Lämmitysöljyn hinnassa pieni tarkastus ylöspäin

Vertailuhintana käytettyä HOK-Elanto-ABC-hintaa nostettiin maanantaina hiukan. Uusi hinta on 1,141 €/l eli vertailuhintana käytetty 5% bonuksella alennettu hinta on 1,084 €/l.  Korotusta kummassakin on kaksi sadasosaa.

Öljylämmityksen vertailuhinta pörssisähköön pyysyy tasolla 5,5 c/kWh. Öljylämmitys on siis yhä merkittävästi suoraa sähkölämmitystä sähkön pörssihinnalla kalliimpaa (tammikuussa noin 4,2 c/kWh).

Raakaöljyn hinta oli koko viime viikon hyvin tasainen, mutta nyt maanantaina se on hieman noussut.

Laskin ensimmäistä kertaa suhdeluvun öljyn vertailuhinta / raakaöljyn hinta (Brent). Syyskuun alun jälkeen tämän luvun keskiarvo on ollut 2,17.

Eli jos esimerkiksi raakaöljy maksaisi 0,50 €/l ja suhdeluku olisi 2,2 niin öljyn vertailuhinta olisi 1,10 €//l.

Vuoden kaksi ensimmäistä viikkoa suhdeluku oli noin 2,10. Viime viikon suhdeluku oli 2,19 eli lämmitysöljy oli kallista, kuten kirjoitinkin. Tämän viikon suhdeluku on 2,16 eli olemme suunnilleen viimeisen puolen vuoden keskiarvossa.

Syyskuun alun jälkeen korkein suhdeluku on ollut 2,26 lämmitykauden alussa lokakuun loppupuoliskolla. Matalin oli vuoden alussa ollut 2,10. Lämmitysöljyn jalostamo/toimittaja on tinkinyt katteestaan (suhdeluku alle 2,15) syyskuun alkupuolella ja joulukuun puolivälistä loppiaiseen.