Helmikuun ennakkoennuste 4,2 c/kWh

Helmikuu on keskimäärin vuoden kallein kuukausi.

Keskimäärin helmikuu on kuitenkin ollut vain 2% kalliimpi kuin tammikuu.

Erot ovat kuitenkin valtavat. Suurin kuukausinousu tammikuusta helmikuuhun oli vuonna 2010, 42%. Muutenkin hinta vuonna 2010 oli lähes 10 c/kWh.

Viimekin vuonna helmikuun hinta oli 5,3 c/kWh eli yli senttiä korkampi kuin nyt tammikuussa. Tämä oli myös viimeisestiä kolmesta vuodesta ainoa, jolloin sähkön hinta oli edullsempi kuin öljyn hinta nyt.

Tammikuun lopun halpa sähkön hinta kuitenkin lupailisi, että voimme pitää hyvänä helmikuun ennusteena tammikuun hintaa lisättynä pitkäaikaisen keskiarvon kahdella prosentilla, 4,2 c/kWh.

Myös vuosien 2000-2012 keskiarvo on ollut hyvä viite halpojen vuosien 2012-2013 sähkön hinnasta. Tuo keskiarvo on 4,1 c/kWh.

Viime kuun lopun hintatasolla kuukauden hinnaksi tulisi 4,15 c/kWh.

Näiden perusteella valitaan optimistisesti kuukauden ennakkoennusteeksi 4,2 c/kWh, mutta jos säästä tulee todella kylmä, tästä mennään korkealle ja kovaa. Ei ole mahdotonta, että hinta nousee jopa kaksinkertaiseksi.

Lämmitysöljyssä pieni hinnankorjaus

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytettyä HOK-Elanto-ABC lämmitysöljyn hintaa korjattiin keskiviikkona kaksi tuhannesosaa alaspäin.

Edellisestä hinnanmuutoksesta on kymmenen päivää, ja nyt itse asiassa palataan täsmälleen kymmenen päivän takaiseen hintaan.

Uusi vertailuhinta on 1,082 €/l (1,139 €/l ilman 5% bonuksen vähentämistä). Lämmityksessä tämä vastaa yhä sähkön pörssihintaa 5,5 c/kWh, kuluttajahintana 12,0 c/kWh.
Vaikka lehdissä on taas ollut väitteitä, että öljyn hinta olisi kovassa nousussa, raakaöljyn hinta ei euroissa ole noussut olennaisesti. Se kuitenkin on noussut, joten tämä pieni hinnanlasku on trendiä vastaan.
Kuten kuvan punaisesta käyrästä nähdään, raakaöljyn hinta on noussut pari viikkoa, mutta se ei ole silti vielä yhtä korkealla kuin piikki vuoden alussa. Suomen hinnan ja raakaöljyn (brent) eurohinnan välinen suhde on 2,14, mikä on viimeisen puolen vuoden keskiarvon alapuolella. Voidaan siis sanoa, että öljyä toimitetaan nyt suhteellisen halvalla.
Euroissa brent-raakaöljyn hinta on ollut:
21.1.2013  84,0 €/tynnyri
15.1.2013  84,2 €/tynnyri
31.1.2013  84,8 €/tynnyri
Euro on nyt neljäntoista kuukauden arvokkaimmassa hinnassa suhteessa dollariin. Mikäli euron arvo jostain syytä lähtee palaamaan viimevuotiselle tasolle, öljyn hinta voi nousta nopeastikin. USA:ssa on menossa korjausliike, jossa sikäläisen WTI-öljyn hinta on eurooppalaista brent-öljyä nopeammassa hinnannousussa. Myös Syyrian tilanteen kiristyminen voi nostaa nopeasti öljyn hintaa.