Ei lirise Venäjältä sähköä

Sähkönsiirtoyhteys Venäjältä Suomeen kytkettiin odotetusti käyttöön tänä aamuna. Nyt Venäjältä voidaan tuoda sähköä 1400 MW teholla. Mutta ei tuoda.

Fingridin tietojen mukaan ensimmäisenä pävänä on muutaman tunnin ajan tuotu sähköä suuruusluokassa 65 megawattia. Muun aikaa siirto on puhdas nolla. Käytännössä sähköä ei siis ole siirretty ollenkaan.

Tämä on siis samaan aikaan, kun Suomen sähkö oli joinakin tunteina yli viisinkertaisesti kalliimpaa kuin Ruotsissa. Venäläisten ei siis mielestään kannata viedä sähköä edes noilla hinnoilla. Tai heillä ei yksinkertaisesti ole ylimääräistä sähköä.

Vielä jokin aikaa sitten virallisissa puheissa oli ajatus, että Suomen kautta voitaisiin viedä Venäjän halpaa sähköä Suomen kautta Keski-Eurooppaan.

1400 megawattia vastaa kymmenesosaa Suomen talvipakkasten huippukulutuksesta. Ruotsista on tänään tuotu sähköä jatkuvasti noin 2800 megawatin teholla. Tämänhetkisestä Suomen kulutuksesta Ruotsin tuonti on noin kolmannes.

Fingrid: Venäjän rajakapasiteetti ja siirrot
Fingrid: Voimajärjestelmän tila
http://www.sahkolamppu.com/2012/01/sahkon-hinta-kuukauden-ennatykseen.html

Yksi ajatus artikkelista “Ei lirise Venäjältä sähköä”

  1. Tilanne 9.8. on, että neljänä iltatuntina pörssisähköä tulee Venäjältä 100 MW teholla. Tämä on vain prosentti Suomen sähkönkulutuksesta ja kolmisen prosenttia siitä sähkömäärästä, mitä koko ajan tuodaan Ruotsista. Ei-pörssisähköä tosin samalla kuljetetaan 200 MW teholla. Linja on siis käytössä viidenneksellä tehostaan kuudesosan ajasta ja vain kolmannes on pörssisähköä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *