Lämmitysöljyn hinta 1,060 €/l

Pitkän joulutauon jälkeen lämmitysöljyn vertailuhinta laski hiukan perjantaina.

Uusi vertailuhinta on 1,060 €/l, missä on pudotusta 0,003 €/l.

Lasku on 0,3%, mutta samaan aikaan maailmanmarkkinahinta euroissa on noussut 0,2%. Muutokset ovat erittäin pieniä.

Vertailuhintana sähkön hintaan säilyy 5,3 c/kWh. Öljy on yhä tässäkin kuussa selvästi sähköä kalliimpi lämmitysmenetelmä.

Pikkuriikkinen nousu lämmitysöljyn hinnassa

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytetty HOK-Elanto-ABC:n ilmoittama hinta nousi tänään 0,001 euroa litralta. Uusi vertailuhinta (josta on otettu pois 5% S-bonus) on 1,063 €/l. Muutos on liian pieni, että se muuttaisi mitään vertailulukua, jotka on laskettu yhden sentin tarkkuudella.

Tällä kertaa muutos on maailmanmarkkinahintaa vastaan. Edellisessä hinnantarkastuspisteessä brent-raakaöljy maksoi 83,7 euroa barrelilta, mutta nyt 83,4 euroa barreilta. Raakaöljy on halventunut 0,4%, mutta lämmitysöljy kallistui nyt 0,1%.

Lämmitysöljyn hinnassa kahden sentin (2%) lasku

Lämmitysöljyn vertailuhinta (HOK-Elanto-ABC -5%) laski tänään kahdella sentillä eli noin kahdella prosentilla hintaan 1,06 €/l.

Tämä täyttää sen selvän vajauksen, mikä puuttui maanantain hinnanalennuksesta verrattuna maailmanmarkkinahintoihin.

Raakaöljyn hinta euroina puolestaan on noussut maanantaista noin prosentin. Maanantain hinta oli 83 €/tynnyri ja nyt keskiviikkona 84 €/tynnyri.

Lämmitysöljyn hinnassa puolentoista sentin pudotus

Lämmitysöljyn vertailuhinta putosi tänään 10.12.2012 puolitoista senttiä. Vertailuhinta putosi tasolta 1,096 €/l tasolle 1,081 €/l.

Lämmityskauden alkamisen jälkeen hinta on matalimmillaan. Yhtä alhana hinta on viimeksi ollut elokuun alussa.

Takana on tietysti raakaöljyn hinta, joka on pudonnut mm. Euroopan jälleen kerran entistä sekavamman taloustilanteen takia. Eurokin on pudonnut, mutta ei yhtä paljon – euro kävi hetken neljä prosenttia kuukauden takaista korkeammalla, mutta putosi uudelleen pari prosenttia.

Raakaöljyn hinta (brent euroina) on matalimmillaan syyskuun alun jälkeen, alle 83 €/tynnyri. Pudotusta syyskuun alusta on 8%, hinta silloin oli 90 €/tynnyri. Lämmitysöljyn hinta on pudonnut samassa ajassa 6%. 26.11. jälkeen raakaöljyn hinta on pudonnut 3,3%, mutta lämmitysöljy samana aikana vain 1,3%.

Vaikuttaa siis siltä, että hinnalla on vieläkin varaa laskea pari prosenttia.

Vertailuhinta pörssisähköön putoaa yhden kymmenyksen ja se on nyt 5,5 c/kWh. Se on täsmälleen sama hinta, jonka sähkö tiistaina 11.12.2012 maksaa. Tämä lisää jännitystä siihen, kumpi on halvempi joulukuussa. Tällä hetkellä todennäköisyys on 69% sähkön hyväksi. Ennustettu sähkön hinta on tällä hetkellä 4,6 c/kWh.

Helsingin energialla ääretön hinnannousu vuoden vaihteessa

Itsenäisyyspäivänä aukaisemassani postissa oli Helsingin Energialta kirje, että Kotispot-sähköni hinta nousee äärettömästi.(*)

Tähän asti aikasähköni on maksanut Helsingin Energialla pörssisähkön + 0,0 c/kWh. Nyt marginaali nousee hintaan 0,17 c/kWh. Nousu on siis ääretön prosenttia.

Ennen kaikkea muutos tarkoittaa sitä, että pörssisähkön laskutuksessa siirrytään tunnittaiseen mittaukseen. Kirjeen mukaan kaikkien kuluttajien mittarit tullaan lukemaan ja laskuttamaan tunneittain vuoden 2013 loppuun mennessä.(**)

Minulla ei ole aavistustakaan, tukeeko sähköyhtiöni mittarin tunnittaista luentaa Helsingin Energialle asti. Eikä se tuosta kirjeestä selviä.

Tästä lystistä joutuu maksamaan.

Aikasähkö ja kausisähkö on ollut tähän asti pörssisähkön hintainen ilman marginaalia. Yleissähkön (yksiaikamittaus) marginaali on tähän asti ollut 0,1 c/kWh. Nyt kaikki sähkömuodot ovat 0,17 c/kWh. Yleissähkön hinnankorotus on siis senkin vaatimattomasti 70%.

Perusmaksu on ollut yleissähköllä 2,92 €/kk, aikasähköllä ja kausisähköllä 3,93 €/kk. Nyt kaikkien muotojen perusmaksu on 3,30 €/kk. Kirje arvioi, että hinnankorotus on 18000 kWh kuluttavalle omakotitalolle 23 euroa vuodessa. Oikeasti on aika mahdotonta sanoa, miten tämä mihinkin kuluttajaan vaikuttaa. Aikasähkön kayttäjä saa perusmaksun alennuksella 370 kWh:n marginaalit kuussa.

Valtavan suuri hinnannousu siis ei ole kyseessä, mutta sitä on mahdoton analysoida tietämättä omaa kulutustaan tunnin tarkkudella kuukausi etukäteen. Öljy/sähkö-kaksoislämmittäjälle tämä luo hyviä mahdollisuuksia säästää.

Tulen lähitulevaisuudessa tekemään yhteenvedon, minkälaisia nyrkkisääntöjä voidaan tuntilaskutteiselle kuluttajalle antaa: milloin sähkö on yleensä kallista ja milloin halpaa. Tuntilaskutteisen kuluttajan ei kannata olettaa, että vanhat yösähkön rajat olisivat erityisen hyviä nyrkkisääntöjä. Kalliita ovat tietyt aamun ja illan tunnit, jolloin sähköä kulutetaan Ruotsissa erityisen paljon. Tämä tuo pienellä vaivalla merkittäviä säästömahdollisuuksia.

PS. Tässä olisi linkki Helsingin Energian tiedotteeseen asiasta, mutta sellaista ei löytynyt verkosta. Hinnasto verkosta löytyy.

(*) Mielestäni on aikamoinen tyylirike, että Helsingin Energian kirje saavutti minut vasta 6.12. ja hinnanmuutos on jo 1.1.  Kirje oli päivätty 28.11., mutta tuskin sitä on lähtetty silloin. Kirjeessä ei ole postileimaa. Ehtojen mukaan hinnankorotuksista pitää ilmoittaa 30 päivää etukäteen. Irtisanomisaika on kaksi viikkoa, joten minulla on vain 10 päivää aikaa analysoida tilanne ja tehdä kilpailijoille tarjoukset.

(**) Niillä kuluttajilla, joilta ei tunnittaista mittausta saada, kulutus oletetaan normikulutustaulukon mukaan.

Suomi onnistui viemään Ruotsiin sähköä!

Itsenäisyyspäivänä on mielenkiintoista tarkkailla tilannetta, missä Ruotsissa on normaali arkipäivä ja Suomessa vapaapäivä. Suomen hinta on vapaapäivästä huolimatta sama kuin Ruotsissa.

Jos Suomi kykenee viemään sähköä Ruotsiin, sen täytyy olla itsenäisyyspäivänä kello 19-20, kun kynttilät palaa ja kaikki asettuvat katsomaan linnan juhlia? Ihme kyllä, me todellakin veimme hieman sähköä tuolloin. Pohjois-Ruotsista tuotiin 407 MWh ja Etelä-Ruotsiin vietiin 588 MWh. Suomi siis vei sähköä 181 MWh! Keskikokoisen hiilivoimalan verran. 1,5% Suomen kyseisen tunnin kulutuksesta (11455 MWh).

Nautintoamme ajatuksesta, että Suomi kykeni viemään 181 MWh sähköä Ruotsiin ehkä hieman himmentää, että samaan aikaan toimme venäjältä 1058 MWh ja Virosta 352 MWh.

Tämä on ensimmäinen kerta tänä vuonna, kun huomasin edes yhden tunnin vientiä Ruotsiin. Se ei varmaankaan ole aivan ensimmäinen, mutta hinta ei ole ollut alempi vielä kertaakaan. Eikä ole nytkään. Tuon tunnin hinta on kummassakin maassa 7,1 c/kWh.

Vielä edellisenä tuntina Suomi toi moninkertaisesti sähköä.

Suomen sähköntuotanto on todella vaarallisessa rapakunnossa.