Heinäkuu 2013, tasainen ja odotusten mukainen, 3,703 c/kWh

Kuukauden mielenkiintoisin kuva oli se, kun Suomi veti Ruotsin hinnan vähitellen korkeammalle Suomen tasolle. Ainoa suurempi poikkeus kuun lopussa oli viimeinen päivä, jolloin Ruotsi laski 2% Suomen alapuolelle.

Kuun alussa ennuste oli 3,5 c/kWh. Se siis ylitettiin 0,2 c/kWh. Kuitenkin jo kuun alun korkea hintataso (yli 4 c/kWh) viittasi korkeampaan hintaan. Siksi ennuste ei ollut noinkaan pahasti pielessä koko kuukauden aikana.

Pahimmillaan ennuste kävi 4% liian alhana 9.7. 3% väärin ennuste oli viitenä päivänä ja 2% väärin kymmenenä päivänä.

Yli puolet kuusta ennuste oli alle prosentin päässä lopullisesta hinnasta. Lopullisesti puolen prosentin tarkkuus saavutettiin 21.7.

Kuukausi oli suunnilleen viime vuosien tasolla. Vuosi 2012 oli selvästi poikkeus ja hinta oli alle puolet tämänvuotisesta.

Tämä vuosi on noudattanut suhteellisen hyvin hintatasoa 2000 – 2012 keskiarvo + puolisen senttiä kilowattitunnilta. Sähkön hinta on yleensä noussut elokuussa selvästi heinäkuuta korkeammalle.

Öljyn hinnasta jäätiin selvästi. Heinäkuun lopussa lämmitysöljyn hinta vastasi pörssisähkön hintaa 5,2 c/kWh, mikä on puolitoista senttiä enemmän kuin heinäkuun keskimääräinen sähkön hinta. Sähkön hinta on viimeksi ollut nykyistä öljyn hintaa vastaavalla tasolla helmikuussa 2012 ja sitä edellisen kerran toukokuussa 2011.

Heinäkuun arkipäivien ja viikonlopun ero oli noin 15 prosenttia eli viimeaikaista selvästi pienempi.

Ero Ruotsiin oli keskimäärin 8%, 0,28 c/kWh. Kesäkuussa ero oli hieman korkeampi, 13%, mutta muuten alkuvuonna ero on ollut alle prosentin tai alle. Heinäkuun pienestä kulutuksesta huolimatta on ollut joitakin minulle näkymättömitä tekijöitä, jotka ovat nostaneet hintaeroa Ruotsiin alkukuussa.

29.7.2013 Öljyn maailmanmarkkinahinta laskee, lämmitysöljyn hinta nousee

Vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC -5% lämmitysöljyn hinta nousi maanantaina noin prosentin. Brent-öljyn maailmanmarkkinahinta euroissa on kuitenkin laskenut viimeisen 20 päivän aikana yli neljä prosenttia.

Jos katsotaan vielä kauemmaksi, raakaöljyn hinta nousi heinäkuun alussa voimakkaasti, eikä se siirtynyt kuluttajahintoihin ennen kuin nyt – kun hinta on jo jyrkässä laskussa.

Uusin nousu kuitenkin nostaa lämmitysöljyn katteen tämän vuoden keskiarvon yläpuolelle.

Verrattuna suoraan sähkölämmitykseen öljylämmitys on erittäin kallista. Suorassa sähkölämmityksessä tai veden lämmityksessä uusi lämmitysöljyn hinta vastaa pörssisähkön hintaa 5,2 c/kWh. Pörssisähkön keskihinta heinäkuussa tulee olemaan 3,7 c/kWh eli lämmitysöljyn käyttö on paljon kalliimpaa.

Android-sovelluksessa pieni ongelma

Android-sovellus näytti tänään kuukauden keskihinnaksi tähän asti 3,67 c/kWh, kun oikea lukema on 3,70 c/kWh.

Löytyipä se ongelma, ei ohjelmasta, mutta käytetystä hintalähteestä. Android-marketissa on nyt versio, joka pikakorjauksena korjaa tämän ongelman. Käyttäjille ehdotetaan päivitystä parin päivän sisällä.

Samalla sovellus on päivitetty juuri julkaistun Android 4.3:n kirjastoilla, joten senkin version pitäisi toimia.

Android-sovelluksen käyttäjiä yli viisikymmentä

Sähkölamppu-sovelluksen käyttäjämäärä Android-marketissa on kivunnut selvästi yli viidenkymmenen. Tämä on enemmän kuin osasin odottaa ja rohkaisee jatkamaan kehitystä, kun siihen löytyy aikaa.

Keräänkin siis ehdotuksia, mitä Android-sovelluksen pitäisi tehdä. Kommentoikaa alle ehdotuksia.

22.7.2013 Lämmitysöljy kallistuu vastaamaan pörssisähkön hintaa 5,1 c/kWh

Lämmitysöljyn vertailuhinta nousee tasolta 1,035 €/l tasolle 1,044 €/l. Se on ollut muuttumaton 9.7. asti ja nousu kuvastaa sitä edeltävää kovaa nousua. Todellisuudessa kuitenkin 9.7. jälkeen raakaöljyn hinta on euroissa laskenut 2,3%. Tämä lasku johtuu euron arvon nousemisesta tasolta 1,278 tasolle 1,317.

Lämmitysöljyn hinta on yhä melko edullinen raakaöljyyn nähden. Suhde litra lämmitysöljyä / litra raakaöljyä on 2,12 eli yhä selvästi keskiarvon alapuolella.

Verrattuna lämmitykseen suoralla sähkölämmityksellä öljy on yhä todella kallista. Tällä hetkellä lämmitys suoralla sähkölämmityksellä maksaa 9,9 c/kWh ja uudella öljyn hinnalla lämmitys maksaa 11,6 c/kWh.

Uusi pörssiäsähkön vertailuhinta on 5,1 c/kWh. On ollut jo viikon verran täysin varmaa, ettei sähkön keskihinta nouse heinäkuussa noin ylös. Heinäkuun ennuste on vain 3,7 c/kWh. Että sähkön hinta nousisi öljyn hintaiseksi lämmityksessä, loppukuun sähkön hinnan pitäisi olla 10 c/kWh.

Brent ja WTI tasoissa

Branta bernicla flying(ThKraft).jpg
Sepelhanhi (Branta bernicia)
(kuva: Wikipedia CC BY-SA Thomas Kraft)

Raakaöljyn USA:n referenssihinta WTI on saavuttanut Euroopan referenssihinnan brentin. Kumpikin on nyt noin 108,50 dollaria tynnyriltä.

Referenssihinnat ovat viimeiset kolme vuotta olleet kaukana toisistaan. 2012 ero oli keskimäärin yli 17 dollaria ja korkeimmillaan 23 dollaria. Vuonna 2011 ero kävi jopa 28 dollarissa.

WTI-öljy on nyt kalliimpaa kuin kertaakaan 16 kuukauteen. Brent on ollut kovassa nousussa noin sadan dollarin tasolta, mutta se on ollut viime vuosina paljon korkeammallakin, yli 120 dollarin tasolla

WTI ja brent ovat kumpikin samanlaista vähärikkistä raakaöljyä. WTI:n kuljetushintojen referenssipiste on Cushingissa Oklahomassa, missä USA:n eri suuntiin kulkevat öljyputket kohtaavat. Brent-raakaöljyn kuljetusten referenssipiste on Shetlannin saarten Sullom Voessa.

Sana brent ei tarkoita erityisesti mitään. Pohjanmeren öljykentät nimettiin aikoinaan lintujen mukaan, ja brent on yksi öljykenttä, joka on nimetty sepelhanhen, brent goosen mukaan (joka virallisesti kirjoitetaan nykyään brant goose). Siksi brent yleensä myös kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Brent ei enää viittaa erityisesti tuon öljykentän öljyyn.

ZeroHedge
Bloomberg