyntä joustaa hinnan mukana. Pitkään on ollut sellainen kausi, että Kiina ja Intia ovat ostaneet kaiken saatavilla olleen öljyn hinnasta riippumatta. Nyt kuitenkin taloudet ovat hidastuneet ja nousseilla hinnoilla on selvä suhde vähentyvään kysyntään. Maailmassa ei siis enää ole paikkoja, minne öljy menee kaupaksi joka tapauksessa. Siksi öljyn hintaan ei odoteta keskipitkällä tähtäimellä suurta nousua. Ellei Syyriassa ala kansainvälistä sotaa. Öljyasiantuntijat pitävät Syyrian kapinan suurimpana sponsorina (ainakin kolme miljardia dollaria) Quataria, joka haluaa tehdä kaasuputken Quatarista Turkkiin Syyrian läpi.

http://uk.reuters.com/article/2013/06/14/markets-oil-idUKL3N0EQ0YZ20130614
http://www.resilience.org/stories/2013-06-10/high-oil-prices-are-starting-to-affect-china-and-india
http://www.zerohedge.com/news/2013-05-16/mystery-sponsor-weapons-and-money-syrian-rebels-revealed

12.6.2013 Ja hinta laski, ennuste 4,3 c/kWh

Hinta laskee keskiviikkona tiistain trendin mukaisesti. Pitkästä aikaa palataan samaan hintaan Ruotsin ja Tanskan kanssa arkipäivänä, hinta on kaikissa 4,2 c/kWh. Hinta on Ruotsin kanssa sama toista kertaa tässä kuussa ja ensimmäistä kertaa arkipäivänä.

Kuukausiennuste laskee tasolle 4,3 c/kWh. Kuukauden jäljellä olevista 18 päivästä 6 on viikonloppuja joina sähkön hinnan voidaan olettaa olevan kohtuullinen.

Syy laskulle on Viron kaapelissa alkanut huolto. Baltian hinta on korkeampi kuin Suomen eli nyt Baltia ei pääse nostamaan Suomen hintaa. Aprillia. Ei Viron kaapeli riitä nostamaan Suomen hintaa eikä näin ole käynyt aikaisemminkaan tässä kuussa. Suomen hinta on harvoin Viron ja Ruotsin hinnan välissä, Viro on ollut alkukuussa useimmiten hinnaltaan Suomen ja Ruotsin välissä. Selitykseksi jää se, että odotetaan Olkiluodon huollossa olevan ydinvoimalan käynnistymistä torstaina eikä haluta suuria piikkejä sähkönhintaan. Psykologiaa ja ahneutta koko juttu.

Saksassa sähkö on jälleen paljon halvempaa.

Sähkön hinta ylittää öljylämmitysrajan hiukan tai on noin samassa neljänä aamupäivän tuntina: 9.00 – 13.00. Tuntilaskutettavan kannattaa pihistellä sähköstä 8.00 – 16.00.