Negatiivinen sähkön hinta tukiaisten seuraus

Kirjoitin aikaisemmin, että sähkön negatiivinen hinta Tanskassa johtui ensisijaisesti ylitarjonnasta tuulivoimassa ja sen vuoksi hinnaksi muodostui negatiivinen hinta. Tämä on aivan totta, mutta se ei ole aivan koko totuus.

Kun valtio tukee uusiutuvaa energiaa, on järjestelmään sisään rakennettu se, että asiakkaiden halutaan käyttävän mahdollisimman paljon sähköä. Joskus jopa niin, että asiakkaalle maksetaan, että hän käyttää sähköä.

Sähköyhtiö saa korvauksen jokaisesta myydystä kilowattitunnista vaikka sähköyhtiö olisi maksanut asiakkaalle siitä, että hän huolii sen.

Suomessa on käytössä syöttötariffi. Tämän vuoden alusta se on ”enää” 8,35 c/kWh (tyypillinen pörssihinta on alle puolet tuosta). Tuulivoimalalle taataan siis hinta 8,35 c/kWh tuotetulle sähkölle riippumatta pörssihinnasta. Jos tukea ei ole rajoitettu, tuulivoimala voi myydä sähköä pörssiin vaikka hintaan -100 c/kWh ja tehdä vielä voittoa. Suomessa lainsäätäjä huomasi rajoittaa korvauksen positiiviseen markkinahintaan,(*) mutta Tanskassa ja Saksassa tuo rajoitus ilmeisesti unohtui, ja voimalat saavat syöttötariffinsa vaikka hinta olisi kuinka alhainen. Tanskassa kaikkein negatiivisin tapaus tapahtui 25.12. ja pörssi päätti leikata hinnan ”vain” tasoon -20 c/kWh, vaikka ilmeisesti vapaa hinta olisi ollut vielä alempi.

Tanskan Jyllannissa ollaan niin pitkällä, että negatiivinen sähkön hinta on säännöllinen ilmiö.

Joulun pyhien negatiivisia hintoja alueella DK1 (Jyllanti):
– 31.12.2012 kuusi tuntia, alin -6,5 c/kWh
– 30.12.2012 kolme tuntia, alin -0,4 c/kWh
– 26.12.2012, neljä tuntia, alin -5,5 c/kWh
– 25.12.2012, yhdeksän tuntia, alin -20 c/kWh
– 23.12.2012, yksi tunti, -0,001 c/kWh

Muualla Tanskassa (DK2) negatiiviset luvut eivät ole yhtä suuria, mutta tunteja on melkein yhtä monta.

Ilmiö ei ole vain pohjoismainen, vaan myös Saksassa sähkön hinta on ollut negatiivinen yhtä aikaa Tanskan kanssa. joulupäivän aamuna Saksan sähkön hinta oli jopa yhden tunnin -47 c/kWh.

Ruotsin läpi negatiivinen sähkön hinta ei kuitenkaan kulkeudu meille saakka.

Tuulivoiman aiheuttamat hintahäiriöt vahvistuvat tuulivoiman osuutta suuremmaksi, koska esimerkiksi ydinvoimaa ei voi ajaa alas muutaman halvan tunnin takia. Ydinvoimalat ja isot hiilivoimalat joutuvat tarjoamaan pörssiin negatiivisen tuotantohinnan, jos on minkäänlaista vaaraa, että tuulivoimaloiden tuotantotuet vetävät pörssihinnan negatiiviseksi.

(*) Suomen lain sanamuoto on mielenkiintoinen: ”Sähkön tuotanto ei kuitenkaan oikeuta tavoitehintaan eikä muuttuvaan tuotantotukeen niiltä tunneilta, joina voimalaitoksen sijaintipaikan sähkön markkinahinta on negatiivinen”. Siis tuulisähköyhtiön ei kannata tarjota negatiivista hintaa, koska se menettäisi tukensa. Mutta tuulisähköyhtiö menettää tukensa myös kokonaan, jos naapurimaiden hinta pakottaa Suomen sähkön hinnan kokonaisuutena negatiiviseksi. Ehkä kuitenkin hieman teoreettinen tapaus.

Clean Techinca: Negative European Power Prices Seen Sunday Through Thursday Due To Strong Wind Power Supply
Laki uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *