3.6.2013 Orgastinen hintaero Ruotsiin Fingridin ja sähköntuottajien kannalta, ennuste 4,0 c/kWh

Hintaero Ruotsiin tekee maanantaina vuoden ennätyksen. Hintaero on yhden sentin eli 27%. Hinta on paljon Pohjoismaita tai Saksaa korkeampi aamukuudesta iltayhdeksään. Suomen hinta on 4,6 c/kWh.

Jokaiselta Suomeen tuodulta kilowattitunnilta tuosta sentistä puolet menee suoraan Fingrid Oyj:n voitoksi ja toinen puoli Ruotsin kantaverkkoyhtiölle. Jokaisesta Suomessa tuotetusta kilowattitunnista saadaan melkoisen ansioton bonussentti tuottajalle.

Syynä riemukkaaseen voittoon on Ruotsin verkkoyhtiö korjaukset siirtojohdoissa SE2-alueelta SE3-alueelle ja näiden seurauksena 550 MW rajoitus Suomeen vievässä siirtokapasiteetissa.[1]

Huono palvelu tuo loistavat voitot – mitä yritys voisi enempää toivoa.

Vielä parempi on se, että siirtorajoitukset ovat voimassa kaksi kuukautta, 3.6. – 3.8.

Olkiluoto on palaamassa tuotantoon vasta 13.6.[2] Sen 880 MW pitäisi korvata nyt Ruotsista Suomeen rajoitettu siirtokapasiteetti, mutta hulluahan tuota olisi myydä kalliisiin hintoihin tottuneille suomalaisille Ruotsin halpaan hintaan.

Tästä on tulossa erittäin kallis kesä.

Öljylämmitysraja ylitetään Suomessa 7.00 – 16.00.

Pohjoismaisissa hinnoissa Tanska on poikkeuksellisesti Saksaa halvempi päiväsaikaan. Keskimäärin kuitenkin Saksa on jälleen halvin, sitten Tanska ja kalleimpana Ruotsi. Ja sitten kaukana yläpuolella Suomi.

Kuukausiennuste nousee tasolle 4,0 c/kWh.

[1] http://umm.nordpoolspot.com/messages/3483
[2] http://umm.nordpoolspot.com/messages/2023