Raakaöljyn hinta on ennallaan uutisoinnista huolimatta

Talouselämä uutisoi tänään kello 17.51 ”Raakaöljyn hinta jatkaa nousuaan seitsemättä viikkoa”. Uutinen on sinänsä totta, mutta kärsii kahdesta suomalaisten uutisten perusongelmasta: ne ovat aina sen verran myöhässä, että sykli on jo ohi, ja uutinen on otettu Amerikasta ajattelematta tippaakaan Suomen tilannetta.

On totta, että WTI-öljyn hinta on noussut seitsemän viikkoa. Tuo öljy on kuitenkin tukevasti keskellä USA:n mannerta Oklahoman Cushingissa, eikä sitä sieltä saa logistisesti millään merkittäviä määriä ulos muuhun maailmaan. WTI on ollut tärkeä indeksi, mutta se on viime vuosina taantunut USA:n sisäiseksi indeksiksi, jolla ei ole mitään arvoa USA:n ulkopuolella. Ero muussa maailmassa tärkeimpään brent-indeksiin on ollut kymmeniä prosentteja. Jopa USA:n hallitus on alkanut tilastoida öljyn hinnan brent-indeksissä.

Suomen öljyn hinnalle WTI-indeksillä ei pitäisi olla mitään merkitystä.

Brent-indeksi taas ei ole noussut dramaattisesti. Se kävi syksyllä tasolla 105 dollaria barrelilta, oli kaksi viikkoa sitten 110 dollaria barrelilta, ja se on noussut viimeisen kahden viikon aikana tasolle 113 dollaria barrelilta.

Euron hinnan nousu suhteessa dollariin on kompensoinut tämän nousun.

Jos tilannetta verrataan maanantaihin, perjantaina öljy maksoi euroissa 84,2 euroa barrelilta, missä on maanantaihin nähden nousua vain 0,2%. Vuoden alussa öljy maksoi euroissa 85,6 euroa barrelita eli merkittävästi enemmän. Euro on tänään arvokkaampi dollariin nähden kuin kertaakaan yhteentoista kuukauteen, 1,346. Se on uutinen.

Marraskuusta asti öljyn hinta on heilunut 83 ja 86 euron välillä barrelilta ilman selvää suuntaa.

Ehkä kyseessä on ennustettu tilanne, että WTI- ja brent-indeksit ovat lähentymässä toisiaan. Lähentyminen olisi tapahtumassa siten, että WTI-indeksi nousee brentin tasolle. Tätä on odotettu, koska ensimmäinen öljyputki, jolla öljyä voi siirtää Meksikonlahdelle Cushingista on tulossa käyttöön. Ennen nuo putket toimivat vain toiseen suuntaan. Ostamalla WTI-öljyä ja myymällä se Euroopassa on voinut ja voi yhä tehdä voittoa luokkaa 20% öljyn hinnasta. Kumpikin ovat aivan samanlaista vähärikkistä öljyä.

Voimme siis jatkaa öljyn kulutusta pelästymättä Talouselämän otsikoita. Raakaöljyn hinta on ennallaan eikä ole mitään erityistä syytä odottaa sen hinnan nousevankaan lähitulevaisuudessa. Ja sitä paitsi, viime keväänä WTI-indeksikin oli kymmenen prosenttia korkeammalla kuin nyt ”seitsemän viikkoa nouseena”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *