Lämmitysöljyssä pieni hinnankorjaus

Lämmitysöljyn vertailuhintana käytettyä HOK-Elanto-ABC lämmitysöljyn hintaa korjattiin keskiviikkona kaksi tuhannesosaa alaspäin.

Edellisestä hinnanmuutoksesta on kymmenen päivää, ja nyt itse asiassa palataan täsmälleen kymmenen päivän takaiseen hintaan.

Uusi vertailuhinta on 1,082 €/l (1,139 €/l ilman 5% bonuksen vähentämistä). Lämmityksessä tämä vastaa yhä sähkön pörssihintaa 5,5 c/kWh, kuluttajahintana 12,0 c/kWh.
Vaikka lehdissä on taas ollut väitteitä, että öljyn hinta olisi kovassa nousussa, raakaöljyn hinta ei euroissa ole noussut olennaisesti. Se kuitenkin on noussut, joten tämä pieni hinnanlasku on trendiä vastaan.
Kuten kuvan punaisesta käyrästä nähdään, raakaöljyn hinta on noussut pari viikkoa, mutta se ei ole silti vielä yhtä korkealla kuin piikki vuoden alussa. Suomen hinnan ja raakaöljyn (brent) eurohinnan välinen suhde on 2,14, mikä on viimeisen puolen vuoden keskiarvon alapuolella. Voidaan siis sanoa, että öljyä toimitetaan nyt suhteellisen halvalla.
Euroissa brent-raakaöljyn hinta on ollut:
21.1.2013  84,0 €/tynnyri
15.1.2013  84,2 €/tynnyri
31.1.2013  84,8 €/tynnyri
Euro on nyt neljäntoista kuukauden arvokkaimmassa hinnassa suhteessa dollariin. Mikäli euron arvo jostain syytä lähtee palaamaan viimevuotiselle tasolle, öljyn hinta voi nousta nopeastikin. USA:ssa on menossa korjausliike, jossa sikäläisen WTI-öljyn hinta on eurooppalaista brent-öljyä nopeammassa hinnannousussa. Myös Syyrian tilanteen kiristyminen voi nostaa nopeasti öljyn hintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.