Tammikuun lopullinen kuukausihinta 4,159 c/kWh

Tammikuun lopullinen pörssisähkön kuukausihinta on 4,159 c/kWh. Pörssi laskee sen Ruotsin ajassa, joten Suomen ajan mukaisessa hinnassa saattaisi olla eroa muutama sadasosa.

Kuukausi oli hankala ennustettava. Se jakautuu neljään aivan erilaiseen jaksoon.

Ensimmäisen viikon hinta oli vakaa ja matala. Venäjältä saatiin halpaa sähköä, mikä pudotti Suomen sähkön hintaa, vaikka Venäjän sähkö ei olekaan pörssissä. Suomen hinta kuitenkin pysyi sitkeästi Ruotsin hinnan yläpuolella, eli määräävä tekijä oli kuitenkin Tanskan halpa tuulisähkö.

Toisella viikolla Tanskan halpa tuulisähkö loppui, ja hinta oli melko ”normaalitasolla”. Eri pohjoismaat olivat vuorotellen halvimpia. 14. päivä Suomen sähkön hinta oli ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Ruotsia halvempi – tosin vain muutaman tuhannesosan.

Kolmas ja neljäs viikko olivat Suomen ulkopuolella poikkeuksellisen kylmiä. Sähkön hinta nousi Suomessakin, mutta hintaveturina olivat Norjan väestörikkaimmat alueet Oslo ja Trondheim. Saksassa oli koko maassa pakkasta alpeille asti. Yhtenä päivänä sähkön hinta nousi jopa niin korkealle, että öljylämmitys olisi ollut halvempaa. Suomen hinta oli Pohjois-Ruotsia halvempi jopa kolmena päivänä. 24. päivä ero oli jopa 0,03 c/kWh. Ero Tukholmaan oli jopa suurempi.

Viimeinen viikko olikin sitten taas halpaa. Keski-Euroopan ja Norjan pakkaset laantuivat ja Tanskasta ja Pohjois-Saksassa tuli tuulisähköä yllin kyllin. Suomen hinta taas alkoi erota Ruotsin hinnasta selvästi ylöspäin.

Täysin Suomesta riippumattomat hintaheittelyt tekivät ennustamisesta vaikeaa. Kuun alun ennakkoarvio 3,9 c/kWh ei ollut kovinkaan huono ennuste, virhe oli vain noin 5%.

10. päivä ennuste oli yhä 3,9 eli virhe oli yhä 5%. Tuota ennen, kun hinta näytti pysyvän matalalla, ennuste ehti käydä jopa 11% liian alhana.

15. päivä ennuste oli taas 4% liian korkealla. Korkeimmillaan ennuste oli 6% liian korkea 18. päivä.

20. päivä ennuste sattui olemaan vain 1% liian korkealla, mutta tämä oli lyhytaikaista, sillä ennuste ehti nousta vielä 5% liian korkealle 25. päivä.

Hyvää ennusteessa oli siis, että se oli aina 11% tarkkuudella oikein, 7% tarkkuudella oikein paria päivää lukuunottamatta. Huonoa oli se, että ennuste oli vielä 5% väärin viikko ennen kuun loppua.

Yritän lohduttautua sillä, että 5% ennuste on useimpiin tarkoituksiin riittävä eikä kovin huono tulos.