Lämmitysöljyn vertailuhinta putoaa hiukan, 1,03 €/l eli 5,0 c/kWh

Vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC lämmitysöljyn hinta putosi hiukan torstaina. Vanha hinta oli 1,097 €/l ja uusi 1,084 €/l. Vertailukelpoinen hinta saadaan vähentämällä tuosta 5% bonus, jolloin tyypillinen toimittajan hinta tällä hetkellä on 1,030 €/l.

Tämä suunnilleen noudattelee raakaöljyn hinnan kehitystä. Erityisesti viimeisenä viikkona on vaikuttanut euron nousu dollaria vastaan. Viimeksi suhde oli 1,308, mutta nyt 1,334. Brent-öljyn hinta on kuitenkin noussut niin, että raakaöljy euroissa on halventunut vain 0,3%.

Öljyntoimittajien katetta kuvaava indeksi on laskussa, mutta on yhä selvästi alkuvuoden tason yläpuolella. Tyypillisellä kertoimella 2,14 öljyn ”reilu” hinta olisi 1,01 €/l. Kerroin on tällä hetkellä 2,19.

Sähkölämmityksen pörssivertailuhinta putoaa kymmenyksen tasolle 5,0 c/kWh. Tällä hetkellä sähkön kuukausihinta jää tuon alapuolelle 93% todennäköisyydellä.

Viimeisin uutinen raakaöljymarkkinoilta on se, että Syyrian levottomuuksia odotettaessa hinnat ovat jyrkässä nousussa. Toisaalta kuitenkin raakaöljymarkkinoilla puhutaan tällä hetkellä paljon siitä, että öljyn hinta on saavuttanut sellaisen tason, että myös Kiinan ja Intian kysyntä joustaa hinnan mukana. Pitkään on ollut sellainen kausi, että Kiina ja Intia ovat ostaneet kaiken saatavilla olleen öljyn hinnasta riippumatta. Nyt kuitenkin taloudet ovat hidastuneet ja nousseilla hinnoilla on selvä suhde vähentyvään kysyntään. Maailmassa ei siis enää ole paikkoja, minne öljy menee kaupaksi joka tapauksessa. Siksi öljyn hintaan ei odoteta keskipitkällä tähtäimellä suurta nousua. Ellei Syyriassa ala kansainvälistä sotaa. Öljyasiantuntijat pitävät Syyrian kapinan suurimpana sponsorina (ainakin kolme miljardia dollaria) Quataria, joka haluaa tehdä kaasuputken Quatarista Turkkiin Syyrian läpi.

http://uk.reuters.com/article/2013/06/14/markets-oil-idUKL3N0EQ0YZ20130614
http://www.resilience.org/stories/2013-06-10/high-oil-prices-are-starting-to-affect-china-and-india
http://www.zerohedge.com/news/2013-05-16/mystery-sponsor-weapons-and-money-syrian-rebels-revealed